Міфи і реальність про лінолеум

Ці універсальні настили використовують всюди, починаючи від житлових кімнат і закінчуючи публічними приміщеннями. Лінолеум - міцний, довговічний, надійний і стійкий до стирання виріб, який, до того ж, витримує значні фізичні навантаження.

Перевагами такого покриття вважаються також привабливість дизайну, колірної гами та текстур, що імітують природні матеріали. Завітайте до інтернет-магазину https://100metrov.com.ua, саме тут по найкращій вартості пропонується широкий асортимент цього та інших будівельно-оздоблювальних матеріалів найвищої якості. 

Лінолеум випускають в рулонах різної ширини, щоб спростити укладання в нестандартних приміщеннях. Провідні бренди пропонують покупцям величезну кількість варіантів декору лінолеуму, які задовольнять навіть найвишуканіший смак.

Однак матеріали, з яких виготовляються настили, часто викликають підозри про токсичність лінолеуму. У цій статті спробуємо розібратися про шкідливість лінолеуму, докладніше вивчивши кожен міф.

Токсічность матеріалів покриття

Існує два основних види настилів - натуральний і синтетичний. Перший вид покриттів виготовляється з природних матеріалів: деревної смоли, борошна, кори, з масла льону, вапняку і натуральних фарб. Ці речовини не виділяють токсини і не становлять небезпеки. Покриття використовуються в приміщеннях, де відсутність токсинів є важливим критерієм. Такі настили укладають в медичних закладах і в харчовій промисловості.

До складу синтетичного лінолеуму входить поліуретан, яким покривають верхній захисний шар. Речовина не виділяє в повітря ніяких шкідливих випарів. Далі йде прозорий шар зносу, що запобігає стирання поверхні і малюнка, який нанесений на декоративний шар. Підсилює міцність лінолеуму скловолоконний шар, який не містить летючих речовин. Під цим шаром розташована основа і стабілізуючий шар, що контактує з підлогою.

Залежно від призначення покриття основа виготовляється зі спіненого ПВХ, повсті, джуту або гуми. Незважаючи поширені твердження, ці матеріали не викликають отруєння і не провокують алергію. Кожне випущений виріб супроводжується гігієнічним сертифікатом, в якому виробник підтверджує відсутність токсинів і шкідливих запахів. Саме тому рекомендується купувати якісні вироби перевірених марок.

Відсутність міцності, розтягування і розриви

Сучасні якісні покриття, придбані у відомого виробника, виготовляються за технологіями, що відрізняються від старих. До складу лінолеуму тепер входить армуючий матеріал - скловолокно. Цей підсилює міцність шарів, запобігає розтягненню і розриву покриття.

Щоб уникнути пошкоджень, варто правильно підбирати лінолеум. Для комерційних і навчальних закладів не підходить покриття побутового типу, міцність якого не розрахована на великі навантаження.

Холодний лінолеум

Одна з легенд про лінолеумі - це холодні настили, по яким небезпечно пересуватися без взуття. Перевірені виробники випускають ПВХ-покриття, що мають хороші теплоізоляційні властивості. Завдяки тому, що склад лінолеуму містить теплу основу, в приміщенні зберігається затишна атмосфера. Поверхня таких настилів тепла, дозволяє комфортно пересуватися по підлозі і сидіти на покритті. Лінолеум, який відповідає стандартам якості, безпечно використовувати в дитячих садах і кімнатах.

Гниття настилів, утворення цвілі і грибка

Ще одна поширена помилка про шкоду лінолеуму - поява цвілі і грибка через вологість.

Синтетичні волокна не схильні до гниття, тому що не містять органіки. Для підвищення опору волозі лінолеум покривають захисним шаром. Місця з високою вологістю - кухня, ресторани, кафе і медустанови - оформляються комерційним лінолеумом з посиленою вологостійкістю. Якісне покриття не пропускає воду, завдяки чому підставу підлоги під лінолеумом залишається сухим і не утворює грибок.

Ковзання і ризик травм

Слизька поверхня ПВХ-настилів - побоювання про шкоду лінолеуму, зміцнилися кілька років тому. Якщо приміщення вологе і необхідно безпечне покриття, то слід підбирати комерційний лінолеум із захистом від ковзання. Або спеціальні види настилів, які виробляються з шорсткою поверхнею.

Побутові настили в такому випадку не підходять. Більшість проблем з лінолеумом виникають через неправильний вибір і використання покриття не за призначенням, що призводить до додаткових витрат.