Основні помилки початківців-водіїв при ремонті авто

Вперше стикаючись з ремонтом автомобіля, не дивно і розгубитися. В результаті - переплати на СТО, ремонт аж ніяк не того, що дійсно вимагає уваги, лагодження зовсім справного автомобіля і т. д. Крім того, автовласника-новачка дуже легко обдурити, і цим часто користуються недобросовісні майстри. Головне, що такі помилки ведуть до втрати грошей.

Старі і неоригінальні запчастини

Одна з класичних помилок автопочатківців пов'язана з придбанням запчастин для свого «коня». Багато починаючих водіїв, купуючи автомобіль, що називається, «глибоко б / у», поважного віку автопатріарха, вважають, що для такого «дідка» цілком підійдуть і запчастини б / у. Особливо якщо машина купувалася з метою освоїтися за кермом як слід, а вже потім викинути цей металобрухт і купити щось гідне, наприклад, замовити на сайті https://urban.kh.ua/services/prigon-avto-iz-ssha/ компанії URBAN достаку авто з США.  

Воно-то правильно, краще «вбивати» стару, дешеву машину, ніж купити нову і дорогу і через рік зробити її купою металу для розбирання. Але навіть такий «автотренажер» вимагає догляду і якісного ремонту - адже йому довіряється ваше життя.

Проте надмірно економні новачки набувають не тільки старий бампер або крило, але навіть амортизатори, кульові опори, гальмівні диски і колодки! І потім дуже дивуються, що автомобіль гойдається вгору-вниз, як ванька-встанька, незважаючи на «нові» амортизатори, а робоча гальмівна система раптом відмовляється працювати (або при гальмуванні чується дикий вереск) - і це незважаючи на «нові» гальмівні колодки і диски.

Звичайно, в автомобіль, призначений на злам, не хочеться дуже вже вкладатися. Але слід вкластися у власну безпеку, а необхідні запчастини розділити на дві групи:

  • ті, які безпосередньо впливають на безпеку руху (як-то гальмівні колодки і диски), 
  • ті, вплив яких на безпеку не настільки очевидний (до наприклад, автомагнітола, дверцята, крила, капот і т. д.).

Запчастини з першої групи слід купувати тільки новими, з голочки, незважаючи на солідний вік автомобіля. Адже, купивши кульову опору б / у, ви ризикуєте незабаром виявитися на дорозі з вивернутим колесом, і добре, якщо ця катастрофа торкнеться тільки вас, а не відбудеться досить неприємного ДТП з багатьма учасниками.

Ну а якщо ви, придбавши старі запчастини з першої групи, незабаром помітите, що гальмівні колодки зовсім не такі вже новенькі, як розповідав продавець ( «Вчора тільки зняли з нової машини після аварії!»), то пред'явити претензії і повернути свої гроші все одно не зможете. На запчастини б / у гарантії не існує.

Частенько через економію купуються деталі нові, але «безпородні». А ось це - справжнісінька лотерея. Буває, що пощастить і така запчастина буде працювати не гірше дорогої фірмової. Але частіше ресурс у «безпородних» автодеталей набагато нижче, ніж у запчастин, що випускаються відомими виробниками, і в кінці кінців економія не окупається (хіба що якщо потрібно терміново замінити деталь з перспективою згодом придбати фірмову, «довготривалу»).

Спочатку купується китайська запчастина, скажімо, за $ 50. Через тиждень-другий з'ясовується, що вона не цілком кондиційна (за поняттями автомобіля), і доводиться купувати вже те, що рекомендує завод-виготовлювач, за $ 150. Підсумкова цифра становить $ 200, з яких $ 50 - викинуті гроші.

Самостійна діагностика

Ще з одним помилкою пов'язані найбільші фінансові втрати при ремонті автомобіля: наша людина вперто вважає, що кожен може займатися політикою, лікуванням, банківською справою і ... ремонтом автомобіля. Більш того, водій-новачок, вислухавши на курсах кілька лекцій про загальний пристрої автомобіля, зазвичай вже готовий його діагностувати. Зрозуміло, є ті, хто чесно зізнається у своїй некомпетентності, але більша частина вважає, що принаймні може дати майстрам кілька «корисних порад». Ось тут-то і криється найглибша помилка.

По-перше, діагностика в переважній більшості випадків є хибною. Новоспечений власник автомобіля переконаний, що у його машини проблеми з двигуном і, більш того, потрібен капітальний ремонт. Він скаржиться в автосервісі на те, що йому підсунули «труну на колесах» і у нього з самого початку були підозри, що з цим автомобілем щось не те, а майстри, звичайно, погоджуються. Тим більше що капітальний ремонт двигуна коштує досить дорого, а вже якщо його не потрібно робити - це ж просто золоте замовлення! І автомобіль благополучно слід в ремонтний бокс, де йому в кращому випадку вимиють двигун. Тому що насправді проблеми з газовим обладнанням, яке нещодавно поставив власник заради економії. Або потрібно просто змінити повітря або масляний фільтр.

По-друге, викладаючи свої уявлення про те, що ж саме відбулося з автомобілем, та ще й зі знаючим видом, власник миттєво розписується в тому, що він недавно за кермом, це його перший автомобіль і він, власне кажучи, цілковита дилетант. Майстри автосервісу такий тип людей прекрасно знають, адже вони щодня мають з ними справу. І, на жаль, клієнт такого роду спочатку розглядається як об'єкт обману: починаючи з кількості і вартості запчастин і закінчуючи обсягом робіт і вартістю ремонту. На жаль, чесні майстри, які не піддадуться спокусі обдурити власника автомобіля, коли той сам так і вмовляє, щоб його надули, трапляються дуже і дуже рідко.

По-третє, власник автомобіля, який намагається вказувати майстрам, що і як вони повинні робити, та ще якщо він не розбирається в тому, про що йде мова, викликає виняткову антипатію (що не дивно; уявіть тільки, що якийсь дилетант почав вас вчити робити вашу роботу!), що, в свою чергу, позначається і на якості ремонту, і на підсумковій сумі рахунку. Іноді здається, що в рахунку враховано кожне слово, сказане замовником не по справі.

Тому набагато краще чесно зізнатися в тому, що ви - новачок за кермом і не розбираєтеся в пристрої автомобіля. Правда, подібне визнання матиме наслідком те, що вас спробують обдурити вже просто як новачка, причому іноді навіть з найтеплішими почуттями, навіть з певного роду співчуттям вашим бідам і вашому незнання елементарних автоштучек.

Так що непогано, якщо пару-трійку раз з вами на автосервіс з'їздить хто-небудь з «старших товаришів» - досвідчений водій, який вже неодноразово бував на СТО. Ще краще, якщо вам порекомендують будь-яку СТО та навіть представлять вас майстрам.