Що таке контент маркетинг та як на ньому заробляти

Ти створюєш продукт, який давно побив би всі топи, але про нього як і раніше мало хто знає? Ти використовуєш рекламу, але продажі невпевнено топчуться за рогом? Ти створюєш тексти, які можуть продавати, але клієнти просто не хочуть їх читати? Ти опускаєш руки і втрачаєш впевненість? Не треба так.

Тобі потрібен ефективний контент маркетинг, — і рок-н-рол одразу почнеться, адже його мета — не просто створення ідеальної публікації, а просування бізнесу і збільшення продажів.

Що таке контент-маркетинг

Песимісти стверджують, що банерна реклама, програми лояльності та навіть рекламні ролики поступово відходять у минуле. Покупці не хочуть витрачати час на їх перегляд або перехід за посиланнями. Вони вже давно сформували свій «продуктовий кошик»: улюблені YouTube-канали з використанням адблок, магазини якнайближче до дому, план великих покупок, який на 99% не збігається з твоєю сезонною пропозицією, і сімейний бюджет, де все розписано до копійчини. Поки що їм просто нецікаві «ліві» поради.

Аж раптом на сцену виходить якісний контент-маркетинг. Це цілий комплекс заходів, які створюють і поширюють інформацію про твою компанії різними каналами. Його мета — максимально скоротити шлях клієнта до покупки.

Аби контент-маркетинг запрацював, тобі потрібно точно розібратися в своїй аудиторії, запропонувати їй швидке і якісне рішення наявної проблеми, розповісти про компанію та продукт, відстежити поведінку покупців і, за необхідності, скоригувати контент. У нас в LIFTA.SPACE (https://lifta.space/ua/) ти знайдеш круті інструменти контент маркетингу, які дозволять зробити з випадкових відвідувачів сайту справжніх фанатів бренду. Приходь на курс «Контент — твій ефективний маркетинговий інструмент», щоб дізнатися, як із мінімальним бюджетом створити контент що чіпляє.

Контент маркетинг — це сила, яка дозволить, як компаніям, так і конкретним фахівцям:

  • правильно позиціонувати бренд з урахуванням його цінностей і послуг, що пропонуються;
  • підвищити впізнаваність;
  • продемонструвати знання і навички, експертність в тому чи іншому питанні;
  • знизити цінову конкуренцію за рахунок конкуренції ціннісної — клієнт не думає про ціну товару, він вірить бренду;
  • посилити лояльність.

Сьогодні клієнти купують вже не стільки продукт, скільки те, навіщо і як він зроблений. Розповісти про це може контент маркетинг. Приклад: ти розповів у статті про екологічні зубні щітки, які повністю розкладаються протягом 2 років. Еко-активісти зацікавилися товаром. Але не тому що всі зубні щітки миттєво зникли з прилавків, а тому що вони всім своїм способом життя прагнуть зберегти навколишнє середовище.

П. Профіт. Ти розповідаєш про свій продукт, його купують, клієнти задоволені, тому що сміття на планеті стане трохи менше.

Контент маркетинг стає дієвим при точному дотриманні методології. Навіть якщо саме слово «методологія» здається тобі смертельно нудним, потрібно слідувати правилам. Інакше ефективності не буде.

5 китів контент-маркетингу

Про що б не говорив контент маркетинг — книга це, послуги стоматолога, лакшері-продукти або губки для миття посуду — будуватися він буде на п'яти основних кроках:

  • вироблення стратегії;
  • робота з відвідуваністю;
  • залучення аудиторії;
  • підвищення активності клієнтів;
  • монетизація.

З відмовою від одного з кроків може обвалитися весь твій план із просування бренду.

Стратегія

Вдала стратегія повинна бути актуальною і регулярно оновлюватися відповідно до вимог часу. Аби зробити її максимально результативною, визнач:

  • які завдання повинен вирішувати контент — підвищити впізнаваність, лояльність, продажу і т.д.;
  • який контент будеш використовувати (статті, подкасти, інфографіка, відео), чим він буде корисним клієнту;
  • про що саме ти будеш говорити через свої матеріали;
  • як донести інформацію до клієнта в потрібний йому час;
  • які ресурси будуть задіяні. Внутрішні — соцмережі, блог, розсилки, каналу на YT. Зовнішні — ЗМІ, паблік зі схожою тематикою;
  • які метрики ти будеш використовувати, аби відстежити ефективність контент маркетингу.

Важливо ще на березі визначити, хто твоя цільова аудиторія, які канали ти будеш використовувати, як працюють твої конкуренти і яка фішка допоможе обійти їх.

Трафік

І тут потрібно почати з аналітики. Сучасні технології відслідкують, скільки клієнтів відвідало твій сайт сьогодні, звідки вони приходять, роблять покупку. Якщо показники низькі, саме час оптимізувати контент. В голову одразу приходить слово «SEO», проте зловживати seo-інструментами не варто. Грубо вписані «ключі» давно очевидні не лише хитрим машинкам Google, але і простим відвідувачам сайтів. Зроби тексти видимими для пошукових систем, але не перестарайся.

Сконцентруйся на тому, щоб скласти дійсно якісні тексти. Вони повинні бути інформативними і допомагати клієнту. Оптимальний варіант — ще і звужувати воронку продажів, щоб клієнт швидше прийшов до покупки.

Залученість і активність

Дізнавайся у клієнтів безпосередньо, що вони думають про платформу. Створюй опитувальники і тести. Відповіді можуть бути суб'єктивними. Щоб отримати більше інформації, використовуй інструменти Google Analytics. Ти дізнаєшся:

  • скільки людей відвідало сайт, звідки вони прийшли;
  • скільки користувачів зупинилися на перегляді єдиної сторінки;
  • яка середня тривалість відвідування сайту;
  • які сторінки відвідували найчастіше.

Після аналізу даних проведи контент-чистку і приведи кожну сторінку до ладу. В ідеалі вона відповідала найбільш відвідуваним.

Переходи на твою сторінку збільшаться, якщо скоригувати e-mail-розсилки, підключити соціальні мережі, ненав'язливо просити про репости, пропонувати посилання на суміжні теми на твоєму сайті.

Монетизація

Працюй над контентом і видозмінюй стратегію доти, поки твій сайт не почне приносити прибуток. В кінцевому рахунку, корисний контент саме для тебе не має сенсу, поки у тебе нічого не купують.

Коли клієнти вже довіряють бренду, поділяють його цінності і купують товар або послугу, ти можеш додатково «продавати» своїх відвідувачів як аудиторію для інших брендів — рекламодавців.