Як зберігати овочі та фрукти: корисні поради

З настанням літа на нашому столі нарешті з’являється все більше свіжих овочів, фруктів та ягід. Раціон з високим вмістом цих продуктів необхідний для підтримки фізичного здоров’я, а також, як нещодавно дослідили, допомагає знизити рівень стресу.

Усі хочуть зберегти свіжість фруктів і овочів, щоб не доводилося щодня ходити в магазин. Але слід врахувати оптимальну температуру, вологість, циркуляцію повітря та вплив етилену, який виділяють деякі плоди. Вибір найсвіжіших фруктів та овочів - це перший крок до отримання найдовшого терміну зберігання на вашій кухні. І свіжі продукти — зовсім не обов’язково мають бути дорогими. Доволі часто супермаркети роблять акції на них. Мережа АТБ постійно має знижки на товар дня. За допомогою онлайн листівок з акціями можна швидко і зручно знайти цікаві пропозиції, не виходячи з дому.

Для багатьох фруктів та овочів оптимальною є температура +8 - +13°С, яка зазвичай є в дачних льохах і коморах. Але жителі багатоквартирних будинків найчастіше мають можливість зберігати плоди або в холодильнику, або при кімнатній температурі. Про те, як зробити це правильно, у нашій статті.

Пам'ятаємо про етилен

Деякі фрукти та овочі виділяють природний газ етилен, який сприяє швидшому дозріванню плодів, які розташовані поруч. Це, зокрема, яблука, груші, банани, ківі, персики, абрикоси, сливи, помідори. Тож аби фрукти чи овочі занадто швидко не достигли та зіпсувалися, заберіть від них таких «сусідів». Особливо чутливими до впливу цього газу є огірки, картопля, гарбузи, морква, баклажани, броколі.

Що зберігати у холодильнику?

  • Капуста. Йдеться про всі її види – білокачанну, пекінську, брюссельську, броколі та цвітну. Якщо головка не порізана, її можна зберігати в холодильнику без пакета, а розрізавши — в герметично закритому контейнері. Броколі і цвітна капуста можуть залишатися хрусткими до двох тижнів, якщо їх зберігати у поліетиленових пакетах або закритих контейнерах.
  • Спаржа. Бажано вживати її якнайшвидше. Протягом 1-2 днів спаржу можна зберегти, якщо загорнути паростки в бавовняну тканину і покласти в найпрохолодніше місце в холодильнику. Якщо поставити її в ємність з водою, вона довше залишиться соковитою і свіжою.
  • Редиска залишається свіжою в холодильнику протягом двох-трьох тижнів, якщо її зберігати в герметичному контейнері, попередньо відрізавши зелене бадилля.
  • Салат, шпинат, петрушку і кріп не мийте перед зберіганням, кладіть в поліетиленові пакети або герметично закриті контейнери. Важливо, щоб листя та зелень були сухими і не мали слідів псування (коричневі чи слизисті листки). Зелень в холодильнику можна тримати в склянці з водою, накривши поліетиленовим пакетом. А от базилік псується при низькій температурі швидше, тому його варто тримати на підвіконні в склянці води.
  • Ягоди (малину, полуницю, лохину, смородину, чорниці) слід ретельно оглянути і забрати з упаковки прим'яті та вологі плоди. Ті, що залишилися, кладіть в холодильник у тому пакуванні, в якому їх принесли додому. Ні в якому разі не мийте їх перед цим. Чим більше вологи буде на ягодах, тим швидше вони зіпсуються. Якщо протягом 1-2 днів ви не встигаєте з'їсти всі ягоди, найкраще їх заморозити. 
  • Виноград. Довше збережеться твердий виноград. Його слід загорнути в поліетиленовий пакет або харчову плівку і покласти в холодильник. Не зберігайте велику кількість винограду в одному пакеті, адже під вагою він розчавиться. 
  • Редис, моркву і селеру можна досить довго зберігати в холодильнику  почищеними і нарізаними. Але для цього помістіть їх в закриту ємність з невеликою кількістю води - контейнер для їжі або скляну банку.

Також добре зберігаються в холодильнику всі цитрусові, яблука, груші, персики, нектарини, абрикоси, сливи.

Зберігання при кімнатній температурі

При кімнатній температурі плоди потребують циркуляції повітря. Якщо триматимете їх у поліетиленових пакетах, це сприятиме псуванню. 

Радимо зберігати лише при кімнатній температурі огірки, помідори, болгарський перець, баклажани. Помідори довше протримаються, якщо їх класти гілочкою вгору.

Мабуть усім відомо, що банани не витримують холоду, він провокує потемніння шкірки. В теплі ці фрукти теж досить швидко псуються. Щоб сповільнити це, загорніть кінці грон в харчову плівку, так зменшиться втрата вологи.

Для зберігання картоплі, часника та цибулі ідеальними є сухі підвали з температурою +10 - +15°С. В іншому випадку тримайте їх у темному сухому місці квартири. А от цибулю порей зберігайте в холодильнику, бажано перед зберіганням її помити, висушити та скласти порціями в поліетиленові пакети з перфорацією.

Буряк, ріпа, морква теж збережуться при кімнатній температурі, але завжди відрізайте бадилля, щоб воно не витягувало вологу з овочів.

Гарбузи та кабачки зберігаються довго при кімнатній температурі, але бажано, щоб у них був великий хвостик.

Цілі кавуни і дині при кімнатній температурі дозрівають, можуть стати солодшими та ароматнішими. Якщо ж ви їх розрізали, обгорніть зріз плівкою і залишки покладіть в холодильник.

Будь-які нестиглі плоди зберігайте при кімнатній температурі, а вже після дозрівання деякі можна перекласти в холодильник. 

Підсумуємо

Пам'ятайте, саме овочі та фрукти повинні бути чи не найважливішою частиною вашого раціону.

Перед тим, як зберігати плоди чи листя, подбайте, щоб вони були сухими. Щоб забрати надлишок вологи, постеліть паперові рушники на дно контейнерів чи ящиків для зберігання фруктів та овочів. Якщо не встигаєте спожити плоди та ягоди, чимало з них можна заморозити. 

Скориставшись нашими порадами, ви зможете довше зберегти придбані продукти, щоб щодня насолоджуватися здоровою їжею.