Що важливо знати про домени, щоб зробити бізнес більш успішним

Доменне ім'я - єдина цифрова власність в Мережі. Що робити, якщо ви забули продовжити домен, або хтось вже зареєстрував домен, співзвучний з вашою торговою маркою?

При виборі домена для свого бізнесу у користувача зазвичай виникає ряд питань. Як обрати домен, в якій зоні і яке ім'я реєструвати? Що краще - український домен або міжнародний? Які ризики слід врахувати  і багато іншого.

Яка доменна зона краще?

Потрібно відштовхуватися від завдань, для яких реєструють доменне ім'я, і ​​перспективи використання. Якщо ви орієнтуєтеся на вітчизняний ринок - вибирайте зону .UA. Якщо в планах завоювання зарубіжних ринків - реєструйте зарубіжний домен. А ще краще - реєструйте необхідну кількість однойменних доменів в різних зонах. Це допоможе мінімізувати ризики використання вашого бренду в недобросовісних цілях.

Домен верхнього рівня в зоні .UA можна вважати елітним рішенням для української компанії. Такі імена реєструються тільки при наявності торгової марки, вони недешеві і краще захищені.

Якщо ви забули заплатити за продовження домена

У разі простроченої оплати за домен, як правило, ім'я перестане працювати на наступний день. Але завжди є додатковий період, протягом якого його можна продовжити. Зазвичай це місяць. Після чого настає період, коли доменне ім'я все ще можна відновити - проте вже дорожче.

Кожен адміністратор доменної зони встановлює свою вартість відновлення. Як правило, вартість відновлення доменного імені в середньому в 3-5 рази перевищує ціну реєстрації / продовження. І тільки якщо власник не скористався цими можливостями залишити собі домен - протягом 5-ти днів він видаляється (в цей період відновити доменне ім'я вже не можна). Разом, якщо ви не встигли оплатити домен вчасно, у вас є приблизно 60 днів, щоб його не втратити. У випадку з міжнародними доменними іменами - це 75 днів.

Халатність при реєстрації

Щоб уникнути непорозумінь в майбутньому, не допускайте реєстрації доменного імені своєї компанії на фізичну особу - системного адміністратора компанії або розробника сайту. Часто буває ситуація, коли домен зареєстрований на адміна, який пішов з компанії, для якої він його і реєстрував. Якщо права на доменне ім'я не були передані в компанію - рано чи пізно виникає проблема з їх отриманням. І тоді проблема або переходить в суд, або вирішується в приватному порядку.

Як захистити домен від недобросовісних конкурентів?

Є ряд стандартних рекомендацій, які зведуть до мінімуму можливість маніпуляцій з вашим доменом з боку конкурентів або шахраїв (фішинг, поширення шкідливих програм тощо).

Отже, при реєстрації домену:

  • Ні в якому разі до закінчення процедури реєстрації не розголошуйте інформацію про обраний імені;
  • При перевірці на зайнятість використовуйте whois-сервіси акредитованих реєстраторів або адміністраторів доменних зон;
  • Уважно вивчіть умови Публічного договору або Господарського договору, який будете укладати з компанією-реєстратором доменних імен;
  • При заповненні анкети вказуйте тільки точну і достовірну інформацію про себе;
  • Для юридичних осіб: реєструйте домен безпосередньо на організацію і ні в якому разі не допускайте реєстрації на співробітника компанії
  • Майте також на увазі, що існує чимало доменних зон з додатковими вимогами до реєстрації імен в них. Вимоги та умови можуть бути різними і змінюватися з часом. Тому, вибираючи ім'я і зону, важливо ознайомитися з особливостями і нюансами, якщо вони в обраній зоні існують. Як правило, список зон і особливостей реєстрацій в них повинен бути на сайті кожного акредитованого реєстратора.