Історія MP3: як створювався популярний аудіоформат

23 квітня 2017 року творець і власник прав аудіоформату MP3 заявив про закінчення всіх патентів на технологію. Тобто Інститут інтегральних схем товарицтва Фраунгофера більше не підтримує і не розвиває MP3, таким чином віддавши формат громадськості.

У цього найпопулярнішого способу зберігання музики досить цікава і насичена доля, а за допомогою функціоналу convertisseur mp3 ви зможете претворити MP3 в інші популярні аудіоформати.

Історія створення формату почалася в 1970-х роках, коли в університеті Ерланґена-Нюрнберга під керівництвом професора Дітера Зайтцера (Dieter Seitzer) зібрався колектив студентів-однодумців. Метою групи було вирішити проблему високоточної передачі мови людини за допомогою телефонних ліній. Але вже скоро у світовій телекомунікації стався справжній переворот - були створені оптико-волоконний кабель і цифрова мережа зв'язку ISDN.

Німецька команда переключилася на іншу розробку - ефективне кодування і стиснення аудіосигналів. Вченим, який першим звернув увагу на те, що оптимальне стиснення аудіоконтенту неможливо без урахування особливостей слухового апарату людини, був Карлхайнц Бранденбург (Karlheinz Brandenburg) - майбутній "батько" формату mp3.

Подальша історія розвитку mp3 відбувалася неймовірними темпами. У 1987 році між університетом Ерланґена-Нюрнберга і Інститутом Фраунгофера народився дослідний альянс, до якого підключилися американці і канадці - технічні компанії AT & T Bell Labs і Thomson. У 1988 році були створені перші робочі прототипи нового формату, а всього через рік, у квітні 1989-го, Інститут Фраунгофера отримав німецький патент на технологію mp3.

Цікаво, що розробка тестувалася на конкретній пісні - популярній композиції того часу співачки Сюзанни Вега "Tom's Diner". Бранденбург використовував трек для поліпшення алгоритму стиснення, для чого йому доводилося знову і знову прослуховувати пісню. Після завершення роботи він жартома назвав Сюзанну Вега "мамою mp3".

Офіційною датою народження mp3 вважається 1995 рік, коли за допомогою першого в світі кодувальника з'явилися перші mp3-файли. І вже скоро винахідники представили публіці перший операційний mp3-плеєр під назвою WinPlay3. Відтепер з його допомогою мільйони людей у ​​всьому світі могли створювати і програвати файли в новому форматі на своїх комп'ютерах.

Так почалася ера mp3. У 1996 році формат зареєстрували в США, і незабаром в інтернеті стартував портал mp3.com. Спочатку на ньому збирали всю найактуальнішу інформацію про нове розширення, дані про плеєри і інші можливості. Через деякий час ресурс перетворився в найбільший в світі легальний аудіо-архів. При цьому поява mp3 ознаменувало і "золотий вік" музичного піратства в мережі, адже такі файли були легкими, швидко копіювалися і поширювалися серед користувачів через сайти-агрегатори.

Принцип кодування формату mp3 простий. При аналізі аудіотрека з нього видаляються деякі частини звукового потоку, які людський слух практично не розрізняє. Чим більше стиснення, тим більше деталей віддаляється, і тим помітніше погіршується якість звуку.

Завдяки компактності, формат mp3 став незамінний в епоху цифрових технологій. Його відтворюють всі популярні операційні системи, а також підтримують всі без винятку портативні і стаціонарні аудіо. І якщо середньостатистичний меломан не помітить відмінності в якості звучання, то він точно відчує кількість вільного простору на диску і оцінить можливість записати більше улюблених композицій.

Винахід формату mp3 вважають найуспішнішим проектом цифрової історії Німеччини. Експерти вважають, що розвиток цієї технології забезпечує в країні понад 10 тисяч робочих місць. Податки з комерційної експлуатації алгоритмів mp3 перевищують 300 мільйонів євро в рік. А самі німці щороку витрачають понад 1,5 мільярда євро на mp3-плеєри та інші девайси.

Однією з причин "занепаду" успішної технології стало розвиток інших, більш досконалих, кодеків. Наприклад, формату WMA компанії Microsoft, вільного аудиокодека Free Lossless Audio Codec, стандарту Apple Lossless, яким користуються споживачі продукції Apple, і інших.