Що дає реєстрація торгової марки

Василь відкриває свій бізнес в Києві. Реєструє фірму в податковій. Робить все за правилами, але отримує штраф 300 тис. грн. за те, що вибрав назву, схожу на інший бренд з іншого міста. В результаті, не пропрацювавши і року, відразу влазить в борги.

Таких ситуацій багато, і з кожним роком число зростає. Тому давайте розбиратися, що таке товарний знак, торгова марка і що дає їх реєстрація.

Торгова марка - це позначення, за допомогою якого інші люди відрізняють вашу компанію від конкурентів. Слоган, логотип, мелодія - все, завдяки чому покупці вас впізнають. Можна з упевненістю сказати, що реєстрація торгової марки - це гарантія того, що ваше фірмове найменування ніхто, крім вас, використовувати не буде.

Гарантії, які дає реєстрація торгової марки

Найголовніше, що отримує компанія при реєстрації торгової марки - це гарантія безпеки для своїх грошей. Кожен підприємець вкладає кошти в розкрутку свого бренду. Оплачує рекламу, просування в пошукових системах і соціальних мережах, розробляє упаковку і замовляє в друкарні рекламні матеріали. Бренд стає впізнаваним.

Якщо бренд не зареєстрований, хто завгодно може зареєструвати товарний знак на себе. І мова не тільки про конкурентів і фірми з інших регіонів. Є так звані патентні тролі: це люди, які шукають незареєстровані бренди, реєструють їх на себе і вимагають від власників бізнесу гроші за можливість продовжити використовувати товарний знак - свою ж власну назву.

Компанії, які зареєстрували бренд, можуть бути впевненими в тому, що завтра ніхто не змусить їх змінити назву. Ніхто не пред'явить позовних вимог, ніхто не зможе випускати таку ж продукцію під їхньою торговельною маркою. Можна сміливо вкладати гроші в розкручування бренду.

Реєстрація торгової марки дає ще ряд переваг:

  • прибуток компанії зростає, коли бренд стає пізнаваним;
  • вона може отримувати роялті від використання товарного знака по ліцензії;
  • може продавати франшизу;
  • через суд може отримувати компенсації від порушників (повірте, вони з часом знайдуться);
  • з'являється можливість почати роботу з великими мережами;
  • бренд можна зробити нематеріальним активом компанії, це збільшить її вартість.

Згідно із законом реєструвати товарний знак необов'язково. Але без реєстрації власники бізнесу не можуть бути впевненими, що бренд буде належати їм і завтра і що всі гроші, вкладені в розкрутку і просування, які не перейдуть до конкурентів або патентним тролям.

Товарний знак, бренд, торгова марка - чи є різниця?

Бренд - це те, як вашу компанію знають споживачі. У податковій ви можете бути зареєстровані як завгодно: ТОВ "Колосок", ІП Василів, але продукцію випускати під іншою назвою. Ця назва і є ваше брендове ім'я.

Якщо ви по документам зареєстрували в податковій назву ТОВ "Колосок", це ще не гарантує, що назва закріплено за вами і інші фірми не можуть його використовувати. Назва юридичної особи можна використовувати будь-хто, може бути 1000 компаній ТОВ "Колосок", але випускати продукцію під такою назвою безпечно має право тільки той, хто зареєстрував це ім'я як товарний знак.

У однієї юридичної особи може бути скільки завгодно брендів. Наприклад, якщо ТОВ "Колосок" випускає молоко "Корівка", сметану "Смакота" і сир "Коза", кожен бренд потрібно реєструвати окремо. 

Товарний знак і торгівельна марка відрізняються тільки тим, що торгова марка (trademark) - прийняте за кордоном назву, а товарний знак - юридичний термін в Україні. Тобто, по суті різниці немає, але в нас правильніше говорити "товарний знак".