Для чого людині потрібен кальцій

Кальцій в організмі

Немає жодного органу або тканини, в яких не містився б кальцій. А найбільше кальцію в організмі людини — в кістках і зубах. Разом з вітаміном D він відповідає за правильне формування кісткової тканини. Завдяки високому вмісту в організмі, він отримав назву мікроелемента — сполуки, яка є у великій концентрації в тканинах людини.

Понад 95% кальцію знаходиться в кістковій масі, забезпечуючи зростання кісток разом з іншими мінералом — фосфором. Він перешкоджає остеопорозу, підтримуючи міцність і нормальну структуру кісток. Інша частина кальцію міститься в клітинах, міжклітинному просторі та крові, беручи участь у багатьох функціях та процесах життєдіяльності, серед яких:

  1. М’язове скорочення і передача нервового імпульсу.
  2. Сигнально-рецепторна функція.
  3. Підтримка нормального згортання крові.
  4. Участь в синтезі нейромедіаторів і гормональних речовин.
  5. Регуляція серцевого ритму.
  6. Модуляція активності ферментних систем організму.

Щоденна потреба 

Роль кальцію в організмі надзвичайно велика і його вимивання потрібно уникати. Дефіцит даного елемента призводить до різних проблем, таких як остеопороз, порушення росту волосся та нігтів, зниження нервово-м’язової збудливості. Його надлишок також небезпечний для здоров’я, тому існують встановлені для різних вікових груп добові норми споживання кальцію.

Добова норма кальцію для людини залежить від декількох факторів: віку, статі, наявності захворювань, особливо шлунково-кишкового тракту з порушенням всмоктування різних речовин.

Загальна норма кальцію на день для дитини збільшується з кожним роком життя. Згідно з нормами фізіологічних потреб в енергії та харчових речовинах для різних груп населення, добова норма кальцію в крові дітей становить:

  • Діти першого року життя: — 400–600 мг;
  • Від 1 до 3 років — 800 мг;
  • Від 3 до 11 років — 900–1100 мг;
  • З 11 до 18 років — 1200 мг.

Норма кальцію на добу у грудних дітей забезпечується, якщо дитина перебуває на грудному вигодовуванні, а раціон матері відповідає правилам харчування, і вона сама не страждає від дефіциту цього елемента. Добова потреба кальцію у дітей в періоди активного розвитку скелета різко зростає, тому його дефіцит в цей період може призвести до серйозних дегенеративних процесів в кістках.

Добова норма кальцію для чоловіків у віці 18–50 років становить 1000–1200 мг. При цьому є коливання в дозуванні в залежності від віку:

  • 18–60 років — 1000 мг;
  • 60 років і старше — 1200 мг.

Норма споживання кальцію збільшується у осіб старше 60 років у зв’язку з підвищеним ризиком розвитку остеопорозу на тлі вікових змін.