Як вибрати фірму для ремонту квартири

Ремонт квартири робиться на довгі роки, це, зрозуміло, за умови, що робота буде виконана якісно, а на матеріалах не доведеться економити. Якщо людина володіє достатніми знаннями і уміннями, працювати можна і самостійно, проте частіше доводиться наймати фахівців.

Пошук хорошої фірми, здавалося б, нескладне завдання - на ринку представлені десятки компаній, але не всі пропонують дійсно якісні послуги. Знайти добросовісного професійного виконавця у Києві ви зможете на сайті https://rating-desing-remont.kiev.ua/, де представлено об'єктивний рейтинг кращих столичних ремонтних компаній.

Перш, ніж довірити свою квартиру фірмі по ремонту, постарайтеся дізнатися про неї якомога більше відомостей, в тому числі, скільки років вона існує на ринку подібних послуг і який перелік послуг надає.

Вважається, що на більшу довіру заслуговують компанії, які пропрацювали більше трьох років. Такий термін дає час для адаптації і створення репутації.

Сайт компанії

Первинне знайомство, як правило, починається з відвідин сайту фірми, на якому вказано діапазон послуг, що надаються і прейскурант, навіть на цій стадії можна зрозуміти наскільки організація сумлінна.

Вміст сайту говорить багато про що, на компанію можна покластися якщо:

  • є можливість проконсультуватися в online режимі. Це підтверджує турботу фірми про свого клієнта;
  • зрозумілі дані про діяльність у відкритому доступі;
  • галерея виконаних завдань по об'єктах. Це можуть бути не тільки фотографії, але і відеозйомка. При відсутності портфоліо і стислій подачі інформації краще обійти стороною компанію;
  • розділ відгуків від клієнтів. Не варто сприймати буквально занадто нудотні хвалебні дифірамби - це звичайна реклама на замовлення. Звертайте увагу на більш природні коментарі, а ще краще скористатися порадами реальних людей, які вдавалися до допомоги фірми, з'ясувати чи є претензії;
  • штатний склад майстрів - коли нема чого приховувати керівник фірми виділяє рубрику для своїх офіційно працевлаштованих виконавців, перераховуючи їх професійні здібності і позитивні якості, підкріплені практикою;
  • докладний прайс-лист, в якому вбачається актуальна вартість всіх робіт до дрібниць, при цьому відсутні написи «уточніть ціну в оператора»;
  • сумлінність підрядника часто підтверджується професійними преміями, нагородами;
  • наявність оперативно працюючої зворотного зв'язку, що підтримує якість обслуговування на високому рівні;
  • власна дизайнерська студія. Це оптимальний варіант, адже не доведеться витрачати додатковий час на дизайнера, а можна буде відразу порадитися на місці з фахівцем щодо поліпшення інтер'єру.

Особистий візит в компанію

Вивчивши віртуально кілька сайтів фірм по ремонту, можна зателефонувати з менеджером і домовитися про день зустрічі. На що звертати увагу на особистій бесіді?

Споживач має право попросити про надання йому дозвільної ліцензії на проведення відповідних робіт, а також реєстраційну документацію. Якщо на подібне звернення надходить сумнівна реакція - вірна ознака, що справи з подібними компаніями мати не варто.

Якщо все влаштовує, то прийшов час для виклику представника зі складання кошторису. У деяких компаніях розрахунок проводиться на платній основі, проте це відбувається в присутності клієнта після оцінки передбачуваних ремонтних робіт в квартирі, з урахуванням всіх нюансів. Фірма з позитивною репутацією ніколи не буде складати кошторис в телефонному режимі, не бачачи приміщення і приблизно називаючи необґрунтовані ціни.

Відмітна ознака компаній-шахраїв - заманювання клієнтів з помітно нижчими розцінками в порівнянні з конкурентами. Тут доречно згадати приказку «скупий платить двічі». Не виключено, що це молода фірма, таким чином, бажає пробитися на ринок, але краще вибирати золоту середину.

Поцікавтеся якщо у компанії партнери, які постачають двері, вікна, сантехніку, сучасні меблі. Наявність постачальників - вигідний бонус, що дає вирішити всі питання, пов'язані з облаштуванням квартири в одній перевіреній організації.

Задайте представнику фірми пряме запитання щодо наданих гарантій на роботи і наявність рекламаційної служби. Саме на неї покладено обов'язок щодо усунення прихованих дефектів і недоліків, якщо такі з'являться під час гарантійного терміну експлуатації.

Як оплачувати послуги

Багато підрядників підстраховуються, співпрацюючи на умовах передоплати, але насправді більшому ризику піддається клієнт, особливо користуючись послугами фірми вперше. Навіть якщо його розчарує якість виконання майстрів, відмовитися від наданих робіт вже буде важко, оскільки оплачена пристойна сума, яку повернути назад навряд чи представляється можливим.

Прийнято вважати нормальним, якщо підрядник просить оплатити половину від загальної вартості початкового внеску за працю майстрів і в повному обсязі вартість матеріалів, які будуть потрібні на першому етапі. При укладанні договору підряду, ці всі пункти повинні бути обумовлені, так само як і можливість поетапної оплати по ходу виконання ремонту квартири, який може зайняти близько двох місяців для облагородження однокімнатної квартири.

На випадок зриву термінів замовник має право вимагати стягнення штрафних санкцій, сума яких обчислюється від вартості невиконаної частини роботи.

Документальне питання

Зупинивши свій остаточний вибір на конкретній фірмі по ремонту, залишається укласти з її представником договір. До договору обов'язково включають комплект наступної документації:

  • договір підряду;
  • кошторис і ресурсна відомість;
  • перепланування квартири (план до зміни і після);
  • план проведення робіт і графік;
  • дизайнерський проект;
  • повний розрахунок по установці сантехніки, систем опалення, кондиціонерів, вбудованої техніки;
  • технічний документ по електричній проводці, якщо планується її заміна