Поради щодо вибору доменного імені для сайту

Домен вашого сайту - це перше, що люди стануть асоціювати з вашим бізнесом. Доменне ім'я створить перше враження і стане візитною карткою, яка надовго залишиться з вами.

Проте вибрати ясний, лаконічний і легко запам'ятовуваний домен, який буде гідно представляти ваш бренд - як в теперішньому часі, так і в майбутньому - не так-то просто.

У цій статті ми розповімо, як вибрати доменне ім'я, яке втілює бренд, що приваблює клієнтів і з гордістю представляє ваш бізнес в інтернеті. Також радимо прочитати статтю Что такое хостинг и домен, щоб мати достатнє уявлення про ці поняття. 

Чому вибір доменного імені настільки важливий

Ваше доменне ім'я безпосередньо впливає на успіх вашого сайту і бренду. Так само, як в питанні про придбання реальної фізичної нерухомості все в кінцевому рахунку зводиться до «розташування, місцезнаходженням, локації», доменна адреса стає одним з ключових моментів вашого успіху (або невдачі).

Домен - це перше враження, яке ви справляєте на відвідувача. URL - це перше, що вони бачать (і набирають), коли вони приходять на ваш сайт. Орієнтований на бренд, зрозумілий з першого погляду домен може призвести чудове перше враження щодо вашого бізнесу. Доменне ім'я описує ваш бренд і формує враження, яке цільова аудиторія буде в першу чергу асоціювати з вашим бізнесом.

Крім того, ваше доменне ім'я може вплинути на пошукову оптимізацію. Хоча дотримання точного збігу більше не є необхідною умовою для коректної роботи пошукових систем, домени, створені на основі ключових слів, можуть сприяти підвищенню вашого ранжирування з точки зору SEO. (Ми ще трохи поговоримо про це нижче).

Ключові міркування при виборі домена

Хороший домен відповідає чотирьом ключовим критеріям:

  • Унікальність: доменні імена конкурентів не схожі на ваше, тому клієнти не заплутаються.
  • Швидка запам'ятовуваність: домен не повинен бути складним або багатослівним. Йому потрібно мати «зачіпку», що дозволяє його запам'ятати.
  • Легко вимовним: при проголошенні вашого доменного імені вголос його можна без будь-яких зусиль перевести в письмову форму.
  • Зрозумілість: домен повинен бути легким для читання і таким, що миттєво розкривати свій сенс.

Встановіть взаємозв'язок між доменом і брендом

Ваше доменне ім'я - це «представництво» вашого бренду в інтернеті, тому сам домен повинен бути брендованим. Що це означає? По суті, ви хочете, щоб він відповідав назві вашої компанії, не маючи при цьому ніякого реального конкретного значення.

Наприклад, Google і YouTube не є «справжніми» словами. Це компанії самі по собі придумали слова, що досі не існували, які люди здатні миттєво асоціювати з їх бізнесами. Ці назви також краще запам'ятовуються, так що користувачі можуть швидко і легко згадати їх, коли вони набирають URL.

Зберігайте доменне ім'я коротким і ясним

Ви хочете, щоб ваше доменне ім'я було легко запам'ятати і ввести в браузер, тому слід уникати ризику того, що відвідувачі перейдуть на неправильний домен. Фахівці рекомендують вам дотримуватися наступного правила: менше 20 символів без дефісів, підкреслень, розділових знаків, спеціальних символів або цифр (якщо тільки в назві вашої торгової марки або компанії немає цифр).

В якості доменного імені вам потрібно щось унікальне, але не складне. Дозвольте вашим клієнтам без труднощів знаходити вас в Мережі.