Особливості італійської кухні

Італійська кухня по праву вважається однією з кращих в світі, та й самі італійці вважають її не менш визначною пам'яткою, ніж Колізей або Пізанська вежа.

І зовсім неважливо, чи любите ви смачно поїсти, або ж байдужі до гастрономічних вишукувань, ні з чим не порівнянні поєднання продуктів і аромати страв італійської кухні незмінно збуджують апетит!

Сьогодні ми поговоримо про головні особливості італійської кухні, а на сторінках популярного видання NewsRoom Kharkiv ви дізнаєтесь про цікаві новини Харкова, зокрема про найкращі місцеві ресторани, де можна замовити справжні італійські смаколики.

Італійська кухня надзвичайно сонячна

Варто тільки поглянути на продукти, і все стає зрозуміло: оливкова олія, що переливаються всіма відтінками золотистого, свіжі овочі і фрукти, висушені на сонці томати, ігристе вино і піца, яка символізує сонце в мініатюрі. Ви вже відчули себе на середземноморському узбережжі?

Італійська кухня дуже проста

Вона значно легша, наприклад, за французьку. У ній використовуються в основному прості інгредієнти, але італійці - справжні чарівники на кухні і вміють їх майстерно поєднувати: знаменитий салат «Капрезе», що складається з сиру моцарелла, томатів і гілочки базиліка, пармська шинка з шматочками дині або сир горгонзола з грушею - нічого складного, зате які незвичайні смакові відчуття!

В італійській кухні використовуються в основному сезонні продукти

Овочі, риба і морепродукти, фрукти, ягоди, нежирна свинина або яловичина, птиця, рис, сир, а також найрізноманітніші прянощі, приправи і спеції - ось основний набір інгредієнтів, характерний для середземноморської кухні взагалі і для італійської зокрема. Причому м'ясо більше поширене на півночі Італії і Тоскані, в той час як на півдні воліють морепродукти.

Італійська кухня - дуже збалансована

Може скластися враження, що вона дуже калорійна, через те що в основі більшості найвідоміших страв - тісто, спеції і оливкове масло. Однак лікарі-дієтологи вважають її однією з найбільш здорових і збалансованих, недарма принципи харчування італійців лежать в основі середземноморської дієти.

Піца і паста - дві страви, які є візитною карткою Італії

Їх різновидів існує величезна кількість. Але приготовлені піца і паста повинні бути виключно з борошна твердих сортів пшениці. До паст готуються найрізноманітніші соуси і начинки.

Однак не варто забувати і про такі смачні страви, як равіоллі, лазанья і різотто. Холодні закуски і салати також присутні в італійській кухні, але подаються вони невеликими порціями і заправляються неодмінно оливковою олією.

Сир і вино - символи не тільки Франції

Вони - не менш важливі складові італійської кухні і цінуються так само, як і паста. Видів сиру в країні величезна кількість: горгонзола, пекоріно, рикотта, моцарелла, пармезан (який в тертому вигляді подається в будь-якому ресторані практично до всіх страв меню) і багато інших.

А до вин у італійців взагалі особливе ставлення: традиції виноробства сходять до часів античності, тому вони вміють робити вино, вибирати його і насолоджуватися ним.