Псоріаз: чим лікуватися і як знизити ризик захворювання?

Загострення недуги найчастіше спостерігається в холодну пору року. Це пов'язано з сухим повітрям, недостачею сонячного світла, жаром від батарей і обігрівачів.

У результаті шкіра стає сухішою і лущиться ще сильніше. У світі близько 3-5% людей мають такий діагноз. 8-9 хворих з 10 страждають звичайним псоріазом. Набагато рідше зустрічаються інші форми недуги. Найчастіше хвороба проявляється до 30 років, але другий пік ризику виникає також і до 54 років.

Як діагностується?

Розпізнати недугу може дерматолог. Первинні прояви - це почервоніння і лущення на шкірі. Часто місця подразнень сверблять і доставляють дискомфорт. Лікар повинен зробити зішкріб, щоб виключити інші шкірні захворювання.

Діагностувати псоріаз навчилися тільки в 19 столітті. До цього хворих на цю недугу нерідко оголошували прокаженими. Хоча псоріаз безпечний для оточуючих, таких людей поміщали в лепрозорії.

Що таке псоріаз?

Хвороба відноситься до хронічних і неінфекційних. Як і інші запальні аутоімунні захворювання, викликає її неадекватна відповідь власного імунітету. Нерідко псоріаз супроводжують і інші недуги, наприклад:

  • розсіяний склероз;
  • хвороба Крона;
  • язвений коліт;
  • метаболічний синдром;
  • депресія та ін.

Імунітет атакує власні клітини, які в нормальних умовах він повинен захищати.

Що провокує захворювання?

Існує безліч факторів, які здатні спровокувати хворобу. Цілком невинна ангіна або будь-яка інша стрептококова інфекція може запустити аутоімунну відповідь організму. Чому так відбувається? Бактерії для виживання прикидаються «своїми». Вони використовують молекулярну мімікрію і обманюють імунітет. У той же час захисні функції організму з часом розпізнають бактерії, але починають атакувати і власні здорові клітини шкіри.

Підсилюють, а іноді і провокують хворобу нестероїдні протизапальні препарати. Ще один фактор ризику - поява в кишечнику або на шкірі нешкідливих, але незвичних для імунітету бактерій.

Як лікується псоріаз?

На жаль, повністю вилікувати не можна. Пацієнтам показано симптоматичне лікування. Для цього використовуються препарати від псоріазу. Вони зменшують прояв реакцій і підвищують якість життя хворого. В першу чергу використовується місцева терапія. Для цього лікар призначає мазі, креми, лосьйони. Вони діють локально, тому не піддають весь організм побічних ефектів. У важких випадках використовується комбінована терапія. Крім місцевого лікування, призначаються уколи і таблетки.

Мазі і креми для терапії можуть мати різні діючі речовини. Часто вони містять вітамін D3, а також його аналоги (кальципотриол і парікальцітол). Високу ефективність багатодітній родині і і кортикостероїди. Згідно з даними клінічних досліджень, комбінована місцева терапія із застосуванням мазей, що містять аналоги вітаміну D3 і кортикостероїдів, надає більш виражений позитивний ефект і усуває симптоми псоріазу, ніж одиночне використання препаратів.

Джерело: online-apteka.com.ua