Як обрати хорошу мелену каву

Кава - це один з найбільш вишуканих напоїв, який присутній практично в кожному будинку. Особливий статус має мелена кава. Саме її вибирають гурмани для того, щоб відчути справжній смак цього чудового напою.

Вибір меленої кави - це ціле мистецтво, яке вимагає спеціальних знань. Багато людей в цьому питанні можуть покластися на продавця, однак, це велика помилка. Найчастіше продавець сам не обізнаний про сорти і особливості, а просто намагається продати вам те, що вигідно йому.

Саме тому експерти підготували для вас кілька порад, які допоможуть зробити правильний вибір серед широкого розмаїття меленої кави, а по посиланню купить молотый кофе, ви зможете купити цей напій гарантовано найвищої якості.

Вибираємо виробника

Існує думка, що необхідно купувати мелену каву виключно з Бразилії, Колумбії чи Індії, оскільки саме там знаходяться величезні плантації нашого продукту.

Але не варто робити вибір саме на користь цих країн. Такі країни як Італія, Німеччина та інші купують каву у перерахованих вище країн, а вже після застосовують до них певні методи обсмаження і помелу. Причому технології даних держав прогресивніші, тому можна говорити про те, що кінцевий продукт виходить кращим.

Визначаємося зі ступенем помелу

Перед вибором визначтеся з тим, який спосіб готування підходить саме вам. Для кожного способу готування необхідна мелена кава певної міри помелу.

Тонкий і надтонкий помел потрібно брати для того, щоб готувати напій в турці. Якщо ви збираєтеся готувати в фільтраційній кавоварці, тоді вам підійде кава середнього або грубого помелу. Дрібний помел тут недоречний, оскільки не передасть належний смак готового напою.

Вибір між середнім і великим помелом потрібно робити виходячи зі специфіки вашої техніки. Також для приготування еспрессо в спеціалізованій кавоварці вам знадобиться еспресо помел.

Підбираємо ступінь обсмаження

Важливу роль для визначення смаку грає ступінь його обсмажування. Тут важливо розуміти, що не існує правильного ступеня обсмаження. Загалом обсмаження буває таким:

  • слабке;
  • середнє;
  • сильне;
  • максимальне.

Це лише загальна класифікація, оскільки в різних країнах різна термінологія. Вам необхідно знати одне - чим вище ступінь прожарювання, тим більш насиченим смак буде у готового напою. Завжди дивіться на цей параметр на упаковці, щоб не опинитися в ситуації, коли ваша кава виявиться занадто гіркою. Пам'ятайте, що найчастіше найсильніша прожарка у італійського продукту. Решта країн-виробники випускають абсолютно різну мелену каву.

Звертаємо увагу на сорт кави

Звичайно, сортів існує невизначена кількість. Всі вони мають свій особливий смак, який, в основному, може розпізнати тільки справжній гурман або людина з хорошими смаковими рецепторами. Однак зводяться всі ці сорти до двох, які вважаються класичними - арабіка і робуста. На упаковках ви досить часто можете зустріти напис «100% арабіка». Її значення зрозуміло, але ось, як це впливає на смакові якості напою?

Арабіка має невелику кислинку, багатий смак і сильний аромат. У ній менше кофеїну, ніж в робусті. Сорт «робуста» має ж більш міцний смак, замість кислинки там грають гіркі нотки, а також в ньому міститься більше кофеїну.

Рідко на прилавках ви можете зустріти каву «100% робуста», оскільки її застосовують для того, щоб розбавляти арабіку. Таким чином, ми отримуємо суміш для напою «еспресо». Звертайте увагу на процентне співвідношення цих двох сортів на упаковці, щоб розуміти, який напій у вас вийде приготувати.

Споживаємо аромат

Зараз у кожного споживача є можливість вибрати мелену каву з різноманітними ароматами. Це може бути напій з шоколадом, горіхом, коньяком і іншими ароматами. Тут постає питання, як же відрізнити натуральний від аналога з ароматизаторами. Відповідь наступна: натуральна кава з додатковим ароматом може бути тільки з якимись сипучими спеціями. Наприклад, з корицею, кардамоном, мускатним горіхом і т.д. Можете бути впевнені, що напій з якимось фруктом, шоколадом або алкоголем - це хімія.

Увага! Завжди дивіться на склад таких напоїв. Якщо він натуральний, то в складі повинні бути тільки він і додатковий інгредієнт. Напої з хімічними добавками не тільки не допоможуть вам відчути справжній смак, але ще і можуть негативно вплинути на ваше здоров'я.

Розрізняємо типи упаковок

Усередині обсмажених зерен знаходиться особливий газовий міхур, який і зберігає весь аромат цього напою. Після помелу кава починає «видихатися», що веде до повної втрати аромату. Щоб уникнути подібного наслідку, купуйте каву у вакуумному брикеті. Він найкращим чином буде зберігати аромат вашого напою, а також дозволить не розсипати його.

Ні в якому разі не купуйте каву в паперових пакетах, які довго стоять в магазині. Якщо ж ви пригледіли каву на вагу, яку продають виключно в паперових пакетах, тоді просіть молоти її при вас, щоб бути впевненим в свіжості і ароматі. Прийшовши додому, не забудьте пересипати його в банку або вакуумний брикет, який виділіть спеціально для вашого улюбленого напою і не використовуйте для інших цілей.

Перевіряємо напій на домішки

Дуже часто виробники додають якусь домішка, щоб заощадити. Найчастіше - це цикорій. Звичайно, про нього не можна сказати нічого поганого, крім того, що ви платите за каву, а отримуєте його.

Щоб перевірити, чи є у вашій каві додаткові домішки, просто насипте жменьку в холодну воду. Хороша кава весь буде плавати зверху, а всі домішки осядуть на дно або забарвлять вашу воду. Ця порада дозволить вам наступного разу розуміти, чи варто робити вибір на користь того чи іншого варіанта.