Електробезпека як важливий елемент охорони праці

Щоб однозначно відповісти на питання, що має на увазі під собою термін електробезпека необхідно звернутися до ГОСТу, де під електробезпекою розуміється комплекс засобів і заходів щодо забезпечення захисту людей від небезпечного впливу електростуму (в тому числі статичного), і електромагнітного поля.

Як елемент охорони праці, електробезпека виконує певну функцію - оберігає людину від шкідливого і небезпечного впливу електричного струму і не допускає появи професійних травм і захворювань, викликаних такого роду впливами.

Що стосується вимог з електробезпеки, то в Україні існує багата нормативно-правова база, що регулює цю область.
Всі вони підкреслюють важливість розуміння основ електробезпеки і відповідають на важливі питання, пов'язані з тим, для чого потрібно дотримуватися вимог електробезпеки в організації.

Потрібно розуміти, що особливе джерело небезпеки, що виходить від електричного струму, робить реалізацію заходів щодо впровадження електробезпеки особливо важливими. До таких ефективних заходів слід віднести курси электробезпеки Київ, організовані навчально-консультаційним центром «Буденергоатом».  

Чому так важливо знати що таке електробезпека?

Дія електричного струму є серйозним, широко поширеним професійним ризиком, який може стати причиною травми або навіть смерті працівників усіх професій. Прямий контакт з незахищеними провідниками або деталями електричного кола, може привести до серйозних наслідків, тому що тіло людини є хорошим провідником електрики.

Інтенсивні струми можуть викликати мимовільні скорочення м'язів, перешкоджаючи звільненню від джерела електровпливу. Коли відбувається такий параліч, людина не може звільнитися від причини впливу (провід або інший об'єкт). Фактично, об'єкт може утримуватися ще більш щільно, що призводить до більш тривалої згубної дії струму.

Які травми виникають в результаті впливу електрики?

До таких травм слід, насамперед, віднести:

  • ураження електричним струмом з порушенням нормального функціонування людського організму, наприклад, порушення серцевого ритму і травми внутрішніх органів, зупинка дихання, серця, пошкодження кровоносних судин, нервової системи і м'язів;
  • зовнішні і внутрішні опіки різного ступеня тяжкості;
  • падіння, викликані контактом з джерелом електричного струму.

Ступінь тяжкості ураження може істотно варіюватися в залежності від багатьох факторів, в числі яких: умови навколишнього середовища, напруги, сила і рід струму, шляху і тривалості проходження через людину, також можуть бути фізіологічні особливості.

Що ще потрібно знати про електробезпеку?

Необхідно розуміти, що недотримання вимог електробезпеки може привести і до інших серйозних наслідків. Електрика може бути джерелом загоряння в потенційно вогненебезпечної або вибухонебезпечному середовищі, все це може також привести до смертей або травм на виробництві.

Електробезпека є важливим компонентом систем охорони праці, позитивно впливає на загальний рівень виробничої безпеки. Своєчасне проходження навчання та атестації на знання обов'язкових вимог з електробезпеки, планування перед початком роботи і прийняття правильних заходів обережності можуть запобігти негативним наслідкам і якісно підвищити рівень професіоналізму співробітників.