Профілактика випадіння волосся

Стан волосся - один з показників здоров'я. Його зовнішній вигляд вказує на загальний стан організму. Навіть зараз, коли захисна функція волосся відійшла на другий план, не можна нехтувати їх станом.

Чому волосся випадає

Випадання - природний процес, який допомагає волоссю постійно оновлюватися. Нормою вважається втрата до 100 волосинок в день для жінок і до 120 - для чоловіків.

В середньому на голові людини росте до 150 тисяч волосинок, життєвий цикл яких може досягати 7 років. Більше 90% цього часу волосся росте і тільки останні кілька місяців воно знаходяться в стадії спокою, готове випасти в будь-який момент. Найчастіше це відбувається під час миття голови або розчісування, так як під механічним впливом слабке волосся сипеться активніше.

Сигналом про те, що втрата волосся стала серйозною проблемою також є вид випалого волоса. Якщо на їх кінці видно цибулину, значить проблему потрібно вирішувати якнайшвидше. У цьому випадку необхідно звернутися до лікаря трихолога.

А на сайті https://eshoping.ua/protein-pshenichnyj-supergeroj-dlya-povrezhdennyh-volos/ ви дізнаєтесь про позитивний вплив пшеничного протеїну для пошкодженого волосся. 

Механічні ушкодження

У жінок, що часто ескпериментують з зачіскою, випадання волосся може бути пов'язано з неправильним доглядом. Фарбування, укладання і завивки швидко псують волосся. Якщо їх не насичувати вітамінами зсередини і зовні, волосся швидко втрачаєь красу і може почати випадати.

Високі важкі зачіски і нарощування волосся сильно навантажують волосяні цибулини. Додаткова тяжкість негативно діє на них і може привести до випадання. Також погано впливають на ріст волосся занадто тугі головні убори.

Зміна гормонального фону

Особливо помітно випадання волосся при зміні гормонального фону у жінок після пологів і дівчат в підлітковому віці. Зазвичай, коли рівень гормонів приходить в норму волосся випадати перестають, а їх ріст налагоджується, тому боятися не варто, але потрібно підтримати організм в цей період.

Зміна гормонального фону може викликати випадання волосся і у чоловіків. Краще, якщо лікування випадіння волосся в цьому випадку призначить лікар.

Стрес

Вплив стресу не обмежується тільки психоемоційним станом. Він має цілком явні фізичні наслідки. В результаті складних хімічних реакцій, викликаних стресом, шкіра голови може стати роздратованою. А це безпосередньо впливає на стан волосяних цибулин.

Проблеми зі здоров'ям

Волосся відображає на собі загальний стан здоров'я. Хвороби, травми, хірургічне втручання - стрес для організму. Поглиблюються ці стани прийомом ліків і крововтратами.

Коли ресурси організму спрямовані на одужання, зовнішній вигляд волосся відходить на другий план. У такі періоди потрібно особливо уважно ставитися до режиму харчування. Це важливо як для стану волосся, так і для одужання в цілому.

Недолік речовин

Волосся найчастіше страждає восени і навесні, в період авітамінозу. Дефіцит вітамінів і мінералів - найпоширеніша причина випадіння волосся. При достатньому рівні корисних речовин в організмі названі вище причини можуть зовсім не вплинути на ріст волосся або вплинути не так помітно.

Іноді сильне випадання волосся пов'язане з різким обмеженням в харчуванні, жорсткими незбалансованими дієтами. При зміні режиму харчування дуже важливо подбати про додаткові джерела мінералів і вітамінів.

Як на волосся впливає дефіцит речовин

Організм влаштований так, що в першу чергу живить основні системи - ЦНС, імунна система, лімфатична і т.д. А живлення волосяних цибулин відбувається за залишковим принципом. Тому, при нестачі речовин волосся страждає в першу чергу.

Випадання волосся відбувається не відразу, спочатку погіршується їх стан:

  • сухість кінчиків;
  • зайва жирність біля коріння;
  • ламкість;
  • сповільнене зростання;

Які речовини потрібні волоссю і звідки їх взяти

Кількість і густота волосся багато в чому залежать від генетики. Однак, це не означає, що на випадання волосся не можна ніяк вплинути. Як мінімум, існують профілактичні заходи, що дозволяють підтримати рівень необхідних речовин в організмі.

Правильний щоденний раціон повинен бути різноманітним і збалансованим. Це важливо для здоров'я в цілому і, як наслідок, для краси волосся.

Білок

Білок - будівельний матеріал для всіх тканин організму. В тому числі, для побудови клітин волосся. Тому волосся часто страждає при підтримці суворої дієти або переході на вегетаріанство.

В якості джерела білка в раціоні потрібні:

  • М'ясо, птиця - основні джерела білка. Кератин, що міститься в м'ясі становить на 80% клітини волосся. А ще в м'ясі багато заліза.
  • Риба містить не тільки білок, але і омега-3 жирні кислоти, фосфор і вітамін В12.
  • Кисломолочні продукти багаті казеїном.
  • Бобові містять рослинний білок, омега-3 жирні кислоти, цинк, фолієву кислоту.
  • Сироватковий протеїн - концентрований білок у легкій для засвоєння формі.

Вітаміни та мінерали

Вітаміни та мінерали які не виробляються в організмі. У більшості випадків їх потрібно отримувати з їжі. Рідкісний виняток - вітамін D, який синтезується під час засмаги.

Вітаміни та мінерали, важливі для росту волосся:

  • Вітамін А - запобігає ламкості волосся. Міститься в горіхах, гарбузі, батат і куразі.
  • Вітаміни групи В - прискорюють ріст волосся, перешкоджають їх витончення. Містяться в бобових і горіхах.
  • Вітамін С - забезпечує кровообіг шкіри голови і живлення волосяних цибулин, допомагає засвоєнню заліза. Міститься в яблуках, зелені і солодкому перці. Міститься в яблуках, зелені і солодкому перці.
  • Вітамін Е - запобігає ламкість і перетин, надає блиск волоссю. Є в складі бобових, брокколі, шпинаті і горіхах.

Калій та магній допомагають молекулам кератину з'єднуватися між собою, що безпосередньо впливає на структуру волосся. Містяться в кабачках, горосі, чорносливі, інжир, авокадо. Калій та магній ще і підтримують нервову систему, що важливо при боротьбі зі стресом.

Залізо важливо для насичення тканин киснем. Нестача заліза робить волосся тьмяними, а зовнішній вигляд загалом болючим. Щоб уникнути дефіциту заліза, потрібно їсти червоне м'ясо, печінка, горіхи, бобові, яблука.

Кальцій зміцнює кістки, нігті і волосся. Для підтримки його рівня в раціоні повинні бути кисломолочні продукти, особливо сир і сир, фундук, мигдаль, соя.