Повітряні кульки — обов’язковий атрибут свята

Зовсім скоро школярі, студенти та викладачі з усмішкою проводжатимуть навчальний рік. Закінчення школи, університету або навіть дитячого садка, як і безліч інших урочистих заходів, не обходяться без квітів, а останнім часом також і без гелієвих кульок, які випускники запускають в небо як символ нового дорослого життя.

Подбати про стильні гелієві кульки краще заздалегідь, щоб без суєти та поспіху вибрати найбільш відповідні до вашого заходу моделі.

Критерії вибору повітряних кульок

З огляду на велику кількість виробників повітряних кульок, при виборі подібної продукції варто звертати увагу на кілька моментів.

  1. Матеріал. Найкращим матеріалом для еластичних кульок є натуральний латекс. Щоб готові кульки не злипалися, застосовують тальк. Міцність кульок безпосередньо залежить від якості використаних матеріалів.
  2. Запах. Кульки, виготовлені з якісної сировини (латексу), не матимуть неприємного «хімічного» запаху. Однак запах може з’явитися, якщо закінчився термін зберігання і латекс почав руйнуватися.
  3. Зовнішній вигляд. Латексна кулька не повинна бути пом’ятою. Більш того, якщо ви її стиснете в руці, то вона не повинна втрачати еластичності, гладкості й набувати зовнішнього вигляду, що нагадує листок зім’ятого паперу.
  4. Звук. За звуком також можна визначити якість. Головний критерій — кулька не повинна шарудіти як папір.
  5. Еластичність. Якісна латексна повітряна кулька після розтягування повертається до своєї не надутої форми і не деформується.

Особливості

Кульки, надуті звичайним повітрям опускаються вниз під своєю власною вагою і проявляють «летючі» властивості тільки при поривах вітру. Кульки, надуті гелієм, самі піднімаються вгору, тому що гелій легший за повітря. При цьому, чим більша кулька, тим більшу вагу вона здатна підняти. Фольговані кульки, надуті гелієм, тривалий час не втрачають форму і продовжують залишатися в повітрі. Гелій з таких кульок повільно виходить через клапан. Що стосується кульок з натурального латексу, то гелій з них виходить крізь оболонку, тобто стінки кульки. Відстань між молекулами латексу (пори) більше молекул гелію, саме тому гелій проникає крізь стінки латексного кульки і випаровується в атмосферу.

Оболонка класичних латексних кульок легко лопається, якщо така кулька натикається на гострий предмет. Чим сильніше надута кулька, тим більше тиск газу всередині, а стінки стають тоншими, і тим легше й дзвінкіше вона лопається. У маленьких кульок звук більш дзвінкий, а великі кульки лопаються з більш глухим звуком.