Що таке апостиль і навіщо він потрібен

Апостиль - це особливий штамп, який виступає в якості спрощеного способу офіційної легалізації документів для надання їм юридичної сили. Апостиль визнається у всіх країнах-учасницях Гаазької конвенції, що скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів, від 5 жовтня 1961 року.

Яку проблему вирішує апостиль?

Почати потрібно з того, що для надання юридичної сили іноземним документам необхідно такі документи легалізувати. Без такої легалізації документ не матиме юридичної сили в іноземній державі. Простими словами: щоб документ, складений в країні А, визнали в країні Б, він, за загальним правилом, повинен бути легалізований. Легалізація може бути дипломатичною або консульською, що передбачає і трудомісткий процес, який може спростити інша процедура - апостилювання.

Таким чином, апостиль допомагає спростити процедуру надання сили документів в зарубіжних країнах шляхом звільнення від необхідності дипломатичної або консульської легалізації. Крім цього, за допомогою апостиля підтверджується факт того, що документ був отриманий за законами країни, яка його видавала. А швидко, грамотно, і без зайвих переплат отримати апостиль можна в цій компанії.  

На які документи ставиться апостиль

Апостилем завіряються тільки офіційні документи та їх копії. Проходять процедуру:

  • особисті документи громадян (свідоцтва про народження, шлюб, дипломи, довіреності);
  • установча документація юридичної особи (договори, статути);
  • нотаріальні акти, протоколи, свідоцтва;
  • документи судового характеру (постанови, рішення, виписки).

З деякими країнами-учасниками Гаазької конвенції Україна уклала двосторонні договори, відповідно до яких легалізація не потрібна. У таких випадках необхідно нотаріальне завірення, що підтверджує коректність перекладу документів на мову. Якщо країна призначення не входить в число учасників Гаазької конвенції належить легалізувати документи в консульстві.

Де поставити апостиль?

Апостиль може бути проставлений тільки в тій країні, на території якої був виданий оригінал документа і тільки за умови, що така країна є учасницею Гаазької конвенції про апостиль.

Апостиль ставиться або на самому документі, або на окремому аркуші, який в обов'язковому порядку повинен бути прикріплений до документа, справжність якого він підтверджує.

Документи апостилюються в державних структурах, таких як, наприклад, Міністерство Юстиції в Україні. У США це може бути Управління аутентифікації Державного департаменту США (United States Department of State), Секретаріати штатів і інші органи. У Великобританії - Міністерство у закордонних справах і справах Співдружності Великої Британії.

Процедура апостилювання відрізняється в залежності від країни, в якій вона здійснюється, проте приблизний термін займає від 7 до 14 днів.

Що якщо країна не є учасницею Гаазької конвенції про апостиль?

Якщо країна не є учасницею Гаазької конвенції про апостиль, в ній діють інші правила про легалізацію документів. Наприклад, Гаазьку конвенцію не підписали Об'єднані Арабські Емірати, а тому апостиль там поставити не вийде.

Щоб завірити там документ, потрібно пройти процедуру консульської легалізації, яка в порівнянні з апостилюванням є трохи більш складною і довгою.