Особливості вибору рюкзака для першокласника

Якщо для шкільного приладдя існують чіткі рекомендації, то сумку першокласнику кожна сім'я вибирає на свій розсуд. Саме тут виникає найбільше запитань: яким вимогам вона повинна відповідати, на що в першу чергу варто звернути увагу, яку саме модель вибрати?

Торгові точки напередодні навчального року пропонують багатющий асортимент самих різних рюкзаків для першокласників. На полицях рясніють яскраві моделі упереміш зі стриманими і класичними моделями.

Відрізняються сучасні ранці не тільки забарвленням і дизайном, а й якістю. Виробники, що піклуються про свою репутацію вважають обов'язковим організувати жорсткий контроль за виробництвом продукції. Товари таких фірм виготовляються виключно із суворим дотриманням технології пошиття, а на сайті https://kancmaster.com.ua компанії Канцмайстер ви зможете по найкращій вартості придбати саме такі рюкзаки, шкільне приладдя, і інші якісні канцтовари. 

Отож, поговоримо про параметри вибору рюкзаків для першокласників

Матеріал

Дуже важливо при виборі звернути увагу на матеріал, з якого виготовлений рюкзак. Бажано купувати вироби з щільних синтетичних тканин, так як вони більш довговічні і прості в догляді.

Найчастіше можна зустріти поліестер. Він зносостійкий, не вигоряє на сонці, легко очищається і швидко сохне. При цьому відрізняється хорошою повітропроникністю. На поверхні матеріалу майже ніколи не зустрічаються жирні плями, а будь-які забруднення видаляються злегка вологою серветкою або ганчіркою.

Відмовитися варто від придбання сумок з нейлону і клейончасті тканини, тому що вони майже не пропускають повітря. Вироби зі шкіри як натуральної, так і штучної теж мають високу міцність. Але, варто зазначити, що вартість на них значно вище, ніж на ранці та рюкзаки з синтетики.

Спинка

Для першокласника вибирайте жорсткий каркас з наявністю рельєфних вигинів. Такі анатомічні спинки будуть мінімізувати ризик розвитку сколіозу, знижувати тиск на хребет і сприяти формуванню правильної постави. Добре, якщо виріб буде мати кілька обтягнутих сітчастою і дихаючою тканиною щільних подушечок. Вони посприяють підтриманню хребта в потрібному положенні і рівномірного розподілу навантаження по всій спині дитини.

Каркас і дно

Повторимося, що каркас повинен бути твердим, щоб рюкзак або ранець тримав форму і не перекошувався, зміщуючи центр. Завдяки цьому гострі предмети не будуть врізатися в спину школяра і не доставлять йому тим самим дискомфорту. Такий виріб не падає і його зручно ставити на підлогу, щоб дістати або скласти необхідне приладдя. Підручники і зошити в ньому не помнуться і збережуть належний зовнішній вигляд. Тверде дно не буде провисати під вагою, відповідно, не стане тиснути на дитячу поперек.

Лямки і відділення

Вибирайте ранець або рюкзак, у якого лямки досить широкі, виконані з міцного матеріалу, мають регулювання і м'які вставки. Такі ремені не будуть упиватися в плечі школяра і зісковзувати під час ходьби. В процесі примірки оцініть їх, запитайте у дитини, чи зручно їй. Ідеальним варіантом будуть лямки шириною від п'яти сантиметрів, щільні, але м'які, виконані з еластичної тканини. Якщо у моделі присутній додатковий поясний ремінь, то це допоможе полегшити навантаження на плечі.

Не купуйте рюкзак без відділень, так як все учнівське приладдя буде повалено в загальну купу. Бажано, щоб було мінімум два відділи. Так дитина зможе легше впорядкувати вміст і швидше орієнтуватися при необхідності щось дістати. Застібку вибирайте просту, що легко відкривається.

Розмір і вага

Розмір ранця дуже важливий при виборі. Ширина рюкзака не повинна виходити за дитячі плечі, а довжина - опускатися нижче талії першокласника. Підбирайте модель так, щоб низ не тиснув на поперек, а верх ні в якому разі не доходив до потилиці і не впивався в нього. Вірного розміру ранець дозволить навантаження розподіляти рівномірно і не зміщувати центр ваги. В даному випадку точно варто відмовитися від покупки вироби на виріст.

Вага навіть ідеального рюкзака повиннна в зібраному вигляді складати не більше двох кілограм. Слідкуйте за цим, коли наповнюєте його вмістом. Орієнтуйтеся на те, що всередину можна покласти не більше десяти відсотків від ваги дитини. Самі ранці не повинні важити більше одного кілограма, як запевняють експерти-ортопеди.