Дешеві ліки: як заощадити і де купити

Українці витрачають на ліки в середньому $ 73 на рік, свідчать дані довідника «Фармацевтика України 2020». Це в рази менше, ніж в розвинених країнах. Наприклад, в Ісландії аптечні витрати досягають $ 764 в рік. У Канаді цей показник становить $ 625 на людину.

У розрахунку отримати більш якісний препарат, ми часто витрачаємо кошти нераціонально, переплачуючи за дорогі ліки, незважаючи на наявність таких же ефективних, але більш дешевих аналогів.

Інтернет всьому голова

Заощадити від 10 до 25 відсотків вартості ліків можна, купивши його в на спеціалізованих майданчиках, зокрема сервіс доставки ліків з європейських аптек farmdostavka.net пропонує широкий вибір сертифікованих медпренпаратів з країн Євросоюзу, які обійдуться вам дешевше, ніж в українських аптеках.

Для великих аптечних мереж переваги онлайн формату торгівлі виявилися очевидні, і це як і у випадку з інтернет-магазинами в інших галузях, досягається за рахунок зменшення витрат, в першу чергу на оренду приміщення. Крім того зараз практично у кожної з них є свій сайт, на якому можна вільно замовити необхідний засіб або порівняти його вартість в різних мережевих точках.

До слова, ціни в різних аптеках навіть однієї і тієї ж фірми можуть істотно відрізнятися. Так що якщо ви є прихильником конкретного препарату і не маєте наміру купувати його аналог, має сенс хоча б, не виходячи з дому, зіставити вартість ліків на порталі аптек як однієї мережі, так і різних фірм - на різних сайтах-агрегаторах.

Дрібниця а приємно

Важливо пам'ятати, що аптеки - ті ж магазини, а значить, в них також можуть діяти знижки, спеціальні пропозиції. Допоможуть дешевше придбати необхідні ліки та інші поради.

  • Чим далі, тим дешевше. У великих містах вартість оренди в центрі, як правило, значно вище, ніж в спальних районах. А чим більше витрати продавця, тим більш високу вартість товару він буде встановлювати.
  • Заощаджуємо в «економі». Серед аптек, як і супермаркетів, існують організації з різною бізнес-моделлю. Одні орієнтуються на підвищений рівень сервісу і тому дозволяють собі високу націнку. Інші беруть оборотом. Як правило, вони орендують маленькі приміщення з простим ремонтом, в них не обходиться без черг, зате і вартість медикаментів може бути на 5-15 відсотків нижче.
  • Беріть більше. Заощадити на ліках також можна, взявши велику упаковку. Вигода покупця при цьому складе 10-15 відсотків. Однак важливо пам'ятати, що у препаратів є свій термін зберігання, тому вдаватися до даної виверту варто, якщо вам, наприклад, треба буде пройти курс лікування протягом тривалого часу.
  • Фіксуй вигоду. Вибираючи ті або інші ліки, перевірте, чи не входять вони до переліку медикаментів з фіксованою ціною. Про існування списку життєво необхідних і найважливіших лікарських препаратів знають далеко не всі росіяни, а тим часом в ньому числяться 20 тисяч найменувань, вартість яких регулюється державою. Згідно із законом кожен покупець може ознайомитися з ним в аптеці. І як показує практика, вигідніше купити засіб саме з ЖНВЛП, а не його аналог з чималою націнкою.
  • У пільговиків - перевага. Деякі українці мають право на отримання медичних препаратів безкоштовно або зі знижкою 50 відсотків. 
  • Знижки та розпродажі. Незалежно від того, чи входите ви до установленого законом списка пільговиків, ви можете розраховувати на додаткові знижки на ліки, особливо в мережевих аптеках. Це можуть бути як разові акції на окремі товари, так і бонуси за спеціальними програмами лояльності.
  • Останні дозволяють заощадити від п'яти до 10 відсотків. У деяких аптеках також можуть бути встановлені додаткові знижки для окремих категорій громадян.