Поради фахівців по вибору склопакетів

Вибір склопакета для пластикових вікон не менш важливий, ніж вибір профілю, оскільки скло займає до 90% площі всього вікна, і саме через нього відбуваються основні тепловтрати. Пакети розрізняються за характеристиками і додатковими властивостями.

Нижче ми розглянемо, як вибрати склопакет самостійно. При необхідності фахівці компанії Spez, про яку детальніше можна дізнатися на сайті https://spez.kiev.ua допоможуть підібрати підходящий варіант і вибрати пакет, який підходить до конкретних умов використання.

Скільки камер вибрати?

Навіть однокамерний склопакет володіє кращими теплоізоляційними властивостями, ніж дві рами старих дерев'яних вікон. Зменшення відстані між склом до 2см дозволяє знизити конвекцію між ними, а значить виключити швидке переміщення тепла з внутрішнього скла на зовнішнє. Щоб підсилити цей ефект, встановлюються вікна з декількома камерами.

Європейські стандарти передбачають використання 1-камерних склопакетів в пластикових вікнах, оскільки зими з низькими температурами для європейських широт є рідкістю. Для регіонів з температурами, що опускаються нижче 30 градусів, використовуються пакети з 2 і більше камерами.

Який склопакет вибрати?

Кількість камер має значення не тільки для теплоізоляції, але і для зменшення рівня шуму. Якщо вікно виходить на галасливу вулицю, чи автотрасу, має сенс захиститися від шумового тиску багатокамерним пакетом. Якщо ж вікно виходить в тихий двір в регіоні без екстремальних зимових температур, то товщина склопакета для вікон не матиме ключового значення.

Вибір товщини залежить від того, які кінцеві характеристики ви хочете отримати на виході в кожній кімнаті. Наприклад, на кухні може не турбувати висока тепло- і шумоізоляція, оскільки там постійно гріється повітря при готуванні (проте має сенс встановити мікропровітрювання), а в спальні важливо створити максимальну тишу, тому має сенс вибрати більш дорогі склопакети.

Товщина в одну камеру можлива тільки для неопалюваних в зимовий час приміщень або для південних широт. У всіх інших випадках фахівці радять вибрати 2-камерні. У пластикових вікон з однокамерним склопакетом багато проблем - великі витрати на опалення в перспективі, запотівання, відчуття холоду в приміщенні. У більшості випадків вибирається такий розмір склопакета через його ціну, але в майбутньому витрати на енергію будуть істотно вище, ніж отримана економія.

Кількість камер - це не єдина ознака, за яким можна вибирати склопакет. Важливо також правильно підбирати товщину самого скла - вона впливає на тепло- і звукоізоляційні властивості. Товщина скла підбирається від 4 до 6 мм в залежності від вартості. Чим вони товщі, тим вище теплоізоляція.

Стандартна відстань між склом становить 8-16 мм і залежить від кількості камер. Якщо в склопакеті 2 камери, то відстань між склом рекомендується робити різною. Порушення симетрії підвищує звукоізоляційні якості пакету.

Енергоефективне покриття

Якщо ви хочете ще більше підвищити енергоефективність вікна, фахівці радять вибрати склопакет з енергозберігаючим покриттям (i-склом) - воно являє собою напилення, яке наноситься на виробництві.

Якщо ви вибираєте однокамерний пакет, рекомендується зробити і внутрішнє, і зовнішнє скло зі збільшеною товщиною і енергоефективним покриттям. Якщо пакет буде дво- і більш камерний, внутрішнє скло можна залишити без покриття.

Міцність

Крім товщини і покриття має значення міцність скла, особливо це важливо для квартир на перших поверхах, приватних і дачних будинків. Одним з кращих варіантів є багатошарове скло триплекс, яке в 5-7 разів міцніше за звичайне. У цього скла є полімерний прошарок, його складно пошкодити, воно не розсипається на шматочки в разі, якщо все-таки розіб'ється (наприклад, після попадання з вогнепальної зброї).

Другий варіант - наявність внутрішньої армованої сітки. Він більш надійний, дорогий і замовляється як правило для котеджів, яким потрібен підвищений захист.

Газонаповнення

У пластикових вікнах в просторі між склопакетами як правило знаходиться повітря, проте є моделі, в яких воно заповнюється інертними газами. Таке наповнення дає до 5% додає до теплоізоляції, що дозволяє заощадити до 20% бюджету на опалення. Також інертні гази добре підвищують шумоізоляцію.