Як вибрати хороший будинок перестарілих

Якісний догляд за людьми похилого віку вимагає не тільки часу, а й досвіду, а також певних знань в області медицини і психології. У багатьох молодих працюючих сімей немає можливості присвятити себе цій важливій і відповідальній справі, тому доводиться розглядати інші варіанти.

Сучасний ринок послуг пропонує різні можливості організації догляду за літніми людьми на дому або в спеціалізованих установах. Зробити вибір в такому розмаїтті пропозицій непросто. Разом з тим існують певні критерії, яким має відповідати заклад, що здійснює професійний геронтологічний або паліативний догляд. 

Що вибрати: приватну чи державну установу?

У кожного варіанту є свої переваги і недоліки, тому вибір залишається за сім'єю, перед якою постало це непросте питання.

Серед переваг державних будинків для людей похилого віку можна виділити:

  • дотримання медичних стандартів обслуговування;
  • участь в соціальних програмах;
  • надання базового догляду і харчування;
  • організацію дозвілля;
  • прогулянки на свіжому повітрі.

Але є у державних установ і суттєві недоліки:

  • обслуговування за шаблоном, відсутність індивідуальних програм догляду;
  • нижчий рівень проживання в порівнянні з приватними пансіонатами;
  • тривала процедура підготовки документів на зарахування в держустанову;
  • нестача персоналу та матеріально-технічного забезпечення;
  • розміщення кількох людей в одній кімнаті.

Приватні будинки престарілих - це абсолютно новий формат спеціалізованих установ, які стали з'являтися в нашій країні порівняно недавно. Яскравий приклад - львівський будинок престарілих, про який детальніше можна дізнатися на сайті https://gral.org.ua/uk/pansionat-u-lvovi/, саме тут гаратнується професійний догляд за старенькими на рівні світових стандартів. Популярність таких закладів постійно зростає за рахунок наступних переваг:

  • розміщення в нових будівлях із сучасною інфраструктурою, охороною і відеоспостереженням;
  • затишні кімнати зі спеціалізованими меблями і санвузлами;
  • індивідуальні програми догляду, в тому числі для інвалідів;
  • мінімальна кількість документів для заселення (паспорт, поліс, виписка з амбулаторної картки);
  • різноманітне збалансоване харчування з урахуванням потреб літньої людини;
  • передові засоби технічної реабілітації для маломобільних постояльців;
  • грамотний медичний і сестринський догляд;
  • організація дозвілля, що включає заняття з психологами, концерти та багато іншого.

Разом з тим і цей варіант не позбавлений проблем. Перед родичами літньої людини постає ряд питань: як вибрати будинок престарілих, на який термін укласти договір, які допуслуги вибрати і ін. Крім цього, приватні пансіонати надають послуги не за квотами, а на платній основі, і до цього теж треба бути готовими.

Які функції виконує хороший пансіонат для людей похилого віку?

Постійне медичне обслуговування

У багатьох приватних пансіонатах працює власний медперсонал, який стежить за станом літніх людей відповідно до показань. Фахівці вимірюють своїм підопічним артеріальний тиск і температуру тіла, перевіряють рівень цукру в крові, роблять уколи і масаж, доглядають за післяопераційними швами і стомами, а також виконують безліч інших процедур.

Комфортна психологічна обстановка

Приватні пансіонати зацікавлені в тому, щоб постояльці відчували себе добре і прагнули повернутися до закладу з привітним персоналом і новими друзями. Співробітники таких установ проходять спеціальну підготовку і навчаються спілкуванню з людьми похилого віку.

Правильна організація харчування

У міру старіння в організмі людини відбуваються незворотні зміни і загострюються хронічні захворювання органів шлунково-кишкового тракту. Дієтологи, що працюють в приватних будинках для людей похилого віку, враховують ці особливості при складанні меню.

Комфортабельні умови розміщення

Приватні будинки престарілих мають у своєму розпорядженні сучасної матеріально-технічною базою, яка має на увазі нову спеціалізовану меблі і сантехніку, геріатричний крісла, підйомні механізми для маломобільних постояльців, кнопки виклику персоналу та багато іншого.

Робота з психологом

Це найважливіша перевага приватних будинків престарілих. У вашого родича буде можливість поспілкуватися з кваліфікованим практикуючим психологом, який допоможе подолати депресію, навчить дивитися на багато речей по-іншому, допоможе знайти захоплення до душі (наприклад, малювання, ліплення, вишивка та ін.).

Можливість спілкуватися з родичами

У приватному будинку для літніх людей у ​​вашого близької людини буде доступ в Інтернет, тому ви зможете розмовляти по «Скайпу» або через інші сучасні відеододатки. Крім цього, ви зможете відвідати свого родича без попередження в будь-який зручний час або зателефонувати йому по телефону.

Насичене дозвілля

Це прогулянки на свіжому повітрі, заняття з аніматорами, виступи запрошених артистів, хобі та багато іншого. Найголовніше, на кожному заході літня людина оточений однолітками, з якими можна обговорити те, що відбувається, поділитися своєю думкою. У такій обстановці пропадає почуття самотності, яке переслідує багатьох літніх людей.