Особливості і ризики прописки

Якщо ви отримали у спадок або купили квартиру (особливо в Києві або іншому великому місті), родичі можуть звернутися до вас з проханням про прописку на квадратних метрах в мегаполісі.

Ви можете відповісти відмовою, оскільки згідно із законом в квартирі повинні бути прописані тільки власники житла і їх неповнолітні діти. Але якщо ви все ж погодитеся зробити прописку в Києві двоюрідній племінниці або троюрідному дядькові, завчасно розберіться з особливостями цієї процедури, щоб застрахуватися від судових позовів з родичами в майбутньому. А найкраще довірити цю справу професіоналам, зокрема з Агентства Антикризових Рішень, це мінімізує різні ризики, збереже ваші час, гроші і нерви. 

З юридичної точки зору в Україні існує два види реєстрації - за місцем проживання (або постійна) і за місцем перебування (тимчасова). Постійна реєстрація вимагається тим, хто позбувся попереднього місця проживання: продав квартиру, подарував свою частку в будинку, переїхав в інший населений пункт.

Який вид реєстрації запропонувати родичу?

Постійна і тимчасова реєстрації не дають людині права розпоряджатися нерухомістю, в якій вона прописана: продавати, дарувати, здавати в оренду. Наявність інвалідності, державних нагород, статусу біженця також не дозволяють претендувати на квартиру. Зате родич з постійною реєстрацією може прописати у вас своїх неповнолітніх дітей. Вони теж не зможуть розпоряджатися нерухомістю. Але якщо ви вирішите продати квартиру, виписувати чужих дітей без згоди їхніх батьків доведеться через суд.

Якщо троюрідний брат або племінниця хочуть пожити в вашому місті кілька років - запропонуйте їм тимчасову реєстрацію. Вона анулюється після закінчення зазначеного терміну, після чого її можна буде оформити заново. А якщо тітка або двоюрідна сестра продали старе житло і тому потребують постійної реєстрації - пам'ятайте про ризик з «пропискою» неповнолітніх дітей. І постарайтеся укласти нотаріально завірений договір безоплатного користування квартирою, вказавши в ньому майнову відповідальність нового мешканця.

Головний мінус реєстрації родичів у вашій квартирі

Постійна реєстрація тітки, племінника або троюрідного брата на ваших квадратних метрах тягне неминуче підвищення комунальних платежів. Якщо холодна, гаряча вода, газ і опалення обліковуються за лічильниками, ви будете платити тільки за їх показниками. Але оплата за утримання житла, наприклад, за вивезення сміття, розраховується в залежності від кількості проживаючих у квартирі. А якщо лічильників немає, комунальні служби будуть вимагати оплату за встановленими нормативами за кожного прописаного людини.

Навіть якщо прописаний у вашій квартирі родич не живе в ній, ви не зможете вимагати зниження комунальної плати.

Особливості постійної реєстрації в неприватизованій квартирі

Якщо треба оформити для родича реєстрацію в неприватизованій квартирі, орендованій за договором соціального найму, знадобиться письмова згода органу, з яким договір був укладений. Згода не потрібна при реєстрації когось із близьких родичів:

  • дружина;
  • дітей;
  • батьків.

Також треба отримати письмову згоду всіх, хто вже прописаний в вашому житлі. При приватизації квартири всі прописані в ній матимуть право на свою частку. Тому перед приватизацією не забудьте анулювати реєстрацію далеких родичів.

Тонкощі реєстрації за місцем проживання у приватизованій квартирі

Для реєстрації родича в приватизованому житлі потрібна згода всіх його повнолітніх власників. Власники з реєстрованим громадянином повинні прийти в ЦНАП для оформлення необхідних документів. Якщо один з власників за станом здоров'я або інших причин не може з'явитися в паспортну службу, він має право оформити нотаріальну довіреність на іншого власника або нотаріально завірити заяву про згоду на вселення нового мешканця.

Чи можна прописати родича в іпотечну квартиру?

Коли нерухомість в заставі у банку, він намагається до погашення боргу контролювати всі дії позичальника, пов'язані з квартирою. Права банківської організації вказуються в договорі при оформленні іпотеки. Найчастіше в документі є пункт, який забороняє реєструвати в квартирі всіх, крім близьких родичів позичальника - дружина, дітей та батьків. Також може бути пункт про обов'язкове узгодження з банком кожного претендента на реєстрацію.

Якщо банк відмовляється давати згоду на прописку неповнолітніх дітей позичальника, можна апелювати до відповідної статті Цивільного Кодексу України, згідно з якою дитина має проживати з батьками. Але для надання дозволу на постійну реєстрацію дитини в іпотечній квартирі банк може вимагати, щоб позичальник оформив письмове зобов'язання. У ньому вказується, що при вилученні нерухомості після припинення щомісячних платежів власник квартири повинен добровільно виписати з неї дитину.