Депозит чи акції: що обрати?

Під гнітом згубного впливу інфляції грошові кошти знецінюються. Це відноситься до всіх валют, в тому числі, і до гривні. Знецінення грошей означає одне - знижується їхня купівельна спроможність. А виявляється це в тому, що номінальна сума залишається незмінною (купюра номіналом 1000 гривень виглядає сьогодні точно так же, як і роком раніше), але ось купити за неї можна з кожним днем все менше і менше товарів, послуг, адже ціни постійно ростуть.

Щоб захистити заощадження від інфляції, їх потрібно інвестувати. Сенс простий: пасивний дохід на вкладені кошти повинен покривати фактичне знецінення валюти. А якщо він ще й перевищує рівень інфляції, то мова йде про повноцінні дохідних інвестиціях.

Доступні варіанти

Тема інвестування завжди на слуху. І регулярно в мережі можна зустріти безліч публікацій, які рекламують «Суперстратегіі моментального збагачення зі входом від 100 доларів!» або т.п. Деякі хитрощі шахраї відмінно маскують, а маркетологи - захоплюють увагу довірливих людей. І сумний досвід співпраці з такими геть відбиває у ошуканих вкладників взагалі мати справу з інвестиціями.

Мудріші і обачні громадяни тримаються осторонь від сумнівних і мало перевірених інструментів. Вони віддають перевагу класиці: депозитам в банках, акціям, облігаціям та іншим цінним паперам в надійних фондах.

Порівняння

Порівняємо два інвестиційних інструмента - депозит, акції - по ряду ознак:

  • Надійність і стабільність. В цьому відношенні банківські депозити явно лідирують. Звичайно, це за умови того, що вкладник довіряє свої гроші гідній фінустанові. Дохід за депозитом нараховується гарантовано. І навіть якщо фінансовий інститут виявляється банкрутом (наприклад, в умовах економічної кризи), кошти клієнта йому відшкодовує Фонд гарантування вкладів фізичних осіб. Правда, важливо переконатися, що даний банк бере участь в програмі ФГВФО.
  • Контроль доходу. Стандартний валютний ринок є досить волатильним. Ціни на акції характеризуються більшою трендовою стабільністю, але настільки ж мінливі. Тому на 100% планувати свої пасивні доходи не здатні навіть гуру світу інвестицій. На цьому тлі депозит автоматично набуває рис еталону. Його прибутковість відома відразу. Вона розраховується на основі валюти, суми, строку вкладу, ставки відсотка по ньому і чітко прописується в договорі.
  • Прибутковість. Як завжди, якщо видно одну сторону медалі, значить, на звороті обов'язково знайдеться друга. Надійність, стабільність, підконтрольність депозитів є їх незаперечними перевагами. Але прибутковість - явно не їх коник. Чистий дохід (після оподаткування) за депозитом у гривні становить близько 7-10% річних. Професіонали ринку цінних паперів утримують планку на рівні 30% річних, та ще й в доларах. Правда, слід розуміти, що на акціях можна взагалі нічого не заробити. І навіть отримати збитки. Депозит же приносить прибуток: невеликий, але гарантований!

Головне - захистити гроші від інфляції і точно їх зберегти? Тоді вибирайте банківський депозит. Чи готові злетіти за журавлем в небо, постаратися зловити його, але ризикнути заощадженнями? Погляньте на акції. А для більшого адреналіну відмінно підійдє криптовалюта.

Вирішили відкрити депозит в надійній установі? Переходьте на сайт Банку Кредит Дніпро і обирайте відповідну інвестиційну програму!