Що таке веб-хостинг і його види

Хостинг - це послуга, яка фізично розміщує сторінки сайту на сервері. Іншими словами, це віддалений цілодобовий комп'ютер, де зберігається ваш сайт.

Навіть простий лендінг (односторінковий сайт) потрібно десь зберігати. Персональний комп'ютер під такі завдання підходить погано: у нього може обриватися з'єднання з інтернетом, а потужності далеко не завжди вистачає, щоб витримати великий потік відвідувачів. Тому сайти, які розміщені на домашніх комп'ютерах, як правило, довго завантажуються. А це погано і для користувачів, і для просування самого сайту.

Для початку потрібно визначитися з типом хостингу: чи буде проект сусідити з іншими на ресурсі або мати власний простір для зберігання. Загалом існують 4 основні види хостингу в залежності від способу розміщення проектів на сервері.

Віртуальний хостинг

Зазвичай його мають на увазі майже завжди, коли говорять «веб-хостинг». Ваш проект буде розташований на одному сервері разом з іншими веб-проектами.

Віртуальний хостинг підходить новачкам і для невеликих проектів з відвідуваністю до 3 000 чоловік на добу, коли потрібно швидко і дешево налаштувати доступ до сайту в інтернеті. Його варто вибирати в тому випадку, якщо у вас дуже простий проект, який не потребує настройки його оточення з боку самого сервера. Наприклад, якщо для роботи проекту потрібно буде змінити операційну систему або програмне забезпечення хостингу, більшість провайдерів відмовлять.

При збільшенні потужності проекту, наприклад, в разі обважнення сайту, вам запропонують змінити тариф на дорожчий або перейти на виділений хостинг. А щоб правильно выбрать украинский хостинг, радимо скористаптися порадами сайту igate.com.ua. 

Виділений віртуальний сервер (VPS - Virtual Private Server)

Проект отримує окреме місце і обчислювальні потужності на одному потужному сервері. Продуктивність буде залежати тільки від обраного тарифу. Саме тариф визначає обсяг системних ресурсів, процесорні потужності, обсяг оперативної пам'яті, місце на дисках і ширину мережевого каналу.

Такий хостинг підходить для інтернет-магазинів і сайтів з відвідуваністю до 10 000 осіб на добу. Обсяг дискового простору практично необмежений. Переваги такого хостингу в приватності (доступ до даних є тільки у власника, на відміну від віртуального) плюс можна миттєво збільшити потужність без зупинки роботи проекту.

Виділений фізичний сервер

У цьому випадку провайдер виділяє для проекту окремий фізичний сервер. Замінює власне локальне устаткування, де вся потужність використовується одним або кількома проектами.

Такий вид хостингів при обсязі диска в 10-15 Гбайт вимагає команди веб-фахівців для його обслуговування.

З точки зору безпеки і надійності виділений хостинг вибирають великі інтернет-магазини, ігрові та новинні портали, де відвідуваність варіюється від 10 000 користувачів на добу і вище. При використанні виділеного хостингу нарощувати потужність без зупинки проекту на кілька хвилин можна, на відміну від хмарних рішень.

Хмарний хостинг

Складається з декількох серверів, які замінюють одне одного в разі збільшення навантаження на один з них. Якщо один з них впаде, його функції візьмуть на себе інші сервери в хмарної групі.

Хмарний хостинг - дешевша альтернатива виділеного хостингу, яка не поступається йому по продуктивності. Переваги йому надають ресурси з великим трафіком (від 10 000 користувачів), яким не потрібне індивідуальна технічне настроювання параметрів сервера як в виділеному хостингу. Місце на хмарі надається з готовими параметрами.

Хмарний хостинг - один з найбільш гнучких ресурсів. У дні, коли відвідуваність менше, можна заощадити на оплаті хостингу. Можливість хмарного зберігання варто уточнювати у обраного провайдера.