Газові колонки: види, і основи безпечної експлуатації

Пару десятиліть назад газові колонки мали вигляд дуже об'ємного пристрою, який вимагав додаткових зусиль для включення і контролю над його роботою.

В даний час дані прилади мають сучасну систему автоматизації, адаптивну до зниженого чи повишеного тиску газу і води. Це агрегати високої надійності і енергоефективності. Окрім цього ці колонки компактні, і мають стильне дизайнерське виконання, завдяки чому ідеально вписуються в загальний інтер'єр домівки. А в інтернет-магазині https://teplovik.net/catalog/42/gazovye-kolonki ви зможете придбати ці нагрівальні пристрої по найкращій вартості. 

Параметри вибору

При покупці колонки важливо знати, на чому конкретно необхідно акцентувати увагу, які параметри є визначальними, щоб придбаний прилад мав хороші показники теплопередачі, відповідав необхідним нормам безпеки і підходив під інтер'єр приміщення, де його встановлюють.

Типи розпалювання

В даний час все рідше зустрічаються газові колонки, що мають ручний розпал. Моделі даних виробів в сучасній збірці мають найбільш безпечну і зручну автоматичну систему. Включення приладів з електричним розпалом здійснюється натисканням кнопки в ручному режимі.

При такому автоматичному включенні немає елемента постійного горіння. Вироблення іскри відбувається в основному від батарейок або від електрики. Колонки, що мають електронний розпал, дуже надійні в експлуатації і, крім того, знижують витрату газу. Але їх вартість трохи вище, ніж у інших моделей.

Пристрої, що мають систему пьезорозпалу, використовують механічну дію для отримання іскри. Регулювання і включення запальника відбувається при установці газової колонки. При подальшій роботі включення водонагрівача відбувається при простому відкритті крана. Дана умова дозволяє здійснювати нагрів води до необхідної температури протягом пари хвилин.

Грілка моделюючого типу

У газових водонагрівачах сучасного покоління є додаткова опція, що називається моделюючою грілкою. Вона дозволяє автоматичним способом відрегулювати полум'я і підтримати необхідну температуру води, не дивлячись на деякі коливання в системі напору водопроводу. Можна, якщо це необхідно, виставляти потрібний температурний режим самостійно. Дана опція підвищує характеристики комфортності застосування такого приладу.

Потужність

Цей параметр є одним з основних, на які перш за все варто звертати увагу при покупці газової колонки. Потужність конкретного виробу можна дізнатися з його паспорта. Чим вище цей показник, тим більший обсяг гарячої води за певний час ви зможете отримати.

При покупці водонагрівача необхідно орієнтуватися в основному на показник так званої «корисної» потужності, який коливається від 18 до 30 кВт. Якщо використання колонки необхідно як на кухні, так і у ванній, то даний показник повинен бути не менше 24 кВт.

Регулювання потужності відбувається плавно або східчасто. Водонагрівачі, мають систему плавного регулювання, коштують трохи більше при більш тривалому терміні служби.

Система безпеки водонагрівача

Багато хто вважає газові колонки дуже небезпечними приладами. Але водонагрівачі останнього покоління, як правило, мають систему безпеки, що складається з трьох рівнів. Ця обставина робить їх використання абсолютно безпечним.

Система включає в себе:

  • датчик тяги, здатний перекрити доступ газу до колонки при падінні тиску;
  • термопару, покликану контролювати роботу запальника;
  • запобіжний клапан, який зберігає прилад від перегріву.

Принципи безпечної експлуатації

Колонка, як і кожен побутовий прилад, вимагає виконання певних правил по використанню і необхідного догляду за ним.

Для того щоб запобігти утворенню накипу в теплообміннику, особливо якщо вода занадто жорстка, не можна змішувати теплу воду з колонки з холодною проточною водою. При цьому найкраще застосовувати режим нагріву не вище 60 ° С.

Водонагрівач можна використовувати тільки за прямим призначенням. Крім того, потрібно робити чистку пальників і заміну окремих елементів своєчасно. Технічне обслуговування приладу найкраще робити щорічно. Дотримання даних рекомендацій здатне продовжити термін роботи газової колонки на досить великий період.

Важливо не забувати, що газовий водонагрівач є приладом, що використовують в процесі роботи газ, тому роботи з його встановлення і регулюванню краще проводити фахівцям.