Особливості і переваги артезіанських свердловин

Вирішуючи питання водопостачання ділянки, її власники стикаються з необхідністю вибрати спосіб отримання води - буріння свердловин або монтаж колодязя.

Обидва варіанти мають свої плюси і мінуси: наприклад, встановити колодязь набагато простіше, ніж пробурити артезіанську свердловину, але обсяг подачі з нього досить обмежений, а вода замулюється кожні кілька років. Для влаштування колодязя досить невеликого прошарку водоносного горизонту, тому що колодязь працює як накопичувач.

Глибина артезіанської свердловини варіюється від десятків до сотень метрів, і з її допомогою можна добувати воду високої якості, яка підходить для пиття і використання в побутових потребах.

Компанія "Геомастер", про яку детальніше можна дізнатися на сайті https://www.geomaster.net.ua/, здійснює буріння свердловин "під ключ" в Дніпропетровській, Запорізькій областях. Висококваліфіковані фахівці. Досвід робіт більше 20 років. Будь-яка форма оплати. Здійснюється буріння артезіанських свердловин.

Що таке артезіанська свердловина

Це будь-яка свердловина, пробурена на напірний водоносний горизонт. Усередині такого пласта вода знаходиться під великим тиском. Після контакту з повітрям, вона піднімається вгору по стовбуру. Потім зупиняється на певному рівні. Так утворюється статичне дзеркало води.

Найбільш поширеним напірним горизонтом є вапняк. Тому артезіанськими стали називатися свердловини, пробурені на вапняковий пласт. В тому числі, безнапірні, де вода не піднімається до поверхні. З геологічної точки зору це не вірно. Однак назва прижилася в побуті.

Знайти водоносний вапняк можна на глибині від 30 до 255 метрів. Для кожного району існує карта глибин. Рівень водовіддачі також відрізняється. Джерела дають від 2000 до 5000 літрів за годину.

Переваги артезіанської свердловини

  • Високая продуктивність. Продуктивність артезіанських свердловин зазвичай знаходитися в межах від 1 до 10 м3 на годину. Продуктивність колодязів і колонок рідко перевищує 300 літрів на годину.
  • Вода ніколи не закінчується. Артезіанська свердловина пробурена в будь-якому місці має безперервну водовіддачу. Тобто незалежно від того чи працює насос 5 хвилин або 5 діб дебіт (водовіддача) буде однаковим.
  • Запас артезіанських вод в тисячі разів перевершує запаси поверхневих. На роботу артезіанської свердловини не впливає пора року, в той час як на поверхневі води безпосередньо залежать від пори року. Взимку водовіддача може знизитися.
  • Якість води. Артезіанська свердловина не схильна до впливу поверхневих забруднень (впливу людини), мінеральних добрив (нітрати і нітрити), каналізаційних стоків, скотомогильників і т.д., так як віднос перебуває за багатометровою товщею глини.
  • Термін експлуатації свердловини. Однією з важливих переваг артезіанських свердловин є термін служби. Термін експлуатації артезіанських свердловин з металевою обсадною трубою 10-20 років. У той же час пластикова труба збільшує час експлуатації до 45 - 50 років. Щодо терміну служби колонок і криниці складно говорити, можна лише сказати що термін їх служби в більшій мірі залежить від водонасиченності поверхневого шару, якості матеріалу та майстерності бригади.

З недоліків артезіанської свердловини в порівнянні з криницю має сенс виділити один - вартість.