Тонкощі вибору барних стільців

Щоб зрозуміти, як вибрати барні стільці, необхідно звернути увагу на їх особливості. Такі стільці значно вище традиційних кухонних. Справа в тому, що вони призначені для барної стійки, яка також вище, ніж класичний обідній стіл. Сидіння у барних стільців менше, і мають вони невелику спинку, або ж вона відсутня взагалі.

Барна стійка і стільці ідеально підходять для кухонь невеликих розмірів. Вони прекрасно економлять простір, адже займають небагато місця. Така кухня буде виглядати вишукано, сучасно і стильно, особливо якщо ви свій вибір зупините на представлених в інтернет-магазині kupistul.ua/stulya/barnye-stulya/f/osobennosti-konstruktsii/s-podlokotnikami стильних функціональних барних стільцяз з підлокітниками.

 

Вибираючи барні стільці, слід звернути увагу на кілька важливих моментів. Купуючи таку деталь інтер'єру, враховуйте його висоту, матеріал, з якого він зроблений, а також наявність вільного місця там, де ви плануєте поставити барні стільці.

Що не так?

Одна з найпоширеніших помилок, яку здійснюють при виборі - неправильна висота стільця. Немає нічого гіршого, коли барні стільці виявляються занадто високими або занадто низькими.

Барні стійки і стільці не мають стандартів, як, наприклад, звичайні кухонні або обідні. Як правило, стійка виготовляється на замовлення, і її розмір може варіюватися. Це може бути класичний варіант від 110 до 130 см або продовження кухонного гарнітура 85-90 см. І до них знадобляться стільці різної висоти.

Перше, що вам потрібно зробити - з'ясувати якої висоти ваша стійка. І перед покупкою слід перевірити наступний параметр.

Висота барного стільця

А якщо точніше - висота сидіння. Як правильно вибрати? - Дуже просто. За правилами ергономіки, вона повинна бути на 30 см нижче стільниці. Цієї відстані цілком достатньо, щоб під стійкою помістилися коліна, а лікті вільно спиралися на стільницю. Тобто, якщо стійка має висоту 85 см, то до неї потрібно стілець з висотою сидіння 55 см. Не забувайте, що багато жінок люблять сидіти нога на ногу, тому не збільшуйте висоту барного стільця, навіть якщо вам дуже подобається модель. 

Виділяють дві основні групи, в залежності від призначення:

  • Класичні 75-90 см. Підходять для стандартних стійок і призначені тільки для дорослих. Чому? Рівень стільниці розраховується виходячи з росту користувачів, і, як правило, проектується в діапазоні 110-130 см. Дітям не зовсім зручно підніматися на такий високий стілець, в силу свого маленького зросту. Також, перевірте наявність підніжки. Сидячи на висоті, більшість людей не можуть дістати підлогу ногами. І відчувають себе ніяково, коли для ніг немає опори. Тому, підніжка повинна бути обов'язково.
  • Напівбарні 55-65 см. Підходять для стійки, яка є продовженням робочої поверхні і виробляється в діапазоні 85-90 см. Це низькі барні стільці з нестандартною висотою. Однаково зручні і дітям і дорослим. Для маленьких членів сім'ї можна взяти моделі з регулюванням, так ви зможете відрегулювати сидіння під кожного члена сім'ї.

Ще один нюанс. Якщо барними стільцями будуть користуватися діти - щоб уникнути травмонебезпечних ситуацій, відмовтеся від поворотних моделей.

З найскладнішим розібралися, а тепер рекомендації по вибору моделі.

М'який, чи жорсткий

Подумайте, як довго ви будете сидіти на цьому стільці? Це буде місце для швидкого перекусу чи постійна обідня зона? У першому випадку підійдуть будь-які моделі з металу, пластику або дерева, навіть самі екстравагантні і незвичайні.

Ну а якщо плануєте використовувати барні стільці під час сімейного застілля - вибирайте моделі з м'якою оббивкою. Вони більш комфортні.

Не зайвим буде приділити увагу оббивці. Наприклад, екошкіру найлегше тримати в чистоті. 

Табурет, чи зі спинкою

Стільці зі спинкою прекрасно впишуться в сучасний і класичний інтер'єр. Коли є на що сперти спину, безумовно, сидіти зручніше. На такому можна сидіти скільки завгодно довго на відміну від табурета.

І якщо комфорт є вашим пріоритетом, вибирайте моделі з високою спинкою, які нагадують обідні стільці. Але слід врахувати, що вони займають більше місця.

Хоча є переваги і у табуретів. Ідеально підходять для суперпопулярного дизайну в стилі лофт або мінімалізм. Менше за габаритами і легко поміщаються під стійкою. Допомагають заощадити дефіцитний простір на маленькій кухні. 

Матеріал виготовлення

Барні стільці, як і інші предмети меблів, виготовляють з різних матеріалів. Які саме вибрати барні стільці - вирішувати тільки вам. Необхідно лише враховувати те, як ці стільці будуть поєднуватися з інтер'єром кухні.

При виборі барних стільців зверніть увагу на такі фактори: догляд, загальний стиль і переміщення. Якщо, наприклад, ви вибрали стільці з кованого заліза, то не забувайте, що переміщати їх по приміщенню буде досить важко. До того ж, такі барні стільці можуть зіпсувати покриття підлоги.

У кухні, виконаної в стилі хай-тек, чудово будуть виглядати хромовані металеві барні стільці суворої форми. Колір сидіння - білий, сірий або чорний.

Стільці з бамбука, ротанга або натурального дерева ідеально підійдуть для кухні в стилі етно. Відтінки переважно натуральні.

Для шанувальників стилю поп-арт або фьюжн дизайнери придумали різноманітні оригінальні барні стільці. Виконані з пластика, шкіри, металу, такі стільці стануть невід'ємною частиною дизайну інтер'єру.