Найпоширеніші питання вибору і використання антисептика

Згідно з рекомендаціями ВООЗ, в умовах пандемії найбільш ефективний спосіб боротьби з поширенням вірусу - ретельне миття рук з милом тривалістю не менше 20 секунд. Однак в деяких ситуаціях, коли води і мила поблизу немає, на допомогу прийдуть антисептики.

У нинішніх умовах з'явилося багато нових дезінфікуючих засобів і більшість препаратів розкуповують стрімко. Простота використання і велика різноманітність на полицях магазинів зробили їх дуже популярними і затребуваними, особливо в період епідемії коронавіруса. А вигідно придбати ефективний антисептик опт, зокрема сертифіковані дезінфектори ProCLEAN Elite ви зможете на сайті procleanelite.com.

 

Насамперед зазначимо, що дезінфікуючі засоби і антисептики з точки зору хімії і медицини - це різні речі. Дезінфектанти використовують для дезінфекції, тобто ними ми протираємо поверхні, миємо підлогу, обробляємо повітря. А все, що можна наносити на руки, називається шкірними антисептиками. Вони зроблені на основі спиртів. Як правило, це етанол, пропанол і ізопропанол.

Антисептик врятує від усього?

Застосування тільки антисептика не ефективно, якщо ми не станемо мити руки, причому якомога частіше. Але не завжди є можливість просто піти і вимити руки. Для таких ситуацій і призначені кишенькові антисептики. При цьому не важливо, в якому вигляді вони будуть - спрею, гелю або спеціальних серветок, які теж ефективні, якщо в них міститься спирт.

Як вибрати антисептик?

Найчастіше антисептики використовуються в медицині, у лікарів існують спеціальні стандарти їх вибору. Звичайний покупець повинен звернути увагу на два важливих моменти. Перше - в антисептику повинен бути спирт в концентрації не менше 60-80%.

І друге - це антисептик повинен бути зареєстрований в нашій країні. Це гарантує, що антисептик не завдасть шкоди і що він містить необхідний компонент для обробки.

Як часто можна обробляти руки антисептиком?

Коли мова йде про медичні маніпуляції, це прописано в спеціальних інструкціях, а для звичайних людей будь-якої кратності немає. Якщо антисептики використовуються, щоб знизити ризик захворювання, то варто застосовувати їх після кожного контакту з поверхнями, які можуть бути потенційними джерелами зараження. Це поручні в громадському транспорті, дверні ручки, гроші і так далі. 

У медицині антисептики використовують по 40-60 разів на день.

Як правильно це робити і скільки антисептика потрібно?

Для населення якихось чітких рекомендацій щодо застосування і обсягом необхідного антисептика немає, але в середньому якщо антисептик використовують лікарі, то на обробку рук йде від трьох до п'яти мілілітрів антисептика в залежності від розміру рук. Це медична норма, яка використовується в усіх лікарнях. Можна відштовхуватися від неї. Виходить, що стандартного флакончика на 50 мілілітрів вистачить в середньому на 10 обробок рук.

При цьому існує певна техніка. Ми повинні не просто нанести антисептик, а втерти його. Є місця на руках, які дуже важко обробляються: між пальців, навколонігтьові ложа, піднігтьові простору і великий палець - його зазвичай потрібно обробляти окремо.

Що ще потрібно обробляти?

Якщо ми подивимося на досвід інших країн, то побачимо, що в громадських місцях має сенс встановлювати диспенсери для шкірних антисептиків. Причому не тільки в туалетах.

Також має оброблятися все, що у нас в руках: телефони, ноутбуки, планшети, взагалі все. Для оргтехніки, наприклад, випускають спеціальні спиртові серветки.

Це кратно знижує ймовірність зараження, тому що ті ж респіраторні віруси найчастіше поширюються, коли хвора людина говорить, чхає, кашляє і так далі. При цьому частина збудників неминуче осідає на поверхнях, ми торкаємося їх руками, а потім переносимо себе, і відбувається зараження. Навіть якщо ми особисто не контактували з хворою людиною.