Варикоз: як уникнути ускладнень

У житті варикоз - не просто косметичний дефект. Згодом, якщо нічого не робити, маленька естетична проблема переросте в грізне захворювання.

Може розвинутися тромбофлебіт, тромбоз глибоких вен, який в підсумку може стати причиною закупорки великих вен, відриву тромбу і такого грізного ускладнення, як емболія легеневої артерії. Ще одне ускладнення фінальної стадії варикозної хвороби - трофічні виразки, вони вкрай погано гояться і лікуються дуже довго.

Всього цього можна уникнути, якщо приділяти увагу своїм венах, звернутися в центр флебології чи, принаймі завжди бути на зв'язку з фахівцем - лікарем-флебологом.

Процес пішов

Варикозна хвороба нижніх кінцівок, простіше кажучи варикоз, з кожним роком б'є нові рекорди. Фармацевтична промисловість, добре знаючи масштаб лиха, пропонує безліч засобів як для лікування, так і для профілактики хвороби. Але перш ніж купити в аптеці будь-який з цих препаратів, варто проконсультуватися з флебологом. 

Експерти радять записатися на консультацію в тому випадку, якщо з'являються болі в ногах, ви помічаєте набряклість ніг до вечора і якщо з'явилися варикозні вени - це відмінні симптоми варикозної хвороби.

Як з'являється варикоз

Точні причини розвитку хвороби невідомі, проте відомий механізм. Вся справа в будові вен і русі по ним крові. Як відомо, кров по венах рухається від низу до верху. Цей потік утримується за рахунок роботи спеціальних клапанів, розташованих в просвіті самих судини. Через порушення біохімічних і механічних процесів, клапани перестають працювати належним чином, і кровотік порушується. Це і є головна причина розвитку варикозу.

Чим повільніше циркуляція крові, тим сильніше розтягуються судинні стінки вен. Однак для того щоб навіть найслабша судинна стінка розтягнулася, потрібні особливі умови. Малорухливий спосіб життя, надмірна вага, тривалі автомобільні переїзди, а також шкідливі звички - алкоголь і куріння - все це провокує розвиток варикозного розширення вен.

Важливе значення в розвитку захворювання відіграє спадковість. Якщо у батьків є варикоз, то абсолютно точно, що у дитини теж він буде. Особливо якщо генетичну схильність підтримувати такими несприятливими факторами, як нерухомий спосіб життя, сидіння по шість - вісім годин на день за комп'ютером, підвищені фізичні навантаження, а також небажання займатися власним здоров'ям і хоча б зрідка заглядати до лікаря-флеболога.

Не запізнитися до лікаря

Є кілька ступенів розвитку варикозного розширення вен. Найпоширеніша помилка - вважати початком варикозу появу судинних зірочок або судинної сітки, яка називається телеангіектазією. Насправді «зірочки» - це косметичний дефект. З ними успішно справляються не тільки судинні хірурги, але і косметологи. І зовсім не обов'язково, що з них розвинеться варикоз.

Захворювання зазвичай починається так: набряклість, тяжкість або біль в ногах, нічні судоми. Коли на ногах з'являються збільшені вени і блакитні вузлики, плюс ті ж набряки і важкість, - це вже справжнє варикозне розширення вен.

Деякий час флебологи сумнівалися, чи вважати цей стан початком варикозу. І тоді провели масштабне дослідження за участю 726 жінок різного віку, у яких на ногах були судинні зміни і час від часу з'являлися набряклість, тяжкість. Так ось, при ретельному обстеженні у 77,1% жінок були виявлені ознаки хронічних захворювань вен нижніх кінцівок. Це ще раз говорить про те, що навіть з мінімальними скаргами потрібно йти до лікаря, особливо якщо у вашому роду був варикоз.

Для діагностики варикозу у лікарів є кілька інструментів. Найактуальніше - ультразвукове дуплексне сканування. Це золотий стандарт діагностики вен, який застосовують у всьому світі. Метод дозволяє з високою точністю оцінити стан венозних клапанів, діаметр основної вени і особливості кровообігу, горизонтального рефлюксу, який стає причиною клапанної недостатності. Отримані дані обстеження дозволяють фахівцям правильно вибрати тактику лікування.

Саме час для профілактики

  • вибирайте зручне взуття - в офісі - підбори не вище 7 см, від них не буде шкоди вашим венах;
  • візьміть за правило завершувати ранковий душ контрастними обливаннями, це добре тренує судини;
  • намагайтеся частіше і якомога довше ходити пішки;
  • стежте за вагою - зайві кілограми негативно позначаться на кровотоці;
  • не перегрівати ноги, літня спека і лазня - додаткове навантаження на судинні стінки;
  • по можливості носіть компресійний трикотаж. Якщо передбачається довгий авіапереліт, надягайте гольфи мандрівника.

Навіть якщо ви не в групі ризику. Відомо, що синдром економ-класу, який розвивається в економ-класі літака, може стати причиною тромбозів глибоких вен і тромбоемболії легеневої артерії, а це смертельно небезпечно.