Революція в анатомії. У людському тілі знаходять нові органи

Нещодавно дослідники знайшли у людському тілі новий орган, функція якого - сприймання болі. Варто зазначити, що за останні роки це не перше наукове відкриття в області анатомії.

Завдяки сучасним надпотужним мікроскопам, і іншому інноваційному науковому обладнанню стало можливим розгледіти в організмі структури, про які через їх дуже малі розміри ніхто і не підозрював. До речі, на сайті https://anatomia.org.ua ви зможете знайти  цінні навчальні посібники з анатомії людини. 

Раптова знахідка

У минулому році лікарі з медичного комплексу Маунт-Синай (США) обстежували пацієнта з підозрою на рак. При ендоскопії, коли на внутрішні органи дивляться через рот ендоскопом, фахівці помітили в тканинах жовчних проток незвичайну структуру. Це була система порожнин в сполучної тканини, що утворює своєрідну мережу.

Взяли зразки для вивчення. Тоді-то і з'ясувалося, що при стандартному гістологічному дослідженні новий мікроорган не видно, і винні в цьому використовуються при процедурі спеціальні розчини.

Аналіз показав, що система порожнин - частина сполучної тканини підслизового шару, який зв'язує слизову і м'язову оболонки. Ці порожнини вистелені зсередини клітинами, схожими на фібробласти - клітини сполучної тканини. Самі ж порожнини, оточені пучками колагену, заповнені рідиною і відкриваються в лімфовузли.

Подібні структури вчені згодом знайшли і в інших тканинах - в підслизових шарах всього шлунково-кишкового тракту, сечового міхура і м'яких тканинах навколо бронхів і артерій. Іншими словами, там, де організм піддається постійному стиску. Саме тому дослідники припустили, що основна функція виявлених порожнин чисто механічна. Також вони можуть грати роль у формуванні набряків і аномальному розростанні сполучної тканини (фіброз).

Система захисту

Через півроку про раніше невідомий мікроорганізм повідомили вчені Інституту медичних досліджень Гарвана (Австралія). Вивчаючи зразки лімфатичних вузлів, взятих у тварин і людини, фахівці виявили в них тонкі плоскі структури, які виявилися частиною імунної системи. Ці структури складалися головним чином з імунних клітин - В-лімфоцитів, здатних перетворюватися в різновид T-клітин, що запам'ятовують імунну відповідь на інфекцію.

Орган отримав назву "субкапсулярне проліферативне вогнище". Він утворюється у верхній частині лімфатичних вузлів при повторному попаданні хвороботворних бактерій в організм. Клітини пам'яті в ньому активно діляться і перетворюються в короткоживучі плазматичні, що виробляють антитіла, які, в свою чергу, нейтралізують патогени.

Головна функція органу - сформувати дуже швидку імунну відповідь, інакше людина може і померти. Відомо, що бактерії здатні подвоюватися кожні 20-30 хвилин. Саме тому, до речі, важлива вакцинація. Вона тренує імунітет, щоб при повторній зустрічі з збудником реакція була миттєвою.

Спеціальний орган для болю

Довгий час вважалося, що на шкірі є особливі нервові закінчення, що реагують на зовнішній подразник і посилають сигнал про біль відразу в мозок. Днями встановили, що у тварин (і, цілком ймовірно, у людей) є спеціальний орган, який відповідає за сприйняття болю.

Він розташований під зовнішнім шаром шкіри - епідермісом - і складається з тісно переплетених нейронів і допоміжних гліальних (шванновских) клітин. Останні зазвичай виконують роль ізоляційної стрічки, обмотуючи собою відростки нейрона.

Але в даному випадку складно організований ланцюг з відростків клітин є сусідами з так званими ноцицептивними, тобто голими, нейронами. Ці групи нервових і гліальних клітин відокремлені від решти тканини волокнами міжклітинної речовини і реагують на механічні дії - порізи, тиск, печіння. Тобто функціонують як сенсорний орган.