Віртуальний хостинг чи VPS: обираємо кращий "будиночок" для свого сайту

Багато людей, плануючи розміщення сайту в мережі, стикаються з проблемою вибору: віртуальний чи VPS хостинг. При цьому поряд з абревіатурою VPS часто вживають слово «сервер», яке прийнято використовувати в словосполученні «фізичний сервер», розуміючи під ним безпосередньо обладнання.

Разом чи нарізно?

Коли перед вами постало питання виртуальный хостинг или VPS, перш за все слід звернути увагу на способи організації двох технологій. Найчастіше для наочності їх порівнюють з житлом, де мешкають ваші дані.

Віртуальний хостинг - це своєрідна комунальна квартира, де всі клієнти туляться на одному квадратному метрі і ховають свої секрети один від одного за фіранкою. Це, проте, не заважає їм дружити, хоч іноді сварки і неминучі.

VPS, він же - приватний віртуальний сервер, - це будинок, необмежений за своїм "метражем", який по праву належить тільки вам. 

Якщо ж відійти від асоціацій, то хостинг - це енна кількість віртуальних машин, які розташовуються на одному фізичному "залізі". Принцип роботи виглядає наступним чином: безліч клієнтів "живуть" в одному віртуальному просторі. Всі ресурси, які надані їм у користування, - загальні.

Ця послуга відмінно підійде клієнтам з порівняно невеликими навантаженнями і базовим функціоналом (стандартні панелі управління, "адмінки" сайтів і т.д.). Але не варто забувати про те, що будь-який з ваших сусідів може виявитися недостатньо відповідальним, і в якийсь момент ваша база даних може просто "підвиснути", тому що хтось не розрахував навантаження і забрав собі занадто багато ресурсів.

Продуктивність

Зі стабільним потоком відвідувачів VPS справляється краще. Продуктивність сайту забезпечується фіксованими виділеними потужностями. Якщо ви помічаєте, що сайт у міру розширення починає гальмувати, завжди можна змінити тарифний план - докупити у хостера додаткові ресурси.

Однак при раптових скачках відвідуваності віртуальний хостинг може несподівано показати себе з кращого боку - якщо ваші сусіди по серверу не завантажують його в той же момент, загальний сервер може швидше обробити запити користувачів, ніж фіксовані потужності VPS.

Але це працює і у зворотний бік - якщо у когось із ваших сусідів різко збільшилася кількість відвідувачів, то і ваш сайт почне пригальмовувати. Зазвичай хостингові компанії уважно стежать за навантаженням і можуть попросити власника сайту обмежити відвідуваність, щоб не заважати іншим, але так відбувається не завжди. Так що будьте готові до того, що DDoS-атака на сусідній сайт відіб'ється і на вашому проекті.

Адміністрування

Характерна відмінність VPS від віртуального хостингу - можливість тонкої настройки. Сервер надається з заготовленою операційною системою, деякі хостери пропонують пакет встановленого софта. Але налаштування сервера повністю лягає на ваші плечі. Якщо ви не розбираєтеся в налаштуванні серверних ОС, краще не намагатися самостійно обживати VPS - даремно витратите час, гроші і нерви. Можна найняти системного адміністратора у самого хостера, але зазвичай це невиправдано дорога послуга. Хорошим варіантом буде найм сисадміна-фрілансера.

Існують тарифи, на яких можна орендувати віртуальний сервер з безкоштовним адмініструванням. Зрозуміло, рівень настройки буде не найвищим, але ви зможете випробувати роботу «виділенки» без значних вкладень в роботу профільного фахівця.

Управляти хостингом можна за допомогою запропонованої хостером панелі управління.

Безпека

Головна небезпека - DDoS-атаки, їм піддаються відразу всі сайти-сусіди, які орендують хостинг на одному сервері.

Коли сайт розміщений на VPS, ви не залежите від сайтів і серверів, які розташовані на тій же фізичній машині, проте за безпекою свого сервера потрібно стежити самостійно. У той час як про безпеку віртуального хостингу піклується хостинг-провайдер.