Що таке віртуальний сервер і навіщо він потрібен

Практично кожен малий бізнес використовує в даний час інтернет-технології. До цього поняття можна віднести багато чого: від простого розміщення сайту до використання спеціального програмного забезпечення. Веб-сервери забезпечують стабільність роботи і бізнесу компаній.

Віртуальні сервери використовуються сьогодні як в малих і середніх, так і у великих проектах. Прочитайте статтю Виртуальный хостинг или VPS, і ви дізнаєтесь про особливості даної технології, а також інших видів хостингу.

Що таке віртуальний сервер (VDS)

У перекладі з англійської мови VDS  (Virtual Dedicated Server) або VPS (Virtual Private Server) являє собою популярну послугу хостинг-компаній. В рамках такої послуги, користувачеві надається аналог фізичного сервера, створений за допомогою віртуалізації. Простіше кажучи - на одному фізичному сервері створюється ряд віртуальних з певними характеристиками, які і передають в користування клієнтові. 

Орендуючи віртуальний сервер, користувач отримує наступні переваги:

  • Можливість виконувати настройку прикладного ПО;
  • Можливість виконувати настройку драйверів, а також ядра ОС.
  • Можливість установки необхідної ОС.
  • Гнучкі настройки сервера під потреби проекту.

Для чого використовується віртуальний сервер (VDS / VPS)

Використовувати віртуальний сервер можна для тисяч різних завдань. Нижче ми наведемо найпоширеніші з них:

  • Для розміщення великого сайту. Віртуальний виділений сервер ідеально підходить для веб-ресурсу з великою кількістю навантаження, який вимагає значних обчислювальних потужностей.
  • Для проведення тестування та розробки. Початківці і професійні фахівці в ІТ-сфері можуть використовувати такий сервер для розробки або тестування програмного забезпечення. ВДС дозволяє легко встановити необхідний софт, підключитися до всіх важливих додатків, виконувати роботу з файлами і базами даних.
  • Для автоматизації роботи організації. Багато великих компаній використовують в своїй діяльності систему 1С. Для цього необхідно або придбати фізичний сервер і організувати його підтримку або взяти в оренду віртуальний, що значно дешевше і простіше. Орендуючи ВДС потрібно лише розмістити 1С і налаштувати програми.

Віртуальні сервера покликані спростити життя IT-фахівців. Завдяки їх використанню можна вирішити дуже багато завдань. Вони можуть бути пов'язані як з його особистими потребами, так і з більш масштабними, бізнес-проектами.