Параметри, що впливають на вартість хостингу

Кожен хостинг-провайдер сам визначає ціну на власні послуги. Залежить вона від розміру витрат, які понесе компанія, щоб забезпечити безперебійну роботу сайту.

Чим більший обсяг ресурсів для цього потрібно, чим більше факторів ризику враховано - тим вище ціна. Вартість оренди також залежить і від стабільності роботи сайту, яку забезпечує провайдер, і популярності компанії. Загалом, по посиланню стоимость хостинга більш широко розкривається дане питання, а ми в даній статті акцентуємо увагу на найбільш важливих чинниках ціноутворення. 

Від чого залежить вартість хостингу в першу чергу?

Вартість послуг хостингу найсильніше залежить від типу хостингу, який Ви використовуєте.

  • Віртуальний хостинг - найдешевший варіант розміщення сайту в інтернеті. При такому способі Ваш сайт отримує необхідні для роботи дисковий простір і ресурси сервера. При цьому всі сайти, розміщені на сервері, використовують ці ресурси спільно.
  • VPS-хостинг передбачає створення на фізичному сервері провайдера віртуального виділеного сервера для кожного клієнта. Для забезпечення роботи виділяються ресурси, які доступні йому в кожен момент часу. Крім того, ВПС допускає установку додаткового програмного забезпечення.
  • Оренда сервера - найдорожчий спосіб розміщення сайтів, який надає максимум функціоналу. В цьому випадку вам надається окремий сервер для розміщення інтернет-проектів.

Тарифний план і його вартість

Кожен хостер пропонує на вибір кілька тарифних планів. Різниця в ціні залежить від чотирьох чинників.

  • Наданий обсяг трафіку. На недорогих тарифних планах обсяг трафіку обмежена (таке рідко, але зустрічається). Такий хостинг підійде для сайту з низькою відвідуваністю, який тільки починає роботу. Надалі, якщо кількість відвідувачів порталу виросте, його можна перемістити на хостинг з безлімітним трафіком.
  • Дозволена кількість сайтів. Чим нижче ціна хостингу, тим менше сайтів на ньому можна розмістити. Для дешевого тарифного плану вважається нормальною можливість розмістити 1-5 сайтів, для дорогого - 20 і більше. Інші елементи розширеного функціоналу - створення безлічі ftp-акаунтів, баз даних і поштових скриньок.
  • Обсяг дискового простору. Коли ви орендуєте хостинг за мінімальною ціною, провайдер надає менше дискового простору - наприклад, 1 Гб замість 10 Гб, які виявляться в користуванні, якщо ви виберете більш дорогий тарифний план.
  • Програмне забезпечення. Додаткове ПО (конструктори, сервіси, тощо), яке використовується на функціональних тарифах - ще один фактор, що збільшує вартість хостингу.

Які ще параметри впливають на вартість хостингу?

  • Надійність дата-центру. Чим надійніший дата-центр, в якому розташовується хостинг, тим вище ймовірність безперебійної роботи сайту. При цьому розміщення обладнання в такому дата-центрі зажадає і великих витрат.
  • Обладнання, що використовується. З метою зниження витрат, ряд хостерів використовує дешеве обладнання, яке частіше виходить з ладу. Чим дорожче обладнання, яке використовує Ваш хостер, тим вище вартість послуг. Спеціальне серверне обладнання відрізняється надійністю, але і ціна його вище.
  • Якість і швидкість роботи техпідтримки. Чим краще працює технічна підтримка, тим вище ціна за послуги компанії. В дешеві тарифні плани часто не включена цілодобова підтримка, отже, при виникненні проблем з сайтом ви не зможете оперативно їх усунути.
  • У багатьох провайдерів, які надають недорогі послуги, цілодобова технічна підтримка офіційно заявлена, але на ділі співробітники готові допомогти вам тільки у будні в робочий час. Кваліфікація співробітників техпідтримки також впливає на вартість хостингу.