Як робити безпечні покупки в інтернет-магазинах?

Сьогодні онлайн-шопінг - це так само природно, як і традиційний похід по магазинах. Такий спосіб покупки необхідних речей вимагає набагато менше часу, а іноді й грошей. Попри це, ризики зустріти неякісний товар або шахраїв — вищі. Адже якісні фотографії — не гарант того, що в реальності річ має такий же вигляд. До того ж не можна виключати ймовірність фінансового шахрайства з онлайн-платежами. Даємо сім порад, як користуватися інтернет-магазинами та відчувати при цьому впевненість у безпеці.

# 1 - вибирайте популярні майданчики для покупок

Користуйтеся тільки перевіреними магазинами, про які чули від друзів та знайомих. Такі майданчики вже мають репутацію на ринку, якою вони дорожать. Якщо магазин невідомий, почитайте відгуки інших клієнтів на незалежних порталах. Також звертайте увагу на адресний рядок сайту, він повинен починатися з https://.

#2 - ігноруйте СМС з акціями від невідомих відправників

Не переходьте за посиланнями з СМС від невідомих магазинів або організацій, навіть якщо вам дарують 90% знижку на улюблені товари. Запаморочливі бонуси повинні насторожувати. Як правило, під ними заховані «підводні камені». Наприклад, повідомлення може бути різновидом інтернет-шахрайства, коли грабіжники намагаються отримати доступ до ваших даних.

#3 - використовуйте систему безпечних платежів

Шукайте логотипи на сторінці оплати MasterCard SecureCode, Visa Secure. Це означає, що програми додатково захищають користувача під час оплати за допомогою 3D-Secure. Суть в наступному: онлайн-магазин перекине людину на безпечну сторінку банку. Щоб підтвердити транзакцію, банк відправить вам СМС з паролем, який ви повинні будете ввести у відповідне поле.

#4 - купуйте тільки з особистого мобільного пристрою

Робіть покупки або вибір онлайн кредиту тільки з особистого планшета, телефона або комп'ютера. При вході в інтернет-банкінг, наприклад, пристрій часто запам'ятовує паролі, якими потім можуть скористатися недоброзичливці.

#5 - встановіть надійну антивірусну програму

Не ігноруйте наявність антивірусної програми на своїх пристроях. Не забувайте вчасно оновлювати сервіс. Такий захист врятує від фішингу та шкідливих сайтів. Це як додатковий фейс-контроль для мережі.

#6 - оформите окрему картку для шопінгу в інтернеті

Майте окрему картку для покупок, якщо ви часто замовляєте товари онлайн. Перераховуйте на рахунок стільки грошей, скільки збираєтеся витратити. Встановіть ліміт на кількість транзакцій в день і сповіщення про рух коштів. Такий прийом працює ще і як особиста дисципліна, бо зупинитися витрачати карткові гроші буває складно.

#7 - не розголошуйте конфіденційну інформацію

Як показує практика, винуватцями в крадіжках бувають навіть не шахраї, а самі користувачі. Наприклад, коли повідомляють персональну інформацію третім особам. Не діліться пін-кодами кредитних карток, CVV-кодами. Знайте, що співробітники банку ніколи не вимагають від вас цих даних.

Якщо ж з якоїсь причини гроші з картки списали без вашого відома, обов'язково зробіть наступне:

  • Заблокуйте картку в інтернет-банкінгу або зателефонуйте на гарячу лінію банку. Оператор зробить це замість клієнта;
  • Зверніться у відділення банку, щоб попросити зробити виписку по рахунку. Ви маєте право написати заяву про незгоду з операцією, яку не робили. У разі, коли шахрайство буде виявлено, вам повинні повернути гроші. Однак, якщо ж ви самостійно розголосили конфіденційні дані, доведеться розпрощатися з втратою.