Розробка веб-сайту поетапно: цікаві факти

Розробка веб-сайту – це створення сайту, яке поділяється на декілька етапів. Сюди як правило входить вебдизайн, верстка сторінок, програмування та конфігурування вебсервера.

Ідеально якщо розробка веб сайту робиться з залученням веб-студії а не власними силами. Це призводить до мінімальних витрат часу та в рази збільшує користь від інтернет-ресурсу.

Найголовніші етапи створення веб-сайту

Багато власників бізнесу та розробників веб-сайтів початківців розпочинають свою роботу з помилки. Вони одразу ж беруться за сам сайт, не прописуючи плану, не розуміючи кінцеву мету, не дотримуючись поетапності. Це призводить до негативного результату, як кажуть «якщо ви не знаєте куди ви ідете, то не дивуйтесь коли прийдете не туди».

Отже, першим чином потрібно визначитись з етапами:

  1. Продумати цілі та завдання веб-сайту.
  2. Визначити свою цільову аудиторію.
  3. Створити та прописати технічне завдання.
  4. Створення макету сайту та макетів дизайну для того, щоб замовник міг на власні очі побачити як буде виглядати його ресурс.
  5. Верстка сайту.
  6. Програмування сайту.
  7. Наповнення інтернет-ресурсу.
  8. Тестування.
  9. Передача ресурсу клієнту та надання подальших інструкцій.

Отже ми маємо 9 основних етапів, дотримуючись яких створення сайту принесе якісний результат. Проте кожен веб-проект є унікальним, тому етапи можуть змінюватись або доповнюватись.

Веб студія Zelios https://zelios.studio/uk/ пропонує спочатку зробити повний аналіз вашої діяльності та ніші яку ви займаєте, а тоді приступати до поетапного створення сайту.

Як правильно визначити цілі та цільову аудиторію?

Зовсім не важливо чи буде це невеличкий сайт на одну-дві сторінки, або ж міститиме понад 20 сторінок, варто розуміти що у будь-якому разі ресурс вимагатиме затрат часу, сил та фінансів.

Планування сайту важливе у будь-якому разі. Часто розробники уникають цього етапу і потім дуже дивуються, коли розуміють що прямували зовсім не в ту сторону. Чим більший проект ви плануєте, тим чіткіше цілі ви маєте окреслити. Як правило, коли створюється веб-сайт основною метою може бути:

  • збільшення продаж, здійснення продаж через інтернет-ресурс;
  • залучення більшої кількості клієнтів;
  • презентація нового товару або нової лінійки;
  • інформування цільової аудиторії про ваші послуги, про новинки, про акції та розіграші;
  • збір конкретних даних;
  • інформування цільової аудиторії.

Один сайт може відповідати одразу ж декільком цілям, проте варто з ними визначитись, а також зазначити основну ціль.

Щодо цільової аудиторії, то варто визначитись з тим, для кого саме буде призначений ваш сайт. Від цього буде залежати його загальний вигляд. Вивчення аудиторії, їх побажань та запитів, надасть вам переваги у створенні необхідного контенту.

Особлива увага на технічне завдання

Створення технічного завдання вкрай важливе. Якщо на цьому етапі припуститись помилки, то вона може виявитись на будь-якому подальшому етапі та звести усю роботу нанівець.

Що ж прописується у ТЗ? Тут варто зазначити наступне:

  • основні вимоги до проекту;
  • можливості проекту;
  • як буде відбуватись робота проекту.

Головні вимоги до ТЗ:

  1. ТЗ повинно бути детальним, усе що потрібно буде зробити, має бути детально прописане у завданні, усі нюанси та деталі вказуються якомога чіткіше.
  2. Відсутність неоднозначних формулювань, усі пункти повинні сприйматись однозначно.
  3. Використання зрозумілої мови, тобто виконавець повинен розуміти, що саме від нього хочуть.

Для того, щоб скласти якісне ТЗ потрібно провести два попередні етапи з точністю. Саме від цих трьох етапів залежатиме подальша доля веб-сайту.