Види і правила використання протигазів

Уберегти область очей, органи дихання, шкіру обличчя від отруйної дії газів і отрут, що виникають в повітрі під час техногенних катастроф, аварій і військових дій, можна протигазом. На сьогоднішній день існує безліч моделей захисних пристроїв, відмітних по модифікації, за принципом працездатності і призначенням.

У даній статті ми розповімо про найпоширеніші види протигазів, проінформуємо про те, як правильно користуватися для оптимального захисту, а на цьому сайті ви зможете по найкращій ціні купити протигази, та інші якісні засоби індивідуального захисту. 

Види протигазів

За сферою застосування протигази поділяють на військові, цивільні, та промислові.

  • Військові протигази (ПМК) - моделі для екіпіровки фахівців не тільки військової справи, а й рятувальників МНС. У таких пристроях важлива безперешкодна чутність розпоряджень і зручність говорити, тому маска оснащена герметизованим переговорним пристроєм і відкритої вушної частиною для оптимального функціонування переговорних засобів зв'язку.
  • Цивільні протигази (ДП) - конструктивно мало чим відрізняються від військових моделей, також надійні і рятують від зараженого або отруйного повітря. Такі захисні пристрої складаються з простих елементів, які не обтяжують людини в попередньому вивченні для вміння користуватися складними деталями ЗІЗ.
  • Промислові протигази (ВК) - особливий різновид засобів індивідуального захисту працівників і робочих для роботи з небезпечними хімічними елементами і їх парами. Відрізняються від інших видів особливої ​​технологією виробництва: кожен протигаз має великий обсяг речовин, що виконують очистку отруйного повітря.

За типом конструкції розрізняють 2 різновиди пристроїв: фільтруючі та ізолюючі.

  • Фільтруючі протигази мають спеціальний фільтр, що очищає усмоктуване заражене повітря від небезпечних речовин. Вуглекислий газ виводиться через спеціальні отвори після того, як людина вдихне кисень. Такі протигази досить затребувані, в надзвичайних ситуаціях фільтри справляються з очищенням до 12 годин.
  • Ізолюючі протигази - корисні ЗІЗ в обстановці кисневої недостатності. Така конструкція розрахована на те, що власник отримує дихальну суміш з заздалегідь заготовленого резервуара з чистим повітрям. Недоліком можна назвати нетривалу експлуатацію не більше 3 годин і залежність від повітряного джерела, який відрізняється значною вагою.

Правила використання протигаза 

При загрозі зараження і якнайшвидшого використання протигаза потрібно мати протигаз в повній готовності: сумка закріплена на животі, гудзики на ній розстебнуті. Для економії часу і запобігання зараженню/отруєнню необхідно дотримуватися порядку надягання протигазу:

  • Зробити вдих і затримати дихання
  • Закрити очі, дістати протигаз лівою рукою з сумки
  • Звільнити фільтруючу коробку від пробки-заглушки
  • Розташувати по 4 пальці кожної руки всередину маски, залишивши великі ззовні
  • Підборіддям зафіксувати нижній край маски
  • Видихнути і різким рухом натягнути маску від низу до верху
  • Розправити маску від складок і відкрити очі

Якщо планується тривале використання протигазу, то важливо стежити за його станом: систематично очищати / протирати скла і поверхню маски, контролювати вироблення в фільтрує коробці.