Пам'ятка водію: коли можна сідати за кермо після випивки

Щодня сотні водіїв особистих авто сідають за кермо, не турбуючись про те, що ризикують своїми водійськими посвідченнями. Вони можуть втратити їх за їзду в нетверезому вигляді.

Кожен може запитати: «Як так? Я не брався за кермо після алкоголю. Я пив його вчора! А повів машину тільки на наступний день після обіду!». Звичайно, найкраще раз і назавжди позбутися згубної звички, і саме кодирование от алкоголизма в г. Харьков дозволить досягти цієї мети. Втім, все хороше - в міру, і щодо спиртного це твердження особливо актуальне. 

Кілька слів про похмілля 

Навіть тоді, коли з вечора було випито всього пара склянок пива або іншого слабкого алкоголю і у людини не спостерігається похмілля можна втратити права. Що ж робити в такому випадку, як зберегти водійське посвічення? Для того, щоб розібратися, потрібно зрозуміти, що таке залишковий рівень алкоголю і які індивідуальні можливості кожної людини, що дозволяють отримати абсолютно різні свідчення на залишковий алкоголь. Через скільки за кермо покаже спеціальний прилад.

Більшість власників авто, які повинні вести автомобіль з ранку, можуть серйозно недооцінюють показники залишкового спирту в крові. І потрапити в поле зору поліції після тесту і втратити права. Деякі вважають, що можна вести машину, просто прибравши запах перегару. Вони вважають, що саме пари спиртного впливають на алкотестери, змушуючи їх показувати сп'яніння. Це омана.

Якщо ввечері було випито кілька спиртного, то з ранку ніщо не зможе допомогти людині, щоб прибрати з крові продукти руйнування алкоголю. Цьому не допоможуть ні Дирол, ні Орбіт, на Стрепсилс. Алкотестер обдурити не вийде. Не варто вести машину з похмілля. Навіть якщо було вжито невелика кількість спиртного, за кермо краще не братися, так як є ризики позбавлення прав за залишковий алкоголь в крові. Неважливо, коли прийом спиртного був припинений. Згідно з нашими законами, важливий інший показник - кількість парів спирту в повітрі при видиху, який може вловити алкотестер. 

Час виведення алкоголю з крові

Незважаючи на те, що ввечері було прийнято трохи спиртного, вранці його вміст у крові і диханні буде гранично сильним. Особливо сильними показники будуть, якщо свято закінчилося близько опівночі, а за кермо доведеться сідати, наприклад, годині о восьмій. За цей невеликий термін спиртне ще не встигло вивітритися з організму.

Якщо свято закінчилося опівночі і «на коня» було розпито тоді ж, в кровотоці буде не менше півтора проміле. Значить на ранок не можна вести машину навіть о дев'ятій годині. О 9 ранку в крові буде ще близько 0,6 проміле. Це не точні показники, а сильно усереднені дані. За результатами досліджень з організму за одну годину виводиться близько 0,1 проміле.

Наскільки швидко буде віддалятися з крові спиртне, залежить тільки від конституції людини, роботи його тіла. У молодих і здорових чоловіків алкоголь може йти з організму трохи швидше. Також швидше буде зникати алкоголь з крові у людей з прискореним метаболізмом.

Кожен повинен зрозуміти, що закінчивши прийом спиртного опівночі і виїжджаючи з дому о дев'ятій ранку, він дійсно може піддатися позбавлення прав за водіння в нетверезому стані. І це навіть тоді, року прийом спиртного був здійснений напередодні.

Але більшість автовласників не пам'ятають про ці обставини і виїжджають на дороги не думаючи про позбавлення водійських документів і не турбуючись про те, що вони стануть причиною страшних ДТП. В результаті величезного числа досліджень їзда в похмілля призводить до стількох же аварій, як і їзда в стані сп'яніння. В похмілля реакції людей сильно загальмовані і спотворені і в разі потрапляння в небезпечну ситуацію, реакція людини за кермом запізниться і він не впорається з керуванням машиною або не встигне зафіксувати і правильно відреагувати на небезпеку.

Побічні фактори

Водії повинні пам'ятати, що існуючі лікарські засоби, які кожна людина п'є за призначенням лікаря, коли простудиться або в разі загострення хронічних захворювань, можуть спотворювати показники алкотестера. Деякі ліки підсилюють дію спиртного і уповільнюють процес виведення спирту з крові. Тому, варто бути гранично обережним при прийомі алкоголю і таблеток. Навіть келих легкого вина може вплинути на показники алкотестера і водій позбудеться прав.

Не варто довіряти «бабусиним» засобам і порад «бувалих» водіїв. Деякі щиро вважають, що знизити дані на лічильнику алкотестера допоможе випита з ранку чашка міцної кави. А кефір і деякі інші кисломолочні допомагають усунути надмірний алкоголь. Це чиста брехня!

Навіть тривалий сон і лазня не допомагають прискорити метаболізм. Спирт з потім не виходить. Огірковий розсіл і слабоалкогольні кисломолочні напої не зможуть прояснити свідомість і поліпшити ситуацію настільки, щоб повністю виключити можливість настання аварійної ситуації з вини випивати. Наукою ще не створені такі таблетки, які б прискорювали висновок спиртного з крові.

Тому, тільки відмова від прийому спиртного або досить тривала пауза дозволять уникнути аварійної ситуації, позбавлення прав і кримінального переслідування.