Добавки для бетону: види, особливості застосування

Застосування бетону в будівництві забезпечує надійну і довговічну експлуатацію споруди, але для таких умов експлуатації об'єкта потрібно отримати бетон з необхідними характеристиками.

Конструкції, зведені з використанням бетону наділені довговічністю, міцністю, стійкістю до різного роду впливам. А для поліпшення деяких характеристик суміші, а так само для зниження собівартості матеріалу, застосовують спеціальні добавки в бетон, які по найкращій вартості можна замовити в інтернет-магазині budforma.com.

Розглянемо представлені на ринку види добавок, і на які властивості бетону вони можуть вплинути.

Пластифікатори

Для підвищення пластичності бетонної суміші, поліпшення експлуатаційних характеристик бетону, використовуються пластифікатори. Який ефект має застосування пластифікаторів:

  • З'являється можливість знизити витрату цементу (до 15%).
  • Підвищується міцність бетону.
  • Поліпшуються адгезійні характеристики.
  • Бетонна маса стає більш текучою і пластичною, легше заповнює важкодоступні місця.
  • Поліпшується водонепроникність і стійкість до низьких температур.

Добавки для регулювання часу твердіння

При проведенні робіт з виготовлення монолітних бетонних конструкцій, важливо забезпечити безперервність процесу, так як в противному випадку, доводиться обробляти стики старого і свіжого бетону, що призводить до додаткових трудовитрат.

Виходом із ситуації є застосування добавок для уповільнення твердіння розчину. Ще одним напрямком, коли необхідно уповільнити процес схоплювання, є тривале транспортування приготовленої суміші до місця проведення робіт.

Введення уповільнюючих схоплювання добавок дозволяє пригальмувати гідроліз і гідратацію клінкерних компонентів, і збільшити час твердіння розчину.

Ущільнювачі

Ущільнюючі присадки заповнюють пори бетону елементами, які не розчиняються у воді. Вони підвищують щільність бетону, його довговічність, стійкість до води і агресивних середовищ.

Такими добавками можуть бути тонкодисперсні мінеральні наповнювачі (сульфат, хлорид і нітрат заліза, нітрат кальцію - їх дозування не повинне перевищувати 3%), а також водорозчинні смоли: діетіленгліколевая смола ДЕГ-1, поліаміни смола С-89, тріетіленгліколевая смола ТЕГ-1 ( дозування 1-1,6%).

Добавки для підвищення міцності

Підвищити міцність бетону можна, застосовуючи пластифікатори і стабілізатори. Також для зміцнення структури бетону ефективні армуючі добавки, які представляють собою волокна, виготовлені зі сталі, базальту, целюлози, поліпропілену та інших матеріалів.

Бетон, армований мікрофіброю, стає більш еластичним, стійким до механічних пошкоджень і зносу. Термін служби таких конструкцій значно зростає.

Стабілізатори

Введення в бетонні суміші стабілізаторів допомагає знизити розшарування суміші, домогтися оптимальної в'язкості, підвищує її гомогенність, перешкоджає витіканню барвника. 

Добавки для підвищення захисних властивостей бетону

Арматура, яка використовується у виробництві бетонних конструкцій, з часом піддається корозії. Випускаються добавки, що підвищують захисні якості бетону по відношенню до арматури і запобігають реакції металу і навколишнього середовища: нітрит натрію, нітрит-нітрат кальцію, біхромат калію та ін.

Пігменти

Бетонні конструкції наділені малою естетичною привабливістю. При необхідності (для виробництва будівельних матеріалів і малих архітектурних форм) можна скористатися пігментами для фарбування бетону та отримати виріб необхідного кольору.

Випускаються барвники в порошкоподібному, пастоподібному і рідкому вигляді.