Особливості каркасної технології будівництва

Ідеальної технології будівництва сьогодні не існує, якісь недоліки є у кожній. Але якщо судити по співвідношенням ціни до якості, вартості будівельних робіт та витрат на експлуатацію, то можна з упевненістю сказати, що каркасна технологія не має конкуренції.

Переваги каркасних будинків значно переважують всі наявні недоліки. Сьогодні все більше і більше людей віддають перевагу саме такому житлу, а детальніше в Buduymo ви дізнаєтесь про діяльність львівської компанії «ТехБудДизайн», котра на протязі багатьох років успішно займається проектуванням і будівництвом деревяних каркасних будинків. 

Опис технології

Технологія побудови каркасних будинків досить зрозуміла, хоч і відрізняється від звичної. Спочатку зводиться каркас будинку, після цього обшиваються стіни, а потім по необхідності вони утеплюються спеціальними матеріалами. Чому в разі потреби? Не всім людям будинок потрібен для повноцінного проживання, тому вони можуть і не використовувати всі його можливості. 

Каркасні будинки досить універсальні, так як мають досить невисоку ціну, можливість різного утеплення стін, а їх будівництво здійснюється в максимально короткі терміни.

Переваги проживання в каркасному будинку

Ціна і терміни зведення

Як говорилося раніше, такий тип будинків дуже зручний і доступний. Наприклад, готовий будинок за 250-300 тисяч грн. може бути зведений всього за 1-2 місяці, що для будівництва - дуже короткі терміни. Це одна з причин переваг і популярності каркасних будинків.

Збереження тепла

Є люди, які не довіряють каркасній будові. Головна з причин - стійкість до холоду. Джерело такого занепокоєння зрозуміле: адже стіни каркасних будинків часом бувають досить тонкими. Однак акцент варто поставити на слові «бувають».

Історична довідка: вперше каркасні будинки з'явилися в країнах Скандинавії (Норвегія, Данія, Швеція), де люди однозначно розумілися на утепленнях своїх будинків. У кожному помешканню стояв камін, який успішно опалював все приміщення взимку. Також такі каркасні будинки зустрічалися на півночі Німеччини.

Прості матеріали

Матеріали, які використовуються при будівництві невеликої ваги, що дозволяє обходитися фізичною силою. А саме будівництво може вестися за любої погоди.

Внутрішні роботи

Стіни всередині приміщень після закінчення будівництва завжди залишаться рівними. Це говорить про те, що вам не знадобиться витрачати великі кошти на оздоблювальні роботи.

Стійкість до зовнішніх факторів

Каркас будинків виготовляється з дерева або металу, що робить основу будинку досить міцною, щоб витримати будь-яку негоду. Ви здивуєтеся, але саме каркасні будинки найкраще поводяться при землетрусах.

Будь-який сценарій використання вдома

Каркасний будинок можна побудувати як великої площі для сім'ї 4-5 чоловік, так і зовсім невеликий, «дачний». Відрізнятися вони будуть за багатьма параметрами: матеріал каркаса, матеріал стін, кількість утеплювача і так далі. Однак при всіх відмінностях вони мають одну конструкцію, що говорить про широкий вибір таких будинків. Це робить каркасні будинки повсюдно використовуваними і популярними.

Підводячи підсумки, можна виділити такі переваги каркасних будинків:

  • Висока доступність;
  • Швидкі терміни зведення;
  • Захищеність від зовнішніх шумів;
  • Відносна простота збірки;
  • Міцний каркас будинку;
  • Економія на оздоблювальних роботах;
  • Широке коло застосування: від дачного будиночка до повноцінного житла.

Чи все так добре?

Як і у будь-якої технології, каркасний будинок також має свої недоліки. Сюди можна віднести:

  • Менша шумоізоляція в порівнянні з цегляним або бетонним будинком. Однак це питання автоматично вирішується, якщо ваш будинок будується в північних широтах, так як утеплювач відіграє роль прекрасного ізолятора.
  • Пожежонебезпека. Цей недолік теж досить спірний. Однозначно, деревина загоряється простіше інших матеріалів, однак, це відноситься не тільки до каркасних будинків. Більш виграшно виглядають тільки більш дорогі блокові або цегляні будинки. Крім того, використання металевого каркаса істотно знижує цей недолік.
  • Менша довговічність. Каркасні будинки без обслуговування стоять гірше цегельних або блокових. Однак і це питання вирішується просто: утеплювач, яким наповнені стіни, змінюється раз в 25-30 років, після чого будинок може стояти стільки ж. Сам же каркас може витримати набагато довше людського життя.