9 практичних порад для найточнішого вимірювання рівня цукру в крові

Постійний контроль глікемії (рівня глюкози в крові) - обов'язкова умова для збереження здоров'я людини з діабетом. Знати, який у вас зараз рівень глюкози в крові потрібно, щоб якомога швидше відреагувати на виходи його за цільові показники: змінити дієту, кількість або вид цукрознижувальних препаратів або інсуліну, поїсти в разі гіпоглікемії (низького рівня глюкози) і т.д.

Більшість діабетиків вимірюють глюкозу крові дома, на роботі або в будь-якому іншому місці за допомогою глюкометра. Якщо у вас ще нема цього приладу, то в інтернет-магазині https://diabet-technika.com.ua/ його, а також тест полоски, і інші товари для діабетиків можна купити по найкращій вартості.

Робити вимірювання досить просто, але все ж є певні правила, яких важливо дотримуватися, щоб глюкометр видав вам максимально точний результат.

Фахівці підготували кілька  порад для найточнішого вимірювання рівня глюкози

Мийте руки

Найважливіший крок для отримання достовірного результату - використання мила і води перед проколом пальця. Наявність залишків їжі або косметичних засобів на шкірі рук може вплинути на результати тестування.

Вологі серветки

Якщо в полі зору немає води і мила, використовуйте дезінфікуючі засоби для шкіри рук. Використовуйте вологі серветки, щоб очистити палець і видалити всі залишки їжі перед тестуванням. Не потрібно використовувати спиртові серветки для обробки шкіри, якщо ви вже помили руки.

Сухі руки

Після миття або обробки рук дезінфікуючими засобами, не забудьте ретельно їх висушити. Надлишок води і спирту може розбавити краплю крові, впливаючи на результат.

Друга крапля

Уявіть: ви знаходитеся в поході і вам потрібно перевірити рівень глюкози крові. При цьому ваші пальці покриті брудом або залишками соку від з'їденого персика. Вам ніде помити руки і ви забули вологі серветки. Кращий варіант - проколоти палець і видалити першу краплю крові чистою тканиною або краєм одягу. Злегка натиснувши на палець, отримаєте другу краплю крові і нанесіть її на тест-смужку.

Пальці

Деякі глюкометри дозволяють проводити вимірювання рівня глюкози в альтернативних місцях, менш чутливих до болю в порівнянні з пальцями. До таких місць належать долоня, передпліччя, кінчик вуха.

Використовуйте пальці, якщо рівень глюкози крові швидко змінюється - підвищується (наприклад, після їжі) або падає (коли інсулін досягає максимуму). Також використання пальця необхідно, якщо ви думаєте, що у вас гіпоглікемія.

Не скупіться

Отримання достатньої кількості крові важливо для відображення результату. Крім того, стискання і потирання пальця після того, як ви прокололи його, впливає на результат. Ви отримаєте більше інтерстиціальної рідини, ніж капілярної крові. Рішення - миття рук теплою водою. Це збільшить приплив крові до пальців і полегшить отримання краплі крові без тиску.

Кодування

Якщо ваш глюкометр вимагає використання чіпа з кодом, вводіть номер або використовуйте чіп кожен раз, коли ви відкриваєте новий тубус тест-смужок. Перевіряйте відповідність коду на дисплеї глюкометра і упаковці з тест-смужками.

Контрольний розчин

Якщо ви отримали результат і він здається вам дивним, перевірте роботу глюкометра за допомогою контрольного розчину. Зверніть увагу на його термін придатності: відкритий флакон контрольного розчину зберігається 90 днів. Крім того, у нього є свій термін придатності, після якого застосування розчину недоцільно.

Принцип роботи контрольного розчину простий: він використовується замість краплі крові для визначення рівня глюкози. Допустимий діапазон значень для цього розчину вказано на флаконі. Якщо ваш вимірювальний прилад працює коректно, отримане число повинне знаходитися в межах цього діапазону. При виявленні несправності приладу або тест-смужок зверніться в сервісну службу. Як правило, виробник безкоштовно замінює старий глюкометр на новий.

Тест-смужки

Коли мова йде про тест-смужки з вичерпаним терміном придатності, існує тільки одне правило: викиньте їх. Навіть якщо при використанні 1 смужки з простроченої упаковки ви отримали достовірний результат, немає ніякої впевненості в надійності всіх інших.

Правильне зберігання і використання тест-смужок до чинного терміном придатності - питання принципове. Застосування тест-смужок, які не рекомендовані для вашого приладу, може призвести до неправильних показаннями. Недотримання правил зберігання тест-смужок також впливає на результат.