Кухонні дошки для нарізки: правила вибору і догляд

Наповнити кухню всім необхідним для комфортного приготування їжі - природний порив кожної господині, і вибір відповідних обробних дощок не є винятком.

Обробна дошка - не найголовніший інструмент на кухні, але без неї складно приготувати сніданок, обід або вечерю. Нам завжди доводиться щось подрібнювати, шинкувати, різати, рубати, стругати і виконувати безліч інших необхідних дій, хороші ж кухонні дошки з дуба, бука, черешні, чи інших порід дерева, що пропонуються інтернет-магазином https://vurobukarpat.com.ua/dlya-kukhni/derevyanny, суттєво полегшують приготування страви, позитивно впливають на її смак і зовнішній вигляд.

Різноманітність матеріалів, з яких зроблені кухонні дошки, ускладнює вибір, тому необхідно зрозуміти, чим же матеріали відрізняються один від одного і для яких видів їжі вони призначені. 

Екологічно чисте дерево

Дерев'яні дошки роблять кухню світлою і по-домашньому затишною. Це класика, актуальна в усі часи, хоча такі кухонні пристосування мають свої недоліки. Найдешевший і недовговічний варіант - дошки з м'яких сортів деревини (берези, сосни і липи), вони швидко сточуються, деформуються від вологи, зате не затуплюють ножі. На цих дошках легко з'являються насічки від ножа, через які проникають мікроби. Деревина твердих порід (бука, дуба, ясена, акації) не боїться води, довше служить, але ушкоджує кромку ножа, дубові дошки ідеально підходять для рубки м'яса.

Кращі сучасні матеріали для обробних дощок - бамбук і каучукове дерево гевея. Такі дошки дуже практичні, оскільки не вбирають запахи їжі, не деформуються від води і перепадів температур, на них не утворюються подряпини і тріщини.

Міцний і довговічний пластик

Пластик складає гідну конкуренцію дереву - такі вироби не розмокають, не вбирають запахи, не розшаровуються, не зношуються і їх легко мити. Однак пластик швидко затупляє ножі, і з часом на ньому утворюються дрібні тріщини - лазівки для бактерій, якщо, звичайно, дошка не має антибактеріального покриття.

Істотні недоліки пластикових дощок полягають в тому, що вони дуже нестійкі на столі, а овочі і фрукти важко утримати під ножем, так як вони ковзають по пластиковій поверхні. З цієї причини багато виробників випускають дошки з рифленим покриттям і гумовою підкладкою на зворотному боці.

Красиве і практичне скло

Кухонні дошки зі склокераміки - міцні, красиві і дуже гігієнічні. Їх недоліки - важка вага, крихкість, не дуже приємний звук при нарізці продуктів і дуже швидкий знос леза ножа. На внутрішній стороні дошки повинні бути протиковзкі накладки з гуми, інакше вона постійно буде прилипати до столу.

Як доглядати за обробною дошкою

Правильний догляд за обробною дошкою не тільки збільшує термін її життя, але і є частиною гігієни харчування. Справа в тому, що дошка може стати джерелом бактерій, які проникають в дрібні тріщини, що ставить під загрозу здоров'я всієї родини.

Пластикові, фанерні і скляні дошки потрібно мити гарячою водою з милом, а потім витирати їх насухо і ретельно висушувати. Дерев'яні дошки потрібно періодично шкребти ножем і ошпарювати окропом для дезінфекції. Ні в якому разі не можна поміщати їх в посудомийну машину, так як від вологи вони розбухають. Не варто зберігати дерев'яні дошки і поруч з плитою, інакше деревина потріскається.

Нову дерев'яну дошку рекомендується злегка зачистити дрібним наждачним папером і ретельно промазати харчовою мінеральною олією (рослинні згодом псуються) - по кілька разів кожні три години. Олія поступово заповнить пори деревини і буде захищати дерево від бактерій і вологи, і така дошка прослужить довше.

Відмінно дезінфікує поверхню харчової оцет, який ефективно видаляє всі сторонні запахи, так само як лимон, сіль і харчова сода.

Обробні дошки не можна зберігати в сушарці для посуду через підвищену вологість - краще знайти їм місце на стіні або на спеціальних кухонних полицях. При цьому стежте, щоб дошки не стикалися одна з одною і під ними не накопичувалася вода, інакше з'явиться цвіль.