Види і застосування стальних фланців

Фланці сталеві - це деталі трубопроводу, які застосовуються для з'єднання трубопровідної арматури з трубами. За допомогою фланця сталевого можна герметично з'єднувати дві частини труби, чи фітингів.

Замововши фланці сталеві від UTD ви гарантовано отримуєте вироби найвищої якості, здатні забезпечити надійне функціонування трубопровідних систем на довгі роки.

Конструкція і типи фланців

Конструкція фланця сталевого являє собою металеве кільце, в якому виконані отвори для кріплення деталі до труби або трубопровідної арматури. По центру фланцевих деталей є отвір для підведення трубопроводу до фланця. Прохідний діаметр отвору фланця повинен бути одного розміру з діаметром приєднується до нього труби.

Для кріплення фланців до трубопроводу - їх спочатку наварюють, чи іншим способом кріплять по краях двох труб, а потім стягують дві частини за допомогою болтів або шпильок.

Сталеві фланцеві деталі підрозділяються на кілька типів залежно від конструкції і призначення.

Типи сталевих фланців:

  • плоский;
  • воротниковий;
  • вільний;
  • наскрізний;
  • різьбовий;
  • заглушка.

Переваги сталевого фланця

Великою перевагою сталевих фланцевих деталей є те, що вони дуже міцні і відмінно витримують екстремальні перепади температур навколишнього або робочого середовища.

Також фланцеві з'єднання стійкі до корозії і впливу несприятливих наслідків агресивної робочого середовища на корпус виробу, а також деталі зі сталі менше схильні до іржавіння. Сталеві фланці забезпечують надійне герметичне з'єднання труб і арматури будь-якої конструкції і розміру.

Особливості воротникових фланців

Воротниковий фланець - це трубопровідна деталь, в своїй конструкції має кільце, за допомогою якого фланець з'єднується з трубою. Після стикування деталі з трубою, його обробляють зварювальним швом.

Важливо: приварні встик фланці не насаджують, а пристиковують до труби обварюють з одного боку, що дозволяє спростити і прискорити подальші монтажні роботи.

Фланці широко застосовуються на трубопроводах середнього і високого тиску, виготовлені з легованої сталі по ГОСТ 12821-80. Максимальна температура робочого середовища в трубі може досягати до + 300 ° C і умовне тиску Ру 16 кгс / см2 (16 МПа). Діаметр фланців може бути від 15 до 500 мм, в залежності від діаметра використовуваної труби замовником.

Виготовляються воротникові фланці методом штампування або лиття. Другий спосіб менш трудомісткий, але при такому способі виробництва, можливі утворення повітряних пір в корпусі вироби - це негативно може позначитися на подальшій його експлуатації при виникненні високого тиску або перепадів температур в трубопровідній системі. Тому в магістральних трубопроводах, де виникають екстремальні умови в процесі експлуатації при транспортуванні робочого середовища, раціональніше використовувати фланцеві з'єднання виготовлені методом гарячого штампування.

Фланець плоский

Плоский фланець використовується в якості деталі трубопроводу, являє собою плоский сталевий диск, який призначений для з'єднання труби з трубопровідною арматурою. Виготовляється по ГОСТ 12820-80. Плоскі фланцеві з'єднання не можна застосовувати на магістральних лініях з високою токсичною, вибухо- і пожежонебезпечної середовищем.

Прохідний діаметр плоских фланців на кілька міліметрів більше зовнішнього діаметра трубопроводу, щоб було зручно деталь насаджувати на трубу. Після цього насаджений фланець обваривают електро- або газозварювання в місці з'єднання.

Щоб демонтувати плоский фланець, необхідно газовим різаком здувати старий шов у напрямку до фланця. Після демонтажу старої деталі і установки нової, необхідно ретельно обробити поверхню труби.

Ущільнювача матеріалом для плоских фланців використовують прокладки, вони герметично захищають фланцеве з'єднання від протікання і виходу робочого середовища.