Головні помилки при виборі смартфона

При виборі смартфона покупці завжди хочуть вичавити максимум з вкладених в нього коштів. Недосвідченість і звичайне бажання отримати «швидше і потужніше» дає простір для маркетингу, яким успішно користуються виробники.

В даний момент на ринку існує величезна кількість гаджетів зі схожими параметрами, тому вибрати «той самий» стає все складніше і складніше. Завітавши до інтернет-магазину https://www.itbox.ua/ru/category/Mobilnie_telefoni за допомогою зручних фільтрів, і порад досвідчених консультантів ви зможете обрати найоптимальнішу для себе модель.  

Один з найефективніших способів привернути увагу - наділити гаджет якоюсь видатною характеристикою, яка відразу виділить пристрій на тлі конкурентів. Прикладів багато: гучні Honor P30 Pro, Galaxy S20 Ultra з їх 16 ГБ оперативною пам'яттю і одними з кращих мобільних камер, Blackview P10000 Pro з величезною батареєю в 11000 мАг.

Оперативної пам'яті багато не буває

Якщо ціна і автономність не грають великої ролі, то більше - насправді краще. Здавалося б, все просто: більше ОЗУ - менше лагів, адже нестача оперативної пам'яті дійсно негативно позначається на роботі системи. Але її надлишок теж не дає особливих переваг.

У чому ж проблема? Звичайний користувач навряд чи зможе забити 12 гігабайт, навіть якщо грати в ігри і користуватися ресурсоємними додатками одночасно. Також мікросхеми оперативної пам'яті незалежно від використання витрачають однакову кількість енергії, що знижує загальну автономність телефону. Простіше кажучи, більше ОЗУ - більше вартість і менше автономність. Але для звичайного використання краще знайти «золоту середину». Від 4 до 8 гігабайт вистачить для будь-яких завдань, включаючи геймінг.

Чим більше мегапікселів, тим краще

Цей міф пішов з часів, коли на телефоні були камери не більш 1-2 мегапікселів. Фотографії мали маленьку деталізацію і роздільну здатність. Тоді кількість мегапікселів дійсно мало велике значення. Зараз же є телефони з камерою 48 і 100 мегапікселів, що з необхідності переросло в маркетинг чистої води.

Фотографія, зроблена на камеру з 100 Мп, не буде в 10 разів краще фотографії з 10 Мп. Більша кількість мегапікселів означає лише більшу роздільну здатність фото, що може стати в нагоді хіба що для друку на великих аркушах формату А3.

Зі збільшенням дозволу зображення зростає і займане місце на носії, тому з камерою 48 або 100 Мп вбудована пам'ять смартфона швидко закінчиться. Якщо ви не займаєтеся друком фотографій, то 12-16 мегапікселів буде достатньо.

На що треба звернути увагу, так це на діафрагму, розмір матриці і розмір пікселів. Від цих параметрів, на відміну від мегапікселів, безпосередньо залежить якість фотографій. Камеру потрібно вибирати, спираючись на те, що більший розмір матриці дозволить робити більш якісні фото, а менша діафрагма (позначається літерою f) краще впорається зі знімками при поганому освітленні.

Чим більше екран і його дозвіл, тим якісніше картинка

Знову-таки, це лише черговий міф. Ні розмір, ні дозвіл не впливають на якість зображення. Головну роль грає технологія матриці, яка лежить в основі екрану. Саме від неї залежить насиченість і повний колір. Існує кілька видів матриць, тому розглянемо найпопулярніші з них окремо.

  • IPS - найпоширеніший вид матриць. Це технологія виготовлення рідкокристалічних екранів, яка має ряд переваг: відносно невисока вартість, хороші кути огляду і, головне, - гарна передача кольору. Існують і дорогі, і дешеві IPS, вартість яких залежить від кількості і якості кристалів матриці.
  • AMOLED - досить молодий вид екранів. Телефони з цією матрицею вперше були представлені в телефонах компанії Samsung в 2010 і відразу добре себе зарекомендували. AMOLED зроблені на органічних світлодіодах, завдяки яким можна показувати дуже насичене зображення. Зазвичай такі екрани зустрічаються в топових смартфонах, адже якість дійсно вражає.
  • Часом можна зустріти пристрої з TN матрицями, але це дуже застаріла технологія, вона зазвичай зустрічається в дешевих телефонах, тому краще звернути увагу на щось більш нове.

Тепер про дозвіл. Від нього залежить чіткість зображення і витрата батареї. Бувають як дешеві 720p, так і флагманські 4К-екрани. Якщо у пристрої велика діагональ і роздільна здатність, то зображення буде зернистим через великі пікселі.

Щоб не помилитися з вибором дозволу, треба звернути увагу на таку характеристику, як PPI екрану (пікселів на дюйм). Ця характеристика означає щільність пікселів. Чим більше PPI, тим більш щільне і чітке буде зображення на дисплеї.