Тонкощі правильного догляду за джинсами

З тих пір як в XIX столітті Леві Страусс продав свої перші джинси робочим на золотих копальнях, багато що змінилося: з простої уніформи штани з деніму перетворилися в супермодну річ.

Сьогодні дизайнери пропонують найрізноманітніші фасони, а самі джинси - мабуть, один з найбільш універсальних предметів гардероба. Їх охоче носять і зірки, і прості люди, їх можна комбінувати і з футболкою, і з жакетом, їх носять щодня мільйони модників по всьому світу!

Про те, як визначити розмір джинсів ви дізнаєтесь на сайті minnim.ua, а ми розкажемо, як правильно доглядати за джинсами, щоб вони прослужили довше.

Як часто і правильно прати джинси?

Безумовно не після кожного надівання! При занадто частому пранні джинси швидше сідають і вицвітають. Мінімальним терміном експерти називають прання після того, як ви надягали джинси 5-6 разів поспіль. В ідеалі ж все-таки варто прати джинси якомога рідше.

Якщо яскраво виражених плям на матеріалі немає, то освіжити їх можна, залишивши провітрюватися на повітрі. Якщо у вашому районі зі свіжим повітрям проблеми, то джинси можна повісити у ванній - вологе і тепле повітря, після того як ви прийняли душ, теж допоможе освіжити джинси.

Також не дуже ефективно проти бруду і замочування у воді з додаванням оцту: дезінфікувати тканину це допоможе, але проти сильних плям цей метод безсилий (за винятком плям від трави - в цьому випадку якраз рекомедується використовувати лимонний сік або оцтову есенцію). Зате використання оцту допомагає зберегти колір - специфічний запах не залишиться, якщо потім ретельно прополоскати джинси в холодній воді.

Найкраще для джинсів підходить ручне прання - забруднені місця можна акуратно потерти мильним розчином м'якою щіткою або губкою, потім покласти на 10 хвилин в холодну воду без миючих засобів, а потім прополоскати. Так шкоду для кольору і тканинних волокон можна мінімізувати. Якщо ж на це часу немає і простіше випрати джинси в машинці, то обов'язково треба вивернути їх навиворіт і застебнути всі блискавки і гудзики.

Прати рекомендується при температурі не вище 30 градусів, а використовувати краще щадний пральний поршок або засіб для кольорових речей, так як в звичайних порошках, як правило, завжди є відбілюючі речовини.

До слова, замість порошків також краще використовувати рідкі засоби. Крім того, сьогодні існують спеціальні пральні засоби для джинсів. У них не міститься ні мила, ні лугу, що забезпечує більш дбайливий догляд.

Як усунути неприємні запахи?

Багатьом знайома така проблема: навіть після прання особливої свіжості непомітно. Справа в тому, що при низькій температурі прання не вбиваються всі мікроби - вони і є джерелом неприємних запахів. Ну а в занадто ароматизованих порошках міститься значна частина шкідливих для здоров'я хімічних сполук.

Однак вихід є: позбутися від неприємного запаху можна за допомогою харчової соди - приблизно півчашки треба додати прямо в барабан.

Як правильно сушити джинси?

Безумовно, використання сушильної машини економить нам масу часу, але у випадку з джинсами діє правило: довше сушиш - довше носиш! Для сушіння найкраще розкласти джинси на розкладній сушарці або повісити на мотузці (головне не перегинати, щоб не залишилося заломів на тканині). Якщо часу в обріз, а сухі джинси потрібні терміново, то використовувати сушилку, звичайно, можна (головне не зловживати!).

Сушити джинси в такому випадку краще на швидкості 1000-1200 оборотів в хвилину, а в разі еластичних джинсів - не більше 700 оборотів в хвилину. Так можна захистити улюблену річ від зайвого розтягування.

Чи треба прасувати джинси?

Цю частину домашньої роботи можна сміливо викреслювати зі списку справ. Майже одноголосно експерти заявляють: прасування джинси не потребують. При правильному догляді тканина добре тримає форму і як правильно вже після першого носіння свіжовипрані джинси добре сідають по фігурі і розпрямляються. Якщо все ж джинси хочеться неодмінно погладити, то краще робити це, знову ж таки, вивернувши їх навиворіт.

Джинси стретч, однак, гладити не варто ні в якому разі, так як синтетичним волокнам шкідлива висока температура. З цієї ж причини треба пам'ятати і про правило при пранні: чим вищий вміст еластану, тим нижче повинна бути температура при пранні.