Простими словами про складне: що таке хостинг і домен

Тим, хто задумав створити власний сайт в інтернеті, не обійтися без домена і хостингу. Розглянемо, що означають ці поняття і чому вони потрібні для створення сайту.

Хостинг - що це?

Інтернет-ресурси розміщуються на серверах (комп'ютерах, що працюють 24 години на добу, мають кілька різних інтернет-провайдерів, розміщених в дата-центрах). Будь-який сайт являє собою набір файлів і баз даних, які вимагають місця для зберігання на сервері. Хостинг - назва послуги з розміщення на сервері файлів Вашого сайту.

Найпопулярніший вид хостингу - віртуальний. Зазвичай саме його мають на увазі під терміном «хостинг», і він оптимально підійде початківцям в цілях економії. Під послугами хостингу так само розуміють оренду сервера цілком, або оренду його частини. 

Детальніше про відмінності в видах хостингу Ви можете прочитати в наших попередніх публікаціях,  також рекомендуємо статтю Как выбрать лучший хостинг для сайта з якої ви дізнаєтесь якими потрібно керуватися критеріями при виборі надійного хостинг-провайдера. 

Хостинг підрозділяється на безкоштовний і платний. При замовленні платного хостингу Ви оплачуєте місце для розміщення Вашого сайту на обраний період (місяць, півроку, рік і т.д.). Послугами безкоштовного провайдера краще не користуватися навіть початківцям користувачам для «проби пера». Безкоштовні хостинги обмежені за обсягом пам'яті, не гарантують збереження Вашого сайту і у них часто відсутня технічна підтримка.

Для чого потрібен хостинг? Без замовлення хостингу при створенні сайту не обійтися, тому що відвідувачам сайту необхідний цілодобовий доступ до його вмісту. Власний сайт можливо створити і на своєму комп'ютері, але потім його необхідно розмістити на хостингу. Саме хостер стежить за цілодобовою безперебійною роботою вашого сайту і працездатністю серверного обладнання.

Що таке домен сайту?

Домен - це ім'я сайту, його адреса в глобальній мережі, тобто те, що ми набираємо в адресному рядку браузера.

Під покупкою домена мається на увазі оренда назви для сайта (термін оренди - від 1 до 10 років). Якщо ви забули продовжити оренду доменного імені, його може викупити інша людина і розмістити на ньому вже свій сайт.

Розглянемо структуру домену на прикладі адреси нашого сайту https://vikna.if.ua.

https (http, wap, ftp і ін.) - служби передачі даних. https - надбудова протоколу http, забезпечує більш захищену передачу інформації.
www. - префікс позначає, що сайт знаходиться у всесвітній павутині. Анахронізм, останнім часом при введенні імені сайту ці букви практично не використовують.

vikna - назва сайту, його доменне ім'я. Ви можете придумати його самі, але перед реєстрацією потрібно перевірити, чи не зайнятий бажаний домен.

if.ua - це зона, в якій знаходиться домен. Домени класифікуються на тематичні, міжнародні, територіальні. Так, в Україні частіше використовуються домени .UA. 

COM, NET, BIZ позначають комерційні сайти або сайти загальної спрямованості. Прикладом тематичного домена є зони .CAFE, .BAR. «Красиві» домени - короткі і легко запам'ятовуються - зазвичай зайняті у всіх більш-менш популярних зонах

Державну доменну зону краще вибирати, якщо сайт розрахований для відвідування громадянами певної країни. Реєструвати домен в міжнародній зоні доцільно, якщо аудиторія сайту знаходиться в декількох країнах (наприклад, країни СНД).