Що потрібно знати про лікування шкірних рубців

Рубець - це результат біологічного процесу загоєння ран шкіри або іншої тканини, отриманих в результаті травм, опіків, операцій і захворювань, без якого не може існувати жоден живий організм. Згідно з аналітичними даними ВООЗ, у світі щорічно отримують травми близько 50 млн осіб, понад 100 млн піддаються хірургічним втручанням, після яких залишаються рубці.

Корекція рубцевих деформацій є однією з найбільш складних завдань в естетичній медицині. Рубці є не тільки джерелом естетичних і психологічних проблем, а й доставляють ряд неприємних суб'єктивних відчуттів.

В даний час існує велика кількість методів терапії рубців, проте жоден з них поодинці не може гарантувати якість. Дана проблема вимагає до себе комплексного підходу і залучення лікарів кількох спеціальностей - хірургів і дерматокосметологов.

Лікування і корекція рубців - тривалий і копіткий процес, який не завжди дає негайний і очікуваний результат. Але лікувати рубці потрібно відразу ж, з перших годин після отримання травми, причому в 95% випадків хірургічного втручання не потрібно.

Методи лікування

Існує безліч методів і підходів в лікуванні рубців і шрамів які пропонуються для вирішення проблем в кожному конкретному випадку. Лікування повинно бути комплексним і не обмежуватися тільки одним обраним методом.

Терапевтичні (лікарські) методи

Препарати, що застосовуються для лікування пацієнтів з патологічними рубцями, відносяться до різних фармакологічних груп і мають точки прикладання в кожній стадії розвитку рубця (кортикостероїдні препарати, ферментні препарати, цитостатики, збагачена тромбоцитами плазма (PRP), гіалуронова кислота).

Фізіотерапевтичні методи

Дані методи лікування засновані на різних фізичних впливах на патологічний рубець і включають: засоби, що містять силікон (пластини, пластирі, гелі), електро-і фонофорез з лікарськими засобами, вплив низькими температурами (кріодеструкція).

Компресійна терапія

Одним з найбільш ефективних і надійних способів консервативного лікування рубцевих контрактур і гіпертрофічних рубців є прес-профілактика і прес-терапія з використанням компресійної одягу і силіконових пластин.

Фізичні методи

До них відносяться механічна шліфовка і нідлінг, спрямовані на механічне пошкодження рубцевої тканини з подальшою розбудовою патологічного колагену і поліпшенням поверхні і структури рубця.

Лазерні технології

Все більше і більше з кожним роком зростає інтерес до лазерним методикам лікування рубцевих змін шкіри. Лазерна шліфовка стає «золотим стандартом» в лікуванні шрамів різної етимології.