Найпоширеніші міфи про Blu-ray технологію

Надзвичайно тривала війна аудіоформатів закінчена! Blu-ray виграв, HD-DVD програв. Це стало зрозуміло вже на початку поточного року, коли одна з провідних голлівудських студій, Warner Brothers, оголосила про відмову від випуску фільмів на дисках HD-DVD, перейшовши до ексклюзивної підтримки Blu-ray.

Подальше вже було питанням часу, і 19 лютого компанія Toshiba, розробник і головний прихильник HD-DVD, оголосила про фактичне закінчення підтримки свого стандарту.

Раніше більшість людей воліли почекати з переходом до відео високої роздільної здатності, справедливо побоюючись поставити «не на ту конячку». Багато виробників обладнання також займали вичікувальну позицію, бо для них ціна помилки була б ще вище. Тепер же формат-переможець відомий, і боятися вже нічого. Можна не сумніватися, що в цьому році просування нової технології в маси значно прискориться, і в певній мірі цьому сприяє представлений в інтернет-магазині blu-ray-shop величезний вибір фільмів різного жанру, і іншого відеоконтенту на якісних Blu-ray дисках.

Втім, ця революційна технологія вспіла обрости численним міфами, найпоширеніші з яких ми в цій статті і спростуємо.

"Фільми на Blu-ray болванках перестануть читатися через пару років"

В першу чергу потрібно відокремити проблемні місця технології від браку при виробництві і людських чинників. Є технологія Blu-ray, є дослідження міцності покриття дисків і терміну життя полімерних матеріалів, які відповідають за зберігання інформації. А є брак при виробництві Blu-ray дисків або BD-R болванок, який різко зменшує термін зберігання дисків.

Також трапляються неякісні болванки, виробники яких економлять на пластику, пластифікаторі, емульгаторах і т.д. Це теж негативно позначається на терміні зберігання в перші ж півроку, максимум, пару років.

А ще є правила зберігання Blu-ray дисків: зберігати не на прямому сонячному світлі, з нормальною вологістю, температурою, у вертикальному стані і т.д.

"НА Blu-ray дисках доступні тільки нові фільми"

Технологія Blu-ray апріорі націлена на високу якість відеоматеріалу. Зрозуміло, що старі фільми знімалися за іншими стандартами, їх плівка постраждала від часу і якість таке, що немає сенсу показувати їх на сучасних пристроях відтворення з високою роздільною здатністю: Full-HD телевізорах з великою діагоналлю, проекторах.

Однак є маса фільмів, знятих в доцифровую еру (до 80-х років), які вже в наші роки оброблені з метою усунення дефектів плівки і навіть колоризувати.

"Blu-ray технологію створено, щоб збільшити прибуток від продажі відеофільмів"

Основна мета створення Blu-ray технології: замінити DVD після того, як з'явилися Full-HD пристрої відтворення. Приблизно до 2000 року технологія пристроїв відтворення відео досягла розміру екрана від півтора метрів по діагоналі (60 ") і більше. Тому найчіткіше на той період джерело виведення якісного відео DVD-програвач не зміг забезпечувати якісне зображення. Ще гірше справа йшла з проекторами, потужність світлового потоку яких дозволила виводити відео на 3-5 метровий екран.

Технологія Blu-ray була задумана корпорацією Sony в 2000 році і в цьому ж році був створений працюючий прототип Blu-ray диска. Два роки по тому, була створена ассоціація більш ніж десятка великих компаній для просування цього стандарту на заміну DVD-дисків, які по ряду параметрів вже не задовольняли споживачів.

Так, прибуток від продажу blu-ray дисків у всьому світі набагато вище прибутку від продажу DVD-дисків, яким вони прийшли на зміну. Але це лише наслідок того, що більш досконала технологія витіснила більш примітивну. Те, що Blu-ray диски, програвачі та пристрої відтворення Full-HD в собівартості дорожче незаперечно.

"Blu-ray ДИСКИ легко дряпаються"

На зорі появи технології Blu-ray, у 2000 році, перші Blu-ray диски дуже легко дряпались. Це було одним з неприємних моментів впровадження Blu-ray технології. Перші Blu-ray диски доводилося навіть поміщати в спеціальні картриджі, щоб уникнути побутових ушкоджень. Найпростішим прикладом ушкоджень були незворотні подряпини від протирання звичайною паперовою серветкою.

Але вже в 2004 році компанією TDK було розроблено новий полімерний матеріал Durabis, найтонший шар якого зверху Blu-ray диска робить його несприйнятливим до подряпин через протирання від слідів відбитків пальців.

"Піратські Blu-ray диски відрізнити від ліцензійних неможливо"

Цей міф найлегше викрити. За допомогою запропонованої нижче методики ви зможете гарантовано дізнатися які з Blu-ray дисків у Вашій колекції ліцензійні.

Поверніть до себе Blu-ray диск тієї поверхнею, на якій зроблено запис (нижня, на ній немає нанесеною картинки або написів фарбою). Якщо її колір світло сірий або сріблястий - це фабрично виготовлений Blu-ray диск. Чорний, темно-коричневий, фіолетовий, темно-сірий колір робочої поверхні Blu-ray диска говорить про те, що це - BD-R (записуючий) або BD-RE (жорсткий) болванка.

"Хоча відео на Blu-ray дисках краще, ніж на DVD, звук такий же"

Разом з радикальним поліпшенням якості відеозображення, Blu-ray диски зробили крок вперед і за якістю звукового супроводу. DVD-диски дозволяли записувати звук у форматах PCM, DTS, MPEG або Dolby Digital (AC-3). На Blu-ray дисках доступні всі ці формати без винятку. А також з'явилися нові поліпшені: Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio і Dolby Lossless (формат стиснення даних без втрат).

"Технологія Blu-ray ще досить нова,  і вимагає доопрацювання"

На сьогодні технології Blu-ray вже більше 20 років, з урахуванням розробки. Це менше, ніж DVD і ще менше, ніж CD. Але всі ці технології принципово схожі. Основна відмінність: розмір пітів (світловідбивних осередків) і формат запису.

Фізичні розміри дисків і фізичний принцип запису та зчитування лазерним променем практично однакові. Більш того, Blu-ray технологія розроблена консорціумом найбільших в світі компаній Blu-ray Disc Association (Sony, Panasonic, Samsung Corporation, LG Electronics, Hitachi, Philips, Sharp, Thomson, TDK, Mitsubishi Electric), про надійність продукції яких немає сенсу сперечатися.