Вечірній алкоголізм - сумна тенденція сучасного життя

Алкоголізм в сучасному суспільстві приймає все більш витончені форми. Якщо раніше алкоголіка можна було розпізнати по його неохайному зовнішньому вигляді, прогулами на роботі, скандалами в сім'ї, то сьогодні все більше і більше випадків, коли людина досить успішна, пристойно виглядає, але, тим не менше, знаходиться в постійній формі пияцтва, вживаючи алкоголь по вечорами і навіть не здогадуючись про те, що незабаром їй може знадобитися лікування.

Прийшовши з роботи, багато хто влаштовується затишно перед телевізором, п'є пиво, вино або більш міцні напої. Як правило, прийом обмежується невеликою кількістю спиртного, людина не входить в запій.

Такі люди впевнені, що у них все під контролем, адже часто їх "дози" невеликі, і у них не буває запоїв. Вони нормально їдять, ефективно працюють, і їм не потрібно похмелитися, щоб прийти до тями вранці. Алкоголь знімає у них денну напругу, розслаблює, допомагає заснути.

Причому, якщо людина налаштувалася випити, але з якоїсь причини це не вийшло, вона буде вкрай незадоволеною.  Її нервова система вимагає алкоголю, щоб досягти комфортного стану. І саме це ознака того, що є проблема. Тому що питання не в дозуванні, а в причині, по якій людина вживає. Якщо за допомогою алкоголю вона хоче змінити свій психічний стан (а розслабитися і зняти напругу - це воно і є), то це вже група ризику.

Людина прив'язує нервову систему до речовини, яка починає нехай м'яко, але регулювати психічні процеси. При чому з боку дружини або близьких нема ніяких скарг, нарікань, застережень щодо питущого, а навіть навпаки: «він випиває тільки ввечері, щоб розслабитися, норму знає», «всього лише 2-3 пляшки пива за вечір, що тут страшного?» і т.п.

Незважаючи на це все одно відбувається формування хвороби. Як відомо алкоголь виводиться з організму від 24 до 72 годин, все залежить від дози та індивідуальних особливостей людини, отже організм не встигає звільнитися від попередньої дози, як в нього надходить наступна.

Через певний проміжок часу, організм звикає до малих доз алкоголю і вже не може нормально функціонувати в ситуації позбавлення спиртного. Порушується сон, змінюється настрій, і людина не розуміючи, що це дуже тривожний сигнал, замість того, щоб звернутися за допомогою психіатра нарколога, продовжує вживання алкоголю.

Людині здається, що настільки малі дози не можуть заподіяти їй шкоди, тим більше привести до захворювання. А захворювання вже є, так як організм дає реакцію у вигляді різних емоційних порушень на відсутність спиртного. Багато хто навіть не проводять взаємозв'язку між цими явищами, вважаючи, що настрій псується саме по собі, а проблеми зі сном виникають з невідомих причин.

А зв'язок в даному випадку прямий - вже сформувалася алкогольна залежність, і організм потребує постійного прийому алкоголю. Мало хто в цій стадії звертається до лікаря, тому що не вважає що йому потрібне лікування алкоголіз. 

Що можна порадити людині, яка перебуває в такій ситуації, коли начебто і п'яним ніколи не напивався, але для підтримки оптимального фізичного і психічного комфорту, змушений щодня вживати малі дози алкоголю?

Перше - усвідомити, що постійне вживання алкоголю, навіть в невеликих дозах, є ознакою алкогольної залежності.

Друге - звернутися до психіатра нарколога, так як самостійне припинення вживання спиртного викличе синдром відміни, який набагато легше пережити при адекватно призначеному лікуванні. Не треба чекати, коли нормалізується сон і емоційний стан - зверніться до лікаря і допоможіть своєму організму відновитися!

Якщо "зелений змій" починає повністю керувати людиною, зволікати не можна! У цьому випадку допоможе кодування від алкоголізму івано франківськ у клініці АлкоКлініка. Допоможіть близькій людині стати на шлях здорового тверезого життя.