Характеристики і типи МТВ велосипедів

Активний спосіб життя сьогодні на піку популярності, тому велосипед знову в моді. Адже це не просто транспорт, на якому зручно їздити на роботу, це справжнісінький тренажер, який розвиває м'язи ніг і спини, а також серцево-судинну систему велосипедиста. 

Більшість велосипедів є досить універсальним транспортом, але всі вони діляться на різні типи і розроблені для конкретних цілей і дорожніх умов. Вони відрізняються рамою, вилкою, амортизаторами, колесами, навісним обладнанням, кермом, сідлом і т.д.

У цій статті ми розглянемо дуже популярний зараз тип - гірський (МТВ - маунтібайк), а в інтернет-магазині https://velostudio.com.ua можна по найкращій вартості замовити якісні запчастини до МТВ, та інших типів велосипедів, мастила, екіпірування, і різні аксесуари відомих світових виробників.

Особливості гірських велосипедів

МТВ велосипед розроблений спеціально для пересування по гірській, лісовій, пересіченій місцевості і бездоріжжю. Професійні моделі розробляються спеціально для змагань крос-кантрі, трейлу, фрірайду, даунхілу та інших дисциплін. Для кожної з дисциплін існує свій вид маунтібайка, який заточений під особливості траси.

Аматорські моделі розраховані на походи і прогулянки по пересіченій місцевості і різних дорогах, вони обладнуються рамами, амортизаційними вилками і обвісом різної якості.

З огляду на високі навантаження, які байк відчуває при позашляховому катанні, він мають особливу конструкцію. Характерними відмінностями гірського велосипеда є:

  • міцна рама;
  • амортизаційна вилка з ходом 100-200 мм;
  • деякі моделі (двухподвеси) обладнані задньою підвіскою в рамі;
  • каретка піднята;
  • міцні колеса з подвійними ободами, діаметром 26 або 27,5 або 29 дюймів;
  • широкі покришки товщиною 1,9-2,5 дюйма;
  • агресивний протектор покришок з шипами;
  • багатошвидкісна гірська трансмісія, яка має знижену передачу для крутих підйомів;
  • гальма зазвичай дискові з механічним або гідравлічним приводом, крім бюджетних моделей, в яких встановлені обідні гальма.

Якісні амортизатори і товста гума забезпечують м'якість ходу, вони як би ковтають всі нерівності, що зустрічаються на шляху, а піднята каретка збільшує кліренс. Тому маунтібайк хороший не тільки на пересіченій місцевості але і на розбитих асфальтових дорогах, на рівних дорогах маунтібайк програє в швидкості гібридам.

Типи МТВ

Гірські байки підрозділяються на різні типи, найпопулярнішими серед яких вважаються хардтейли і двухпідвіси.

Хардтейл

Хардтейл обладнаний тільки одним амортизатором, розташованим в вилці, а задньої підвіски в рамі немає. Якщо Вам потрібен велик для походів по пересіченій місцевості, поїздок по поганих дорогах або змагань крос-кантрі, хардтейл стане кращим вибором. Залежно від Ваших вимог, можна вибрати хардтейл будь-якого класу, починаючи від бюджетного аматорського сегмента і закінчуючи професійним. 

Двухпідвіс

Двухпідвіси обладнуються двома амортизаторами, один в вилці, інший в рамі. Такі байки ідеально підходять тим, хто захоплений екстремальним катанням. Двухпідвес дорожче хардтейла, важчий і повільніший. Врахуйте, що частина енергії від крутіння педалей йде на розкачку амортизаторів. Звичайно, висококласні амортизатори позбавлені цієї проблеми, але коштують вони дуже дорого.

Ні в якому разі не купуйте дешевий двухпідвес на ринку або в гіпермаркеті. Амортизатори є дорогими механізмами, тому бюджетна модель буде обладнана так званими імітаторами, які нічого не амортизують, а тільки скриплять, додають ваги і призводять до розгойдування.

Нормальні двухпідвіси діляться по стилю їзди - від легких крос-кантрійних, до понад міцних для швидкісного спуску з гори.