Ризики безкоштовного хостингу

Швидше за все, ви не замислюєтеся про те, що вибір правильного веб-хостингу впливає на успішність вашого сайту. Насправді, на старті розробки веб-проекту важливо враховувати навіть найдрібніші моменти. Ніхто не буде заперечувати, що зовнішній вигляд і зручність функціоналу сайту вкрай важливі для залучення і утримання користувачів, але тип хостингу (безкоштовний або платний) грає не менш серйозну роль в побудові успішного проекту в мережі.

Багато людей, намагаючись знизити витрати, вибирають для своїх сайтів безкоштовний хостинг, але як відомо, скупий платить двічі, і економія виливається в серйозні обмеження і подальші неприємності. Щоб такого не сталося, прочитайте статтю Нужно ли выбирать бесплатный хостинг, і щоб не ризикувати оберіть для свого проекту одного з кращих українських хостинг-провайдерів HOSTiQ.ua.

Недоліків у безкоштовного хостингу багато, і нижче ми розглянемо найосновніші. Не обов'язково у кожного сервісу будуть перераховані обмеження, але з деякими точно доведеться зіткнутися.

Низька швидкість завантаження сайту

Провайдери розміщують безліч веб-ресурсів на одному сервері, через що той постійно перевантажений. Як результат - швидкість відкриття сторінок буде низькою.

Але люди не люблять довго чекати і, якщо сайт не завантажиться за пару секунд, покинуть його. А це погано позначиться на поведінкових факторах і на просуванні в цілому.

Некрасива URL-адреса

Вибираючи безкоштовний хостинг, доведеться змиритися з непрофесійним адресою сайту. Зазвичай він виглядає так: cafepizza.freewebsite.ua. За URL-адресою видно, що ви користуєтеся безкоштовним сервісом FreeWebSite. А до бізнесу, який не може собі дозволити купити хостинг сайту, користувачі ставляться скептично.

Так, можна прибрати з URL-адреси цю приставку - правда, доведеться заплатити. Але це вже буде платний хостинг, а не безкоштовний.

Тестовий період із секретом

Деякі провайдери безкоштовних сайтів і зовсім ними не є. Вони пропонують платні тарифи - від бюджетного до преміум. А в якості безкоштовного рішення дають покористуватися урізаною версією дешевого рішення.

Після закінчення тестового періоду прийде повідомлення з проханням внести кошти для подальшого користування хостингом. І сума може бути набагато вище, ніж при покупці платного тарифу у нормального хостера.

Приховані витрати

Провайдери безкоштовного сервісу теж хочуть заробляти. Для цього вони йдуть на хитрощі: хостинг надають безкоштовно, але беруть оплату за додаткові послуги:

  • FTP-доступ;
  • електронну пошту;
  • перенос / настройку сайту та ін.

Причому ціни часто досить кусаються. При покупці платного хостингу велика частина даних послуг включена в тариф. А перенесення сайту або його настройка і зовсім може виконуватися безкоштовно.

Відсутність доступу до даних веб-ресурсу

На перших порах новачки часто вибирають безкоштовний хостинг сайтів. Але потім замислюються про вибір нормального платного рішення. І тут може виявитися, що у провайдера немає інструментів для швидкого перенесення сайту. Доведеться вибирати: або платити фахівцям за переїзд, або назавжди втратити дані попереднього веб-ресурсу і створювати новий.

Нав'язлива реклама

Багато провайдерів безкоштовного хостингу заробляють на рекламі. Це стандартний трюк. Ви отримуєте сайт, а вони показують на ньому рекламні оголошення. І часто банери просто жахливі: блимають, відволікають, та й виглядають негарно.

І найгірше - управляти рекламою не можна. Прибрати її можна лише заплативши, але після цього сенс безкоштовного рішення пропадає.

Раптове закриття сайту

У будь-який момент розміщений на безкоштовному хостингу сайт може перестати працювати. У провайдера є повне право зробити це, причому без попередження власника. Даний нюанс прописується в умовах використання - але хто їх читає? Тому в один прекрасний момент може виявитися так, що ви втратите і сайт, і весь розміщений на ньому контент.

Раптове закриття провайдера

Сам провайдер теж може припинити роботу в будь-який момент. Послуга надається безкоштовно, і він нікому нічого не винен. А коли провайдер відключить сервера - ви втратите сайт, звичний домен і весь контент.

Імовірність витоку особистих даних

Провайдери безкоштовних хостингів заробляють на продажу особистих даних стороннім особам. Не дивуйтеся, якщо інформація про веб-ресурс, e-mail і номера телефонів потраплять в чужі руки.

Зазвичай це прописується в правилах сервісу. Але знову ж таки: хто їх читає?